Hoe ontdek je nieuwe kansen in tijden van VERANDERING

Wij mensen zijn gewoontedieren. We voelen ons het prettigst als we omringd zijn door waar we al bekend mee zijn. We hebben duidelijke verwachtingen van onszelf en willen ook graag begrijpen wat anderen van ons verwachten. We proberen onze toekomstige acties te plannen en te voorspellen. We plannen, hopen, wensen én denken dat we weten wat er zal gebeuren.

Maar dan … veegt COVID-19 door onze veilige wereld. Dit komt geheel onverwacht en we zijn helemaal onvoorbereid. Onze dagelijkse routines komen plotseling in de war. We worden gedwongen binnen te blijven. Ons sociale leven verandert drastisch. Technologie forceert ons te communiceren op een heel andere wijze dan we gewend zijn en veel dingen zijn onzeker. Zo weten we bijvoorbeeld niet meer wanneer we weer kunnen reizen of wanneer we weer bij oma, opa of bij onze vader en/of moeder op bezoek kunnen.

Het thema van de maand Juni bij Gezond Zelf-Gevoel is VERANDERING. We weten dat verandering moeilijk is, maar ook onvermijdelijk. Gelukkig liggen er in verandering ook vaak nieuwe kansen en uitdagingen opgesloten. Daarom hebben we enkele ideeën op een rijtje gezet om je te helpen de schoonheid van verandering in te zien en de kansen te benutten die eruit voortkomen.

 

Angst voor verandering

Wanneer we geconfronteerd worden met het onbekende, voelen we ons vaak verloren, bedreigd of overweldigd. Maar wist je dat we een geweldig vermogen hebben om ons aan te passen. We kunnen er echt “als mens” van groeien als er verandering op ons pad komt. We leren. We transformeren. We overwinnen.

Waarom worstelen sommigen van ons dan zo met verandering? Wat is de reden voor onze angst voor verandering? Lees door en leer over een paar powervolle technieken die je kunt gebruiken om die angst te overwinnen.

Focus eens op een element in je leven dat recentelijk is veranderd. Het kan iets zijn dat een positieve invloed op je leven heeft gehad, of iets dat voor jou een enorme uitdaging was. Misschien zelfs is het iets pijnlijks geweest dat een gat in je leven heeft geslagen. Maar weet dat er nieuwe kansen in besloten liggen, nieuwe ervaringen, een nieuwe manier om het leven te ervaren. Misschien zie je die kansen nu nog niet door de pijn van het verlies en de verandering in je leven want het heeft zeker tijd nodig, soms veel tijd om de gebeurtenis te verwerken en met je emoties in het reine te komen. Dat is absoluut noodzakelijk en stap 1.

Probeer ondertussen ook een scherper zicht op jezelf te krijgen zodat je inziet waarom de verandering zo’n diepe indruk op je maakt. Het kan een heel gezonde reden zijn maar hier wil ik de aandacht vestigen op het feit dat het ook een zeer ongezonde reden kan zijn. Dat betekent nodeloos lijden!

Denk eens na over de volgende vragen en ontdek meer over je reactie op verandering. Het kan je leren beter met de tegenslag om te gaan en met de kansen die hieruit voort kunnen komen:

  • Was de verandering buiten je controle, zoals het verliezen van je baan of misschien zelfs van een dierbare?
  • Of heb je een actieve keuze gemaakt om iets te veranderen binnen jezelf, bij voorbeeld door je ouders te vergeven voor de manier waarop ze jou hebben opgevoed en waarvan jij denkt dat het niet de beste was?
  • Hoe voelde jij je toen die verandering plaats vond? Was je in staat om jouw opties te evalueren en relatief zelfverzekerd door te gaan? Of voelde je je verlamd, en niet in staat om te beslissen?

Mogelijk worstel je nog steeds met die angst om je leven bij te sturen naar de omstandigheden. Misschien voel je je inderdaad nog wel verlamd door die plotselinge verandering in je leven en lijkt alles in de wacht te staan. Het kan ook zijn dat je helemaal geen keuze had en dat je daardoor het gevoel hebt dat je niet door kúnt gaan met je leven. Of dat je de keuze om door te gaan nu nog niet kunt maken. In al deze gevallen moet je nu jezelf op het hart drukken dat je dit wel degelijk kunt en dat de tijd vanzelf verder gaat, ook al voelt dat nu nog niet zo.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je moeiteloos de goede kant op zeilde en sindsdien nooit meer achterom hebt gekeken. En ook kun je ergens tussen al deze gevoelens in zitten. Verandering komt in allerlei vormen, soorten en maten.

 

 

Maar waarom is het zo eng?

Je gevoelens, als je op zo’n kruispunt staat, onthullen veel over de staat van je Zelf-Gevoel. Vrijwel ieder van ons ervaart een zekere mate van angst, paniek of onmacht wanneer we geconfronteerd worden met verandering. Maar wanneer je opereert vanuit een plaatsvervangend Zelf-Gevoel, leef je met een doordringender angst: die van niet echt te bestaan ​​als een “echt” persoon.

Dit is geen bewuste angst, maar een die zich onbewust heeft ontwikkeld toen je geen bevestiging kreeg van je ouder of verzorger dat je bestaat als je eigen persoon met je eigen behoeften en verlangens die niets te maken hebben met die van henzelf. Het kan zijn dat je in plaats van het ontwikkelen van een gevoel over je eigen persoon je een gevoel hebt ontwikkeld over wat zij van je wilden (en willen). En omdat je geen eigen zelf-Gevoel hebt werd je afhankelijk van hun goedkeuring om een ​​tijdelijk ‘Goed-gevoel -over-jezelf’ te krijgen, een gewoonte die is doorgezet in je volwassenheid.

 

Begrijp je diepere Zelf

De COVID-19-pandemie heeft ons de mogelijkheid geboden om te vertragen, onze ‘automatische piloot’ te onderzoeken en te ontdekken wat voor onszelf echt het belangrijkste is. Als je door dit proces heen gaat komt er ruimte voor minder angst, minder haast en meer (zelf-)bewustzijn.

Werken aan het optimaliseren van je Zelf-Gevoel zal je helpen je angst voor verandering te begrijpen en hem om te zetten in actie. Begin met jezelf de volgende vragen te stellen om je te helpen je ware gevoelens omtrent verandering te achterhalen en de angst die je erover voelt te overwinnen.

  • Wat vind jij van jezelf?

Is dat echt je eigen mening of heb je het geaccepteerd als waarheid van zorgverleners, vrienden, de samenleving, enz.?

  • Waar ben je echt bang voor?

Ben je echt bang om te verhuizen of je baan op te zeggen? Of ben je bang om alleen te zijn en onervaren te zijn in een nieuwe situatie? Of ben je bang om de bestaande situatie achter je te laten omdat dat er een is waarin je goedkeuring kunt verdienen van je baas, van anderen maar zelfs ook van jezelf?

  • Wat is een goede gewoonte die je momenteel hebt?

Welk voordeel brengt het in je leven? Hoe vind je de energie om het te blijven doen?

  • Wat is een gewoonte die je momenteel hebt waar je niet happy van wordt of die extra veel stress oplevert?

Wat weerhoudt je er eigenlijk van om deze gewoonte om te zetten in iets dat je wel zelf dient?

Terwijl je de Indirecte Motivaties achter je angsten en je Plaatsvervangend Zelf-Gevoel identificeert, krijg je een diep innerlijk inzicht in wie je bent en wie je niet bent, en een die niet berust op de mening van anderen.

 

 

Je hebt een keuze

Je doet jezelf geen dienst om passief te blijven als je je zo angstig voelt. Veranderingen vinden hoe dan ook plaats, ook al zijn het niet altijd de veranderingen die je wilt zien. Als je, in plaats ervan als persoon te groeien je je verlamd blijft voelen. Als je, in plaats ervan vervulling te vinden, verstrikt blijft raken in frustratie – en dat allemaal zonder de bron ervan te weten: een gebrek aan Zelf-Gevoel en een verslaving aan goedkeuring.

Je kunt nu meteen beginnen met het maken van kleine veranderingen in je leven op basis van hoe je het echt wilt hebben. Kies voor je goede gewoontes en versterk deze. Pas het toe op andere delen van je dag en besteed meer tijd aan het vieren van je leven. Identificeer jouw slechte gewoontes en vervang deze door gewoontes waar je zelf wat aan hebt.

Gedurende de maand Juni duiken we in het thema ‘VERANDERING’ en hoe we het potentieel ervan kunnen benutten. Like onze Facebook-pagina, volg ons op Instagram en meld je aan voor onze Nieuwsbrief zodat je updates ontvangt van onze tips en truckjes, vlogs, blogs en onze live Q&A sessies!

Je angst voor verandering is een gecodeerde boodschap van je geconditioneerde Zelf. Luister beter naar je Authentieke (Echte) Zelf! Herstel je Zelf-Gevoel en pak die kans op groei!

Antoinetta Vogels

Antoinetta Vogels is the Oprichtster & Directrice van HealthySenseOfSelf, LLC, ontwerpster van de Zelf-Gevoel Methode, een Zelfhulp Programma, voor Mensen die de gemoedsrust willen genieten die het Jezelf zijn met zich meebrengt!