Van jeZelf leren houden

Van jeZelf leren houden

In veel van mijn blogs leer je wat een Gezond Zelf-Gevoel is en hoe je de problemen in je leven kan aanpakken. In deze blog gooi ik het over een ander boeg. We zitten namelijk in de een na laatste maand van 2020. Een mooi moment om terug te blikken op dit jaar. En misschien nog wel verder terug te kijken in ons leven.

Want we ze zullen allemaal met gemixte gevoelens op dit jaar terugkijken. Het was een jaar waarin we ons Zelf-Gevoel misschien wel harder nodig hadden dan ooit. Maar ook meer dan ooit konden we ons-zelf verliezen in de ruis van (fake)nieuws, bange vrienden en familie en onzekerheid over ziekte en gevolgen.

peace of mindVertrouwen in JeZelf

Wat mij meer dan ooit heeft geholpen dit jaar, is het vertrouwen dat ik heb in mijzelf. Dit ijzersterke vertrouwen heb ik in de loop der jaren mijzelf echt aangeleerd. Ik heb het opgebouwd vanuit het door mijzelf ontwikkelde Hersteld Zelf-Gevoel. Jij kunt dat ook voor elkaar krijgen, je gezonde zelf-gevoel te ontwikkelen of te herstellen.

Een Gezond Zelf-Gevoel kan n.l. jouw life-saver zijn; het helpt je altijd weer om terug te kunnen vallen op JOU eigen zelf, je eigen persoon! Een Gezond Zelf-Gevoel maakt je onafhankelijk van de buitenwereld. Terwijl we zo gewend zijn ons juist afhankelijk op te stellen naar die buitenwereld…

 

Jij gaat voor – er is niets mis met jou

Dit klinkt misschien een beetje gek, eng of onrealistisch… Maar je herkent het misschien wel, dat gevoel of dat idee dat er iets mis met je is? Dat je anders bent dan anderen of dat in jouw leven alles altijd anders gaat dan je eigenlijk zou willen?

Vooral dat laatste, hoor ik veel. En ik herken het zeker ook uit mijn eigen leven.

Eigenlijk wil je iets anders, maar doe je toch wat je denkt dat er van je verwacht wordt. Is dat echt voor een ANDER of krijg je er ook iets door: goedkeuring misschien?

Toch, als je het zo leest, vind je het dan ook niet onnatuurlijk klinken?

Dat is het ook. Want in de aard van levende wezens, waar wij dus ook onder vallen, is dit onnatuurlijk gedrag. Maar je doet het om goedkeuring te krijgen en beter over jezelf te voelen. Het heeft niets te maken met wie je zelf bent! Geen wonder dat het je achteraf helemaal geen fijn gevoel geeft.

Zijn er in de natuur voorbeelden van flora of fauna die op deze manier handelen? Houdt een eik z’n blaadjes vast in de herfst omdat hij bang is dat de esdoorn daar last van heeft? Stopt een leeuw zijn achtervolging met een gazelle omdat hij bang is dat de gazelle hem maar een slome duikelaar vindt? Nee. Zo werkt het niet in de natuur. Maar vreemd genoeg, kunnen wij dat als mens wel…

 

Leef als je echte ZELFstones peace

Het is onnatuurlijk gedrag om voor een ander te denken.
Of (tot in het extreme) rekening te houden met wat de buitenwereld eigenlijk wel niet van je zal vinden. Stop hiermee. Stop met die behoefte aan goedkeuring en leef verder als je echte ZELF!

Vind de puurste vorm van jeZELF

Weet jij nog wie je zelf bent?
Wat jij in jouw basis fijn en leuk vindt?
Waar jij vroeger als kind gelukkig van werd? Vroeger, toen je nog enkel jouw eigen natuurlijke, pure gevoel en kijk op het leven had? Ga daar eens naar terug. Weet je het nog? Wat is nou typisch jij? Haal deze herinneringen naar boven, schrijf ze op en draag het bij je. Het kunnen de kleinste dingen zijn:

  • Wat was jouw lievelingskleur?
  • Wat wilde jij later worden?
  • Wat was jouw favoriete kledingstuk?
  • Wat was de fijnste geur?
  • Wat was jouw lievelingseten?
  • Wat was jouw lievelingsdier?

