Wat is een Gezond Zelf-Gevoel

Zelf-vertrouwen, Zelf-liefde, Zelf-verzekerd, Zelf-Gevoel…
Dit heb je allemaal nodig om een fijn leven te kunnen leiden.
Maar wat als je helemaal geen connectie meer hebt met je ZELF?

Een Gezond ZELF-Gevoel

Wat als je geen idee hebt hoe Zelf eigenlijk voelt?
Wie je Zelf eigenlijk bent?
En wat er dan allemaal bij jouw Zelf past en hoort?

Je moet eerst weer je Zelf gaan voelen voordat je al die andere Zelf-dingen kunt ontwikkelen en ervaren. Daarom ontwikkelde ik de term Gezond Zelf-Gevoel.

Je bent niet de enige met deze struggle hoor! Maar misschien ben je je er nog helemaal niet zo bewust van dat een gebrek aan Zelf-Gevoel juist datgene is, wat jou in de weg staat. Waardoor je geen leven kan leiden waarin je je volledige potentieel kunt inzetten en de resultaten daarvan genieten.

 

Je bent een spons die alles opneemt 

Laten we daarom gewoon bij het begin beginnen, Het aller begin; je jeugd. Jouw jeugd. Denk aan de plaats en het gezin waarin je opgroeide. Denk aan jouw ouders/verzorgers, vriendjes/vriendinnetjes en daar weer de ouders van. Denk aan jouw leraren, ooms, tantes, opa’s, oma’s enz. enz… Al deze mensen laten een blauwdruk in jou achter. Een blauwdruk van hoe (zij vinden dat) jouw leven eruit zou moeten zien.

Als kind sta je ontzettend open voor alles wat er op je af komt. Je bent een spons die alle input opzuigt. Alles wat ‘grote mensen’ zeggen, gaat erin als zoete koek. En dan is er nog iets dat je misschien wel erger opneemt dan wat ze zeggen…

Dat is wat ze DOEN, of juist NIET doen!

 

Als kind zoek je goedkeuring

Als je opgroeit, is het enige dat belangrijk is, de manier waarop jij je mag ontwikkelen. Hoe was dat bij jou? Mocht jij thuis altijd jezelf zijn? Natuurlijk kent iedereen regels en gewoontes waarmee ze zijn opgegroeid. Daar is niks mis mee. Maar heeft het jouw manier van ZIJN beperkt of laten groeien?

Ik zal je een voorbeeld geven. Mijn moeder was een goed mens. Maar zij had nooit geleerd hoe ze echte, onvoorwaardelijke liefde moest GEVEN. Je kunt je voorstellen dat dat, voor een kind, voor veel verwarring kan zorgen. Ik deed het nooit goed genoeg. Ik kreeg nooit een complimentje of moest er altijd naar vissen. En regelmatig werd negativiteit op mij geprojecteerd. Hierdoor ontwikkelde ik een Verborgen Doel, met een Verborgen Agenda. Alles wat ik deed, deed ik niet echt voor mijzelf. Ik deed het om de goedkeuring te krijgen. Want goedkeuring gaf mij een goed gevoel.

Mijn (Verborgen) Doel was om de goedkeuring van mijn moeder te ontvangen. Daar deed ik alles voor! En dat alles, kwam op mijn Verborgen Agenda te staan: De keuken schoonmaken; dan zal ze mij vast waarderen. Mijn vaders auto wassen; dan maak ik hem vast blij. De was opvouwen; dan zal ze vast trots op mij zijn… De verborgen agenda werd als maar voller en voller, maar het verborgen doel werd nooit behaald… Dus bleef ik maar dingen doen om te presteren in ruil voor goedkeuring. Want dan voelde ik mij goed over mezelf. En dit dwangmatige presteren, om het zo maar even te noemen, uitte zich toen ik ouder werd in een (jong)volwassenen, waarvan de kwaliteit van leven volledig gebaseerd was op de goedkeuring die een ander mij gaf!

 

Ik studeerde de blaren op mijn vingers

Ik ontwikkelde een ongezonde vorm van perfectionisme, in combinatie met faalangst en prestatiedwang. Mijn moeder was altijd erg te spreken over mensen die mooie muziek konden maken. Dus ik moest en zou het conservatorium halen (dan zou ze vast trots op mij zijn). Ik studeerde mij een ongeluk! Waar veel klasgenootjes er vrij makkelijk doorheen leken te dansen, was ik uren en uren bezig met het studeren van muziek stukken en repeteerde soms de blaren op m’n vingers. En met succes! Ik studeerde af, kwam terecht bij het Amsterdams Philharmonisch orkest en speelde in verschillende kleine ensembles!

En denk je dat mijn verborgen doel behaald was? Kreeg ik de goedkeuring waar ik zo naar opzoek was? Natuurlijk niet! Dat deed ze niet expres, ze KON het simpelweg gewoon niet… Maar hier kwam ik later pas achter!

