Relaties tijdens Covid19 – Met je partner en met je Zelf

Relaties zijn altijd een uitdaging. Niet alleen romantische, maar ook ouder-kind relaties, bij getrouwde stellen onderling of met (goede) vrienden. Denk eens aan je relatie met iemand die veel voor je betekent. Je zult zien dat er altijd ruimte is voor meer flexibiliteit en meer acceptatie.

De pandemie maakt het misschien nog wel lastiger, of juist makkelijker. Je kunt elkaar minder vaak zien en fysiek contact blijft dan ook nog uit, iets dat je wel van elkaar verwacht en beiden prettig vindt. Een relatie of vriendschap op afstand is in deze tijd misschien nog wel het gemakkelijkst… maar is het bevredigend?

Het aangaan van een relatie gebeurt op een natuurlijke manier. Het onderhouden van een relatie vraagt om wederzijdse goede wil en intentie en ook om veel werk. Uiteindelijk belanden veel lovebirds in een echtscheiding. En zelfs thema’s als huiselijk geweld zijn voor velen helaas niet vreemd… Dat wil je natuurlijk vermijden.

Je wilt er voor zorgen dat je kinderen opgroeien in een veilige omgeving. Dat iedereen zich veilig en gelijkwaardig voelt in jouw gezin. In de relatie met je partner, je kinderen, maar ook in die met je vrienden, wil je dat iedereen zicht veilig en ‘thuis’ voelt.

Dit lijkt heel logisch, maar het is niet altijd zo eenvoudig. Al sluimerend passen we ons vaak aan, aan de behoeften of Ego-Referenties van de ander. Vaak zijn we op zoek naar goedkeuring, we willen dat iemand ons echt leuk, lief en belangrijk vindt… Dit kan (ongemerkt) zo ver gaan, dat we onszelf verliezen en een ongevraagde versie van onszelf worden, waarvan we hopen dat die andere daar heel gek op is!

En nu, anno 2020, hebben we er nog een extra uitdaging bij gekregen: Covid-19!

Deze pandemie zorgt er voor dat we meer aan huis gekluisterd zijn. Misschien ben jij, samen met je partner wel dagen opgesloten in een klein huisje, waar jullie beiden ‘thuis’ moeten werken. De kinderen mochten lange tijd niet naar school of naar de crèche en jullie zien je vrienden veel minder… Je bent echt meer op elkaar aangewezen dan ooit! Om maar niet te spreken over de financiële verandering en onzekerheden in deze tijd!

Dit alles bij elkaar kan ten goede komen aan je liefdesrelatie, maar het kan ook meer (negatieve) spanning met zich meebrengen.

Toch is er ook iets wat je zelf kunt bijdragen. Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar voordat je een goede relatie met een ander aan kunt gaan is het van wezenlijk belang om eerst een goede relatie met je Zelf te hebben!

Ik zet hier Zelf even met een hoofdletter omdat ik je Echte Zelf bedoel; diegene die jij van binnen werkelijk bent en niet dat zelf dat zich heeft aangepast aan andermans wensen en belangen.

Zie jezelf echt, luister naar jezelf en hoor jezelf echt, voel jezelf echt
en je zult in staat zijn om je partner, vriend of collega te zien en te horen.

Jezelf zien en horen kan beginnen met je bewuster te worden van je Ego-Referenties en deze te ontmantelen. Wees eerlijk tegen jezelf en zie onder ogen wat je eigen (bij)bedoelingen zijn met wat je doet of wilt. Waar ben je in werkelijkheid op uit wanneer je vasthoudt aan een meningsverschil of ruzie? Als je je grondig bewust wordt van je eigen gedachten en gedrag, zul je ook steeds beter begrijpen dat je, met deze Verborgen-Agenda’s, op zoek bent naar goedkeuring.  Naarmate je Zelf-Gevoel groeit en gezonder wordt zul je inzien dat dat niet langer nodig is.

Het kan zijn dat dit gedrag je als kind heeft gediend of zelfs als opgroeiende tiener of jong-volwassenen. Maar nu ben je je eigen persoon geworden en jouw Zelf-Gevoel is niet afhankelijk van andermans goedkeuring; tenminste, zo zou het moeten zijn. Leer dit eerlijk toegeven aan jezelf.

Kijk eens goed naar jezelf. Kijk ín jezelf en leer je Echte Zelf zien en omarmen zoals JIJ bent! Jij bent al iemand. Daar hoef je niks voor te doen of niks op te geven. Je hebt al alles wat je nodig hebt om geaccepteerd en gezien te worden door anderen maar dat begint ermee dat je jezelf echt ziet. En dat betekent ook dat je je eigen behoeften en belangen herkent en honoreert.

Weet dat je jezelf niet hoeft te “verdienen” door de ander slaafs te “dienen” en die goedkeuring te krijgen.  Wie je bent is voldoende. Als je je