Slapeloosheid, hoe kom je ervan af?

“Ik word gek van de slapeloosheid!
Het is 3 uur in de nacht en ik heb nog steeds plafond-dienst…

Om 23.00 ging ik naar bed maar ik kan de slaap niet vatten.
Dit overvalt mij volledig!
Zou ik, van de één op de andere dag last hebben van slapeloosheid?”

Slapeloosheid, hoe kom je er vanaf?

Normaliter heb ik helemaal geen moeite met slapen. Maar morgen begint mijn eerste werkdag na mijn zwangerschapsverlof weer. ‘Ik zal mij wel druk maken over m’n partituren. Of ik m’n noten nog wel weet. Of ik wel voldoende ben blijven oefenen tijdens mijn zwangerschap.

“Morgen is het vast beter…”. Dat dacht ik over de eerste confrontaties met een slapeloosheid. Maar dit duurde uiteindelijk langer dan 25 jaar.

 

foto slapeloosheid

Maar morgen was het niet beter.

Sterker nog, het niet-slapen hield aan!

De ene nacht was nog erger dan de andere. Ook al zat ik allang weer in mijn ‘normale’ ritme, het slapen lukte mij gewoon niet meer. Ik wilde graag aan de buitenwereld laten zien dat er niks aan de hand was. Dat ik een goede moeder was, en een perfect leven leidde als fagottiste in het toenmalige Amsterdam Philharmonisch Okest. Ik probeerde het zo veel mogelijk te verbloemen waardoor ik moeite had mij te concentreren. Ik viel om van vermoeidheid.

 

Van lieve moeder naar de boze heks van Doornroosje

Dat hield ik maar een korte periode vol.
Slaap is belangrijk, dus hoe langer ik mijn slaapproblemen onder de dekens probeerde te schuiven, hoe meer ik veranderde in de boze heks van Doornroosje.

Ik was ontzettend snel aangebrand, kon elk klein huiltje van mijn dochter op den duur niet meer aan. En wist, als ik onderweg was naar het orkest, soms ineens niet meer waar ik was of welke kant ik op moest. Terwijl ik die route al jaren reed… Mijn hele leven werd beheerst door het niet-slapen.

 

Waar komt slapeloosheid vandaan?

En het ergste van het hele verhaal is, dat ik gewoon écht níet wist waardoor het kwam. Ik lag echt niet te piekeren of maakte mij ’s nachts niet extreem zorgen om dingen. Eigenlijk leek mijn hoofd soms zelfs gewoon volkomen leeg als ik daar nachten lang naar het plafond lag te staren. Geen enkele gedachte passeerde de revue terwijl er toch iets aan de hand moest zijn dat mij wakker hield!

Maar WAT?!
De slaaploosheid maakte mijn leven langzaamaan ondragelijk, ik moest hulp zoeken!

In die zoektocht kwam ik er achter dat slapeloosheid een probleem was waarvoor er geen kant en klare oplossing was. Zeker niet in de 80er jaren, de tijd waarin ik moeder werd. Bij de dokter en de psycholoog kreeg ik vooral te horen dat ik het op zou kunnen lossen door slaappillen te nemen!!! Nou weten jij en ik ondertussen dat medicatie in dit soort situaties vaak eerder zorgt voor een verschuiving of verdoving van een probleem. Maar zeker niet voor een oplossing.

Slaappillen? Daarvan was ik geen voorstander!!

 

Slapen is een natuurlijke noodzaak. Als er iets is dat in de weg staat, moet je uitzoeken WAT dat is

Ik besloot het op een andere manier aan te pakken.

De nachten die volgden had ik mijn mobieltje naast m’n bed. Als ik wakker lag, ging ik eruit (om mijn partner niet te storen) en begon ik in m’n telefoon een monoloog tegen mijzelf. Ik dacht dat er niks speelde in mijn hoofd. Maar toch, daar ergens diep van binnen, begon er wat te werken en iedere nacht sprak ik verhalen in. Langzaam maar zeker begon ik een patroon te herkennen in deze verhalen. Ik kwam erachter dat, wat mij wakker hield, heel veel dieper in m’n onderbewuste lag opgeslagen.