 

Hoe ouder je wordt, hoe meer je je Zelf kwijtraakt

Naarmate je ouder wordt, ga je het huis uit, je wordt verliefd, gaat trouwen, krijgt kinderen en je gaat de dingen doen die je allemaal nog meer met je leven kunt doen… Alleen als jouw basis van het leven ‘Goedkeuring van anderen’ is, i.p.v. volledig Je Zelf zijn, verwijder je je steeds verder van de persoon die je werkelijk bent. Zo blijft jouw kwaliteit van leven altijd afhankelijk van wat anderen vinden en zeggen. Zelfs als je ouders (allang) niet meer leven, zit die drang naar goedkeuring van je ouders zo ingebakken in jouw manier van ZIJN dat je niet anders kunt dan je leven lang anderen naar de ogen te kijken.

Je hebt nooit geleerd wat zelf-vertrouwen is, laat staan hoe je dit ontwikkelt.
Je hebt nooit geleerd wat zelf-liefde is, want niemand kon je dat laten zien toen je klein was.
Je hebt nooit geleerd hoe je zelf-verzekerd moet zijn, want dat kwam nooit aan de orde in jouw jeugd.

 

Is dit wat IK ZELF wil?

Natuurlijk zijn er momenten dat je je best goed over jezelf voelt. Want je weet hoe je dit gevoel moet krijgen. Misschien twijfel je helemaal niet aan de dingen die je doet, omdat je zeker denkt te weten, dat deze dingen jouw opleveren wat je ‘nodig’ hebt (goedkeuring). Zodat je weer jouw dosis ‘goed-over-jezelf-voelen’ kunt innemen. Dus daar ga je volledig voor en waarschijnlijk ben je er ook heel goed in geworden, omdat je er zo hard voor gewerkt hebt dit op deze manier te ontwikkelen!

En zo werk je je hele leven heel hard! Maar voor wie? ECHT VOOR JOU?! Dat mag je jezelf best eens afvragen, als je dat nog voelen kunt: ‘is dit wat IK wil?’.

 

Waarom, doe je eigenlijk wat je doet?

Dat lag ik mij dus ook af te vragen. Al die nachten dat ik de slaap niet kon vatten. Alle momenten dat ik niet meer kon presteren met mijn muziek. Alle momenten dat ik uitviel tegen mijn dochter omdat ze krampjes had en ik geen geduld meer. Alle momenten dat ik in een verschrikkelijke discussie met mijn man belande omdat ik niks kon verdragen… En altijd nog dat stemmetje van m’n moeder in m’n hoofd dat ik nooit goed genoeg was (VOS-Verinnerlijkte Ouderlijke Stem)!

Dit MOEST STOPPEN! Dus omdat ik mij goed vast kon bijten in dingen (willen presteren is niet altijd een slechte eigenschap, alleen moet je het wel voor jeZELF willen doen,) beet ik mij eindelijk eens vast in iets dat MIJN ZELF diende. Jarenlang dook ik diep in mijzelf, ik ging alles documenteren wat ik daar vond, al het oude zeer kwam naar boven en stap voor stap leerde ik begrijpen wat er zich al die tijd diep in mij had genesteld had.

WAAROM ik deed WAT ik deed, voelde wat ik voelde en was wie ik was!

 

Voel dat je leeft!

Door middel van verschillende oefeningen, gesprekken en zelfonderzoek kreeg ik stukje bij beetje een connectie met mijzelf. Een connectie die ik helemaal niet kende! Weet je dat ik zo ontzettend vast zat in die verslaving aan goedkeuring van de buitenwereld, dat ik mijn lijf al jaren niet meer ECHT gevoeld had? Dat ik gewoon geen idee had hoe ‘IK voelde’, wat je überhaupt allemaal kon voelen in en met je zelf en hoe ontzettend veel rust het geeft als je echte connectie met jezelf leert maken.

 

Als je vanuit die connectie met jezelf keuzes en beslissingen gaat maken, in plaats van dat iedere beslissing afhankelijk is van input van buitenaf dan VOEL je echt dat je leeft! Dat JIJ leeft! Als je dit kunt voelen, dan ervaar je een Gezond Zelf-Gevoel.

Dit gevoel gun ik jou ook! Wat ik je niet gun is de jarenlange studie die ik zelf wel heb moeten doen om hierachter te komen. Daarom heb ik, gebaseerd op al die documentatie over al die jaren, verschillende boeken geschreven en een hele waardevolle online training gemaakt. Zodat jij in slechts een paar maanden, een stevige basis kunt leggen waarop je jouw eigen Gezonde Zelf-Gevoel kan vinden, te ontwikkelen, of te herstellen!

Want je hebt maar één leven, zorg (nu eens eindelijk) dat het ook echt van JOU is!

Veel liefs, Antoinetta

 

Volg ons ook op onze facebook , instagram en meld je aan voor de nieuwsbrief.
Voor persoonlijke vragen of het delen van jouw verhaal, kun je ons altijd mailen op info@gezondzelfgevoel.nl

Heb je de blog van afgelopen maand Slapeloosheid over  al gelezen?
Of klik hier voor de blog over Me-Time

Antoinetta Vogels

Antoinetta Vogels is the Oprichtster & Directrice van HealthySenseOfSelf, LLC, ontwerpster van de Zelf-Gevoel Methode, een Zelfhulp Programma, voor Mensen die de gemoedsrust willen genieten die het Jezelf zijn met zich meebrengt!