fbpx Skip to content

Verslavingsgedrag

Verslavingsgedrag: een gevolg van een Gebrek aan Zelf-Gevoel?

Het verbaast me steeds weer hoe verslavingsgevoelig de mens is. De een is natuurlijk wel gevoeliger voor verslaving dan de ander. En dan zijn er ook nog eens 'goede' en 'slechte' verslavingen. Sommige verslavende gewoonten beginnen als iets nuttigs of leuks, zoals sporten, aandacht voor je uiterlijk, shoppen, gokken, seks, computerspelletjes of surfen op het internet. We kunnen dit soort gedrag vaak makkelijk goedpraten:

 • "Ik moet sporten om fit te blijven."
 • "Ik vind het belangrijk om goed voor de dag te komen."
 • "Ik vind het leuk om te internetten. Ik leer altijd wel iets nieuws."

Maar let op! Er is maar een dun lijntje tussen toewijding en dwang. Bij activiteiten zoals sporten of trainen is het bijvoorbeeld niet altijd duidelijk wat genoeg is en wat te veel. Wanneer iets extreme vormen aanneemt is het geen kwestie van toewijding meer, maar van dwang. Het is dus de drijfveer achter onze handeling of activiteit die voor het subtiele verschil zorgt.

Wist je dat er aan verslaving een andere verslaving ten grondslag ligt en dat die de wortel is van alle andere verslavingen, maar die we nooit onder ogen zien? Dat is onze verslaving aan goedkeuring!

Sommigen van ons hebben tijdens hun jeugd helaas niet voldoende input gekregen van onze ouders/verzorgers om een Gezond Zelf-Gevoel te kunnen ontwikkelen. Het gevolg is een groot innerlijk gat, in plaats van een onwankelbare innerlijke bron van wéten dat we ons 'zelf' zijn en dat we niets hoeven te doen om ons bestaansrecht te ‘verdienen’ of om behandeld te worden als een ‘echt’ persoon. Verslaving is in wezen niets meer dan de knagende behoefte om die innerlijke leegte te vullen, wat mettertijd is uitgegroeid tot een dwangmatige gewoonte.

Hoe en waarom dat gebeurt wordt uitgebreid uitgelegd in de Gezond Zelf-Gevoel Theorie.

Wanneer we geen duidelijk Zelf-Gevoel hebben, proberen we de goedkeuring van onze ouder of verzorger te verdienen. Dat geeft ons de stabiliteit die we nodig hebben. Hun goedkeuring krijgen fungeert als een vervanging van ons (gebrek aan) Zelf-Gevoel, en is in wezen dus een kwestie van leven of dood. We hebben er alles voor over, zelfs dingen die niet goed voor ons zijn. Maar we zijn ons hier niet van bewust omdat we geen contact hebben met wie we werkelijk zijn. Je kunt zeggen dat er 'niemand thuis is in ons wezen'.

Waarom zijn mensen verslaafd?

De Gezond Zelf-Gevoel Theorie geeft de volgende verklaring voor drugs- en alcoholverslaving:

 • Het vergt veel energie om steeds te streven naar de goedkeuring van anderen. Je leeft je eigen leven niet, maar bent constant op zoek naar iets wat onvindbaar is: je eigen Zelf. Dat leidt tot frustratie en uitputting, waardoor we wel 'een paar borrels' kunnen gebruiken om onszelf te troosten.
 • Niet thuis zijn in je eigen Zelf leidt vaak tot een sterkere behoefte om 'erbij te horen'. Een groepje vrienden of gelijkgezinden in het café om de hoek komt prachtig tegemoet aan zo’n verlangen. Bovendien zorgen drinken en/of roken er ook nog voor dat we ons sociaal minder onhandig voelen.
 • Voor iemand die afhankelijk is van goedkeuring voor zijn of haar Zelf-Gevoel worden drinken en roken gemakkelijk een vervanging voor een 'beloning' (de goedkeuring) waar we onbewust naar streven na een ‘prestatie’ of een goed afgeronde klus.

In de loop van mijn leven heb ik moeten toekijken hoe mijn broer, een diabeticus, worstelde met zijn alcoholverslaving – een strijd die hij uiteindelijk verloor. Op vierenvijftigjarige leeftijd overleed hij.

Maar er is goede hoop…

Achteraf gezien besef ik dat we allebei wanhopig verlangden naar erkenning. Steeds weer merkte ik hoe onze ouders de momenten voor die erkenning niet zagen. Ik bedacht ook dat we, als volwassen mensen, verwacht worden onafhankelijk te zijn, het leven te accepteren zoals het is en ons thuis te voelen in ons Zelf. Wij misten deze gunstige eigenschappen, dus ik zag in dat we allebei nog altijd naar verlate erkenning zochten. Dit inzicht leidde uiteindelijk tot de ZG-theorie.

De ZG-theorie gaat ervan uit dat mensen die zich Zelf zijn, nooit zulke zelfvernietigende afhankelijkheden zullen ontwikkelen of voortzetten. Pas wanneer er 'niemand thuis' is in je lichaam, is er ruimte voor verslaving en zelfvernietiging. Met andere woorden: wil je meer kans maken om succesvol van je verslaving af te komen, dan moet je je tegelijkertijd 'bewust zijn van je lichaam' en 'je lichaam ZIJN'. Zie jezelf niet alleen als een brein dat werk moet uitvoeren! Bovendien moet je actief beseffen dat jouw leven van jezelf is en dat je het kunt leven zoals JIJ dat wilt, met jouw keuzes.

De ZG-methode streeft ernaar om mensen in uiteenlopende situaties te helpen en kan zeer goede hulp bieden aan diegenen onder ons die kampen met (zelf)vernietigende verslavingen, zoals aan tabak, alcohol, drugs of zelfs medicijnen. Het biedt de kans om je weg terug te vinden naar je zelf, om opnieuw je zelf te leren kennen en je uiteindelijk thuis te (gaan) voelen in je ‘wezen’.

Je eigen zelf ontdekken brengt nieuwe invulling en plezier in je leven. Wanneer je eenmaal 'je zelf' herkent en op weg bent naar een Gezond Zelf-Gevoel™, wordt het risico om terug te vallen steeds kleiner. Behalve je werk, je huis en je gezin heb je nu iets te verliezen wat vroeger nooit een risico vormde, omdat je het überhaupt nooit had: je Zelf!
"De ZG-methode is bedoeld als aanvulling op bestaande verslavingszorg, niet als vervanging daarvoor. Meer informatie over drugsmisbruik is te vinden bij de plaatselijke GGD en interactieve programma's zoals Anonieme Alcoholisten. Om meer te weten te komen over het effect van alcohol en andere drugs op je lichaam kun je terecht bij de Drugs Infolijn [http://www.drugsinfo.nl/].

* Antoinetta Vogels is geen arts of psycholoog maar de auteur van het boek Healthy Sense of Self en directeur van het gelijknamige bedrijf dat is gevestigd in Bellevue, WA, USA. Deze site is een Nederlandstalige versie van de originele Amerikaanse site  hierin vertelt zij over haar  Zelf-Gevoel Methode, die zij heeft ontwikkeld op basis van haar eigen levenservaringen. Het heeft haar enorm geholpen om haar eigen verslavingsproblemen op te lossen. Haar leven en dat van de mensen in haar onmiddellijke omgeving is daardoor veel plezieriger en succesvoller geworden.

Gerelateerde berichten

 • Dit is precies waarom je moeite hebt om in slaap te vallen Leestijd ± 2 minuten   Hoewel ik slapeloosheid heb overwonnen, heb ik nog steeds moeite met in slaap vallen. Tijdens het schrijven van mijn nieuwst boek, over onder andere de relatie tussen slapeloosheid en zelf-sabotage, merk ik dat er nog steeds een paar aspecten van mijn slapeloosheid hardnekkig blijven terugkomen.   Vaak als ik echt genoten heb, val ik gelukkig ...
 • Staat slapeloosheid op de lijst van zelf-sabotagegedrag? Leestijd ± 2 minuten   Wikken en wegen, worstelen met gedachten die door je hoofd razen en uren voorbij zien kruipen tijdens een lange nacht – herkenbaar?   Leven met slapeloosheid is een eenzame en stressvolle ervaring. Soms kan het voelen alsof je gestraft wordt omdat je niet weet hoe je “los moet laten” en al die gedachten in ...
 • Je hoofd zegt ‘Nee’ tegen goede voornemens NeuroGym – John Assaraf Ik heb mij ingeschreven op een Online Cursus van John Assaraf. John is de CEO van NeuroGym. Hij vertegenwoordigt de ‘hottest trend’ die hier in Amerika door de ether golft: het betreft een wetenschappelijk gefundeerde, ultieme, herconditionerings leerschool. Door actief je onderbewuste te overtuigen dat, wat je vroeger ooit besloten had, niet ...
 • Wie ben ik? Innerlijke rust door jezelf te vinden. Door: Antoinetta Vogels “Wie ben ik?” is de belangrijkste vraag die je kunt stellen over het meest belangrijke project waar je mee bezig bent: jezelf! Hoe komt het dat dit niet HET onderwerp van de dag is?     We praten over politiek, sport en beroemdheden, maar we vragen ons niet af wie en wat we eigenlijk zijn. We ...
 • Beter bestand tegen depressie Beter bestand tegen Depressie Hoe kun je beter bestand zijn tegen depressie? (deel 1 van 2) door Antoinetta Vogels   Sommige mensen worden depressief als ze geconfronteerd worden met schokkende ervaringen in hun leven, maar anderen niet. Hoe komt dat toch? Al dertig jaar lang bestudeer ik mezelf en mijn gedachten – omdat ik moest begrijpen waar die slopende depressie zo plotseling ...
 • Je-ZELF zijn in je relatie zonder onzekerheid Als je Zelf niet dubbel en dwars vast staat en iets is waar je op kunt bouwen dan kun je er donder op zeggen dat je onzekerheid wordt weerspiegeld in je relatie. Zelfs tijdens de opwinding van de eerste kennismaking kan een slechte relatie met je eigen Zelf al een rol spelen en roet in ...
 • Hoe zelf-liefde mijn leven gered heeft Auteur: Casey Wild Mijn vader verliet mijn moeder toen ik drie jaar was. Ze was er kapot van en belandde in een depressie.   Ik werd voor de televisie gezet om naar tekenfilms te kijken, uren achter elkaar, elke dag weer. Soms nam ze me mee naar de speeltuin, waar ik in mijn eentje moest gaan spelen. Als ...
 • Een Gezond Zelf-Gevoel, hoe krijg je dat?   Heb je weleens mensen horen zeggen dat ze ‘visualisaties en affirmaties’ gebruiken om meer duidelijkheid te krijgen over wat er in hun leven speelt? Wat betekent dat nu eigenlijk? Lees verder en je ontdekt hoe ook jij je leven in de gewenste richting kunt sturen.   Wat is ‘creatieve visualisatie’?   Creatieve visualisatie is precies wat je denkt dat ...
 • Hoe je je kind kunt helpen bij het ontwikkelen van zelfrespect Je gunt je dierbare zoon of dochter ongetwijfeld een mooie toekomst.   Een van de kostbaarste geschenken die je je kinderen kunt meegeven is een gezonde mate van zelfrespect. Dat maakt ze sterk genoeg om vol zelfvertrouwen op te groeien, in de wetenschap dat ze er mogen zijn en dat ze voorbereid zijn op wat het leven ...
 • Ben je altijd maar op zoek naar goedkeuring in je beroepsleven? Ben je in je beroepsleven een betrouwbaar mens? Ben je flexibel, vol zelfvertrouwen, assertief? Kun je goed samenwerken? Er wordt naar je gekeken en over je geoordeeld op het werk – door je manager, je collega’s, je ondergeschikten en je zakenpartners. En jij kijkt op jouw beurt waarschijnlijk ook met een kritische blik naar hen. Of het ...
Lees meer gerelateerde berichten