 

De oorzaak van slapeloosheid ligt in het onderbewuste

Het was een eye-opener voor mij om erachter te komen dat er daadwerkelijk echt íets was, dat mij wakker hield. Toen ik eindelijk dat denkbeeldige tipje van m’n dekbed had durven optillen, kwam ik erachter wat daar allemaal nog meer verscholen lag.

Dit was de eerste stap naar een vernieuwde relatie met mijzelf.
En ook een vernieuwing van mijn slaappatroon.

Voor een lange tijd bleef ik mijn nachtelijk onderbewuste opnemen, ontdekte ik steeds meer patronen en kreeg ik toegang tot een diepere laag van mijzelf.

In mijn onderbewuste zaten zoveel vragen en angsten:

  • voor afwijzing
  • de angst om een slechte moeder te zijn
  • of om een slechte echtgenote te zijn
  • en ook de angst om niet geaccepteerd te worden zoals ik echt was…

Ik moest concluderen dat ik verslaafd was geworden aan goedkeuring, en dat alles perfect moest zijn en liever nog een beetje perfecter.

 

Verslaafd aan de goedkeuring van anderen

Zonder dat ik het wist had ik al die jaren aan een versie van mijzelf gebouwd die ik helemaal zelf niet was!

  • Wie was ik zelf eigenlijk?!
  • Hoe voelt mijn Zelf?
  • Wie ben IK?
  • En WAAROM doe ik WAT ik doe en wil ik wat ik wil?

Deze vragen kwamen steeds vaker voorbij en langzaam maar zeker wist ik ze uit te diepen en te beantwoorden.

Doordat ik deze monologen met mijzelf opnam en ze later terug luisterde, ontdekte ik dat mijn niet-slapen zoveel meer te maken had met wie ik was of probeerde te zijn! Ik stond zo ver van mijzelf af, dat mijn onderbewuste geen rust meer kon vinden in de dag. En ook niet in de nacht en zelfs niet meer in mijn lijf!

 

Mijn Journey naar een goede nachtrust

Vanaf dit punt startte mijn Gezond Zelf-Gevoel journey.

En omdat slapeloosheid hier voor mij zo’n grote rol in heeft gespeeld, schreef ik er een apart boek over: ‘SLAPELOOSHEID, HOE KOM JE ER VANAF?’.

Ik weet hoeveel impact het heeft op je leven en hoe graag je weer wilt slapen. Ik weet hoe uitzichtloos het voelen kan. En hoe moedeloos je wordt van elke nacht opnieuw hopen dat je de slaap kan vatten en toch weer wakker ligt…

Door mijn zoektocht en mijn documentatie ben ik tot een oplossing gekomen die ik voor jou in dit boek verwerkt heb. Zodat ook JIJ weer kunt genieten van een gezonde nachtrust en een fijn leven!

 

Deze maand september wil ik jou ook graag helpen om van je slapeloosheid af te komen. Ik zal samen met mijn team weer heel veel kennis via de Gezond Zelf-Gevoel kanalen delen.

Wij hopen jouw deze maand ook een stapje verder te kunnen brengen in jouw nachtrust door vraagstukken, quotes, werkbladen en video’s. Deze content bied ik je met veel liefde en plezier gratis aan.

Volg ons daarom op onze facebook , instagram en meld je aan voor de nieuwsbrief.
Voor persoonlijke vragen of het delen van jouw verhaal, kun je ons altijd mailen op info@gezondzelfgevoel.nl

Slaap lekker 😉

Antoinetta

 

Heb je de blog van afgelopen maand over Me-Time al gelezen?
Of klik hier voor de blog over Relaties tijdens Covid-19

Antoinetta Vogels

Antoinetta Vogels is the Oprichtster & Directrice van HealthySenseOfSelf, LLC, ontwerpster van de Zelf-Gevoel Methode, een Zelfhulp Programma, voor Mensen die de gemoedsrust willen genieten die het Jezelf zijn met zich meebrengt!