Perfectie is een illusie

Perfectie is een illusie

Het streven naar perfectie is aangeleerd gedrag, gebaseerd op verslaving aan goedkeuring. Wat je zelf bijdraagt of voor elkaar krijgt, vind je nietgoed genoeg. Waarom is dat? Niet omdat het niet goed genoeg is, maar omdat je er zeker van wilt zijn dat een ander het goed keurt. Maar dat vermindert je drang naar perfectie helemaal niet. Want wie is die ander om het goed te keuren? Het kan immers toch nog beter… Weer die goedkeuring, maar zoals je al verwacht had, weer perfectioneren, weer goedkeuring, niet goed genoeg…. Enz. enz. enz…

Ben je al moe bij het lezen van deze eerste alinea? Of herken je juist jouw eigen leven in deze vicieuze cirkel van perfectie? Wees gerust, zo zag mijn leven er ook uit. Alles moest zo perfect mogelijk; ik moest een carrière, ik moest trouwen, ik moest op tijd een gezin stichten en een perfecte moeder zijn. Ik moest… ik moest… ik moest…. Maar van wie eigenlijk? En voor wie dan wel?!

Op zoek naar perfectie

Ja, als ik mij dat op m’n 30ste had afgevraagd, dan zouden jullie deze blog nu niet lezen. Maar op mijn 30ste zat ik mij de blaren op m’n vingers te repeteren. Om maar goed genoeg te zijn en met goed gevolg af te studeren aan het conservatorium. Niet veel later was ik een gewaardeerd musicus, maar nog steeds niet goed genoeg als mens in de ogen van mijn moeder. En dus vond ik mijzelf ook niet goed genoeg. Toen ontmoette ik een leuke, charmante man, we trouwden, kregen twee prachtige dochters, reisden de hele wereld over. We leefden een ruim leven en toch… toch was er nog steeds die drang naar perfectie. Was het dan NOOIT goed genoeg?!

Dit is de kortste samenvatting die ik ooit van mijn leven gegeven heb en gelukkig zijn we hier nog maar op de helft. Want in die periode begon ik dus mijn Gezond Zelf-Gevoel Methode te ontwikkelen. Omdat die drang naar goedkeuring mijn leven zo in z’n greep hield… Waarschijnlijk hadden veel mensen dit niet door. En ik zelf voor lange tijd ook niet. Het stond namelijk niet op mijn voorhoofd geschreven. Ik lag er alleen maar nachten door wakker en dat hadden mensen op een gegeven moment natuurlijk wel door…

Hoe dit verhaal verder gaat, hoe mijn methode tot stand kwam en hoe jij hier nu ook mee aan de slag kunt, dat weet je ondertussen misschien al. Zo niet, dan kun je dit uitgebreid teruglezen in mijn vorige blogs en in mijn posts op social media.

 

Een nieuw begin

Want laten we eens gaan kijken naar 2021. We zijn deze maand met z’n allen weer een vers, nieuw jaar begonnen. Anno 2021 ben ik de 70 alweer enige jaren gepasseerd. Zijn mijn dochters al een tijdje het huis uit en mijn toenmalige man, tegen al mijn verwachtingen in, helaas ook. En hangt mijn carrière als fagottiste ook al jaren aan de wilgen. Had ik het mij zo voorgesteld? Nee. Ben ik er rouwig om? Misschien soms, maar vaak is het antwoord op deze vraag ook: Nee. Ondanks dat het leven je steeds opnieuw uitdagingen geeft om aan te gaan, is mijn leven nog steeds van mij en daarvan word ik mij eigenlijk elke dag steeds bewuster!

In al die jaren leven en onderzoeken, reflecteren en bewust worden. Heb ik geleerd dat je niet altijd in de hand hebt wat er op je pad komt. Wat je wel in de hand hebt, is hoe je hier mee omgaat. Je hoeft heus niet altijd glimlachend alle diepe dalen door. Je mag best eens boos, bang of verdrietig zijn. Woest of roekeloos zelfs. Maar zorg ervoor dat je zo diep in jezelf geworteld bent, dat je zo’n sterk Zelf-Gevoel hebt ontwikkeld, dat geen gebeurtenis je écht uit het veld kan slaan. Misschien leer je dit ook wel naar mate je ouder wordt, maar gun jezelf intussen ook de tijd en de rust om te leren en te ervaren, om te leven!

Perfectie is een illusie

Ik leer nog steeds, iedere dag, over mijzelf en het leven, dat ik leef. Ik heb geleerd mijn perfectie los te laten en wat meer op de golven van het leven mee te deinen. Maar toch, grijp ook ik soms nog de roeispanen van mijn levensbootje en probeer het krampachtig te sturen en in de perfecte richting te varen. Maar dan realiseer ik mij gauw weer: perfectie is een illusie.

Wil jij meer weten over mijn methode of de terminologie?
Neem dan een kijkje op www.gezondzelfgevoel.nl of stuur mij een e-mail op info@gezondzelfgevoel.nl

Volg ons ook op onze facebook, instagram en meld je aan voor de nieuwsbrief.
Voor persoonlijke vragen of het delen van jouw verhaal, kun je ons altijd mailen op info@gezondzelfgevoel.nl
Heb je de blog van afgelopen maand over ‘van jezelf leren houden’  al gelezen?
Of klik hier voor de blog over Gezond Zelf-Gevoel.

Liefs, Antoinetta

Antoinetta Vogels

Antoinetta Vogels is the Oprichtster & Directrice van HealthySenseOfSelf, LLC, ontwerpster van de Zelf-Gevoel Methode, een Zelfhulp Programma, voor Mensen die de gemoedsrust willen genieten die het Jezelf zijn met zich meebrengt!