Me-time – Tijd voor jezelf maken

Me-time – Juist tijdens de pandemie!

De zomer staat weer voor de deur, al is de bewolking in alle opzichten vaak nog zeer wisselend. Je wil wel op vakantie maar kan het eigenlijk wel? Je wil wel met je vrienden feesten, maar is dat wel zo slim? Heb jij voldoende me-time?

Wat je wel kunt doen is kijken of je tijd kunt maken voor je zelf. En ik doel nu even niet op tijd om een filmpje te kijken of een boek te lezen. Ik bedoel echt tijd maken om over jezelf en je leven na te denken en conclusies te trekken gebaseerd op de dingen die je om je heen ziet, zowel van je zelf als van anderen.

Kortom: neem je automatische piloot eens goed onder handen en stel je doen en laten bij. Die automaat is al zo oud! Je leeft nu in het NU en veel dingen zijn veranderd.

Verwarring: Je weet vaak maar half waar je mee bezig bent, waar het omdraait juist in je eigen leven

Vaak is er geen tijd over voor jezelf. Niet om de dingen te doen die je echt zou willen, laat staan om eens goed over jezelf na te denken. Die dingen worden altijd naar later verschoven en komen dan meestal nooit aan de beurt.
Er is geen tijd om je praktische of emotionele problemen eens onder de loep te nemen en ze te laten bezinken, zodat er een oplossing wordt gegenereerd in je hoofd of in je hart. We willen alles snel en onmiddellijk maar mensen zijn no eenmaal wezens van de natuur. En in de natuur heeft alles zijn tijd nodig. Een bloem kun je niet uit de grond stampen. Echte oplossingen worden gecreëerd in je onderbewuste. Je kan het vergelijken met het groeiproces van een witlof of een bloembol. Als je die te vroeg naar boven trekt valt de kiemkracht weg en blijft er niets van over. Dat geldt dus ook voor onze creatieve processen.

Als je iets belangrijks veranderen wilt van je zelf of van je leven neem dan de tijd om je gevoelens daarover oprecht te ervaren; verbind jezelf met de kiemkracht in het Universum. Zoek een type meditatie die je aanspreekt en zet je gedachten op nul.

 

Onzekerheid, angst voor afkeuring en/of bewijsdrift

Als deze gevoelens een grote rol spelen in je leven komt dat vaak omdat je afhankelijk bent geworden van het vervullen van allerlei voorwaarden. Die voorwaarden waaraan je denkt te moeten voldoen heb je in de loop van je leven verzameld en er nooit eens eentje weggegooid. Dus hoe ouder je wordt, hoe meer regels je moet gehoorzamen (van jezelf!), lijkt het wel. Als je er geen tijd voor neemt om ze eens onder de loep te nemen blijf je een slaaf van je eigen automatische piloot.

 • Je loopt achter jezelf aan en voelt je gehaast en niet voldaan
 • Je hoofd is warrig en je stemming beneden nul
 • Depressie, anxiety en slapeloosheid liggen op de loer
 • Je komt tot niks en wilt van alles
 • Je ziet het niet meer zitten

 

Niet meer weglopen van je eigen knelpunten maar ze onder ogen zien en ze oplossen.

Met meer me-time leer je je eigen knelpunten beter kennen en pas dan kun je ze daadwerkelijk oplossen. Wat nou, als je al die negatieve situaties en gevoelens waar je dagelijks tegenaan loopt kunt veranderen door meer tijd voor jezelf vrij te maken? Zou het niet jammer zijn als je dat over het hoofd zag? Hier zijn een paar dingen die je je af moet vragen:

 • Is je leven voor de eeuwigheid?
 • Vind je jezelf de moeite waard om voor te leven? Hou je genoeg van jezelf?
 • Snap je dat je er pas voor anderen kunt zijn als je zelf lekker in je vel zit?

 

Uit mijn leven…

Ik heb heel lang heel slecht geslapen. Dat kwam omdat ik niet door had dat ik een verborgen agenda had: ik deed alles om te laten zien dat ik wel degelijk een waardevol persoon was, iemand die liefde waardig was. Ik sliep vaak zo slecht dat ik wel gedwongen werd om over mijzelf na te denken. Het was een ingewikkeld probleem maar ik ben eruit gekomen door me-time in te lassen. Lastig hoor, met kleine kinderen om je heen, de noodzaak om geld te verdienen, het huishouden te runnen of je bedrijf. Maar er was gewoonweg geen optie.

Maak tijd voor jezelf vrij! Het is nodig als je gezond, fit en gelukkig wilt zijn.

 • met meer tijd voor jezelf ben je de baas over je gedachten
 • hoeft je minder hard te werken want je weet precies wat je wilt
 •  slaap je beter en je bent efficiënter
 • doe je alleen wat je echt belangrijk of fijn vindt
 • ben je gemotiveerd en geïnspireerd

 

Hoe doe je dat?

Hoe ga je te werk om hiermee een goed en blijvend resultaat te krijgen?

Door niet alles in een keer te proberen te doen. Maak een plannetje of een lijstje als je van lijstjes houdt. Begin er nu meteen mee om dit op je eigen manier aan te pakken en zo te doen als jij fijn vindt.

Dat plannetje moet zo opgesteld worden dat het je er elke dag aan herinnert om er een schepje boven op te gooien, zowel in tijd als in activiteit. Hier is een voorbeeldje:

 • 1e dag: 3 keer per dag 2 minuten aan je eigen gedachten wijden*. Stop even met wat je aan het doen bent om even naar binnen te kijken bij jezelf. Haal 3 x diep adem en voel je voeten op de grond.
 • 2e dag: tel er een minuutje bij op.
 • 3e dag: maak er 5 minuten per keer van en ga er even voor zitten om een kijkje te nemen in je gedachten wereld en je gevoelsleven.
 • 4e dag: maak de eerste 5 minuten tot een stille meditatie en breidt het aantal uit naar wat langer of wat vaker, al naar gelang het jou het beste uit komt.
  Na een weekje op die manier bezig te zijn geweest ben je wel aangeland op een plek waar je je prettig voelt om een ochtend meditatie te doen die een minuutje of 10 duurt. Of misschien een wandelingetje te maken met het plannetje in je hoofd om eens goed aandacht aan je eigen gevoel leven te besteden.
  Wil je het helemaal mooi doen combineer het dan met stretch bewegingen. Dan heeft het een dubbel goeie uitwerking op je zenuwgestel. Je snapt het idee: doe er elke dag 1 stapje bovenop zodat je er langzaamaan kunt wennen en er niet door wordt afgeschrikt.

Geef jezelf 3 weken om dit te implementeren en houd een journaal bij erover. Kijk af en toe eens naar het verschil dat het maakt in je leven.

Hoe nu verder?

Als je meer wilt weten over hoe je je eigen beste vriend kunt worden en daarmee een geliefde vriend of vriendin van de mensen om je heen, kijk dan eens naar de online Wees Jezelf Cursus of naar het Wees Jezelf – Werkboek.

*) Maak een onderscheid tussen “tijd om aan je eigen gedachten en gevoelens te wijden” en “meditatie-tijd”. Het zijn twee totaal verschillende dingen…bij het eerste laat je je gedachten en gevoelens de vrije loop en je kijkt ernaar; je bent degene die ze heeft maar ook de toeschouwer. Bij meditatie probeer je je gedachten op 0 te zetten (dat lukt niet meteen hoor en dat geeft helemaal niet). Elk momentje dat je op 0 staat (en let wel niet geforceerd maar spontaan) is een aai over je zenuwgestel. Het ontspant je op een diep niveau.

Posted in

Antoinetta Vogels

Antoinetta Vogels is the Oprichtster & Directrice van HealthySenseOfSelf, LLC, ontwerpster van de Zelf-Gevoel Methode, een Zelfhulp Programma, voor Mensen die de gemoedsrust willen genieten die het Jezelf zijn met zich meebrengt!