Ga opzoek naar jouw pure jij en trigger hem of haar door soms even terug in die tijd te gaan en de kleine fijne herinneringen op te zoeken die jouw puurste vorm van ZELF weer even boven halen.

Het is niet gek dat naar mate we ouder worden, we onze ‘zelf’ steeds meer verliezen. Maar om dat Zelf-Gevoel te ontwikkelen of herstellen kunnen deze kleine herinneringen ons weer helpen om er achter te komen wie we werkelijk zijn.

 

 

De Magische Formule

Durf terug te kijken, te zoeken in je verleden, durf aan de slag te gaan met de struggles die je ervaren hebt op jouw levenspad, gun het jezelf om deze (nogmaals) aan te pakken en hierdoor te begrijpen wie jij ZELF bent. Maar ga af en toe ook terug om te proeven van de pure JIJ, het geluk te zoeken dat je vroeger, als kind in de kleinste dingen vinden kon. Die kunde heb je nu nog steeds, het zit misschien diep in jou en kan overspoeld zijn met ruis, donkere wolken en zware gedachtes, maar er is altijd een kleine sprankeling diep in jou blijven zitten waar je altijd weer naar terug kan! Vind jouw vertrouwen in jezelf weer terug en je zal ook deze sprankeling weer vinden!

Wat ook erg belangrijk is om te herstellen is jouw bewustzijn van je lichaam.

De Magische Formule kan je erbij helpen. In de strijd voor een goed ‘Goed gevoel over jezelf’ en wat daar allemaal bij komt kijken vergeten we vaak ons lijf. Probeer je bewust te worden van wat je allemaal doet (of laat!) uit angst je ‘Goed gevoel over jezelf’ te verliezen of niet te halen. En als je je het doorziet vervang dan je motivatie om goedkeuring te krijgen door je bewust te worden van je lijf.

Telkens als je jezelf dingen ziet doen voor een ‘Goed gevoel’ dan zeg je tegen jezelf: ‘in plaats van goed te voelen OVER mijzelf VOEL ik mijn lichaam, voel ik mijzelf.’ Dan weet je dat je al bestaat en dat je niet afhankelijk bent van die goedkeuring of dat Goeie Gevoel.

 

Het licht in de duisternis

Ik gun iedereen een fijn leven, met een sterk en gezond Zelf-Gevoel. En ik geloof oprecht dat dit ook voor iedereen mogelijk is. Met een Gezond Zelf-Gevoel maak je het leven niet alleen fijner voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Een Gezond Zelf-Gevoel is er om de moeilijke tijden te doorstaan, maar ook altijd hoop en licht te zien in de duisternis. Want het leven zal je beide aanreiken; licht en duisternis. Het is alleen aan jou hoe je hier mee omgaat.

Graag wens ik je een prachtige winter. Ontdek rustig wie je werkelijk bent. Zodat je met veel kracht en een Gezond Zelf-Gevoel straks het nieuwe jaar aan kunt!

Wil jij meer weten over mijn methode of de terminologie? Neem dan een kijkje op www.gezondzelfgevoel.nl of stuur mij een e-mail op info@gezondzelfgevoel.nl

Volg ons ook op onze facebook , instagram en meld je aan voor de nieuwsbrief.
Voor persoonlijke vragen of het delen van jouw verhaal, kun je ons altijd mailen op info@gezondzelfgevoel.nl
Heb je de blog van afgelopen maand over Slapeloosheid  al gelezen?
Of klik hier voor de blog over Gezond Zelf-Gevoel.

Liefs, Antoinetta

Antoinetta Vogels

Antoinetta Vogels is the Oprichtster & Directrice van HealthySenseOfSelf, LLC, ontwerpster van de Zelf-Gevoel Methode, een Zelfhulp Programma, voor Mensen die de gemoedsrust willen genieten die het Jezelf zijn met zich meebrengt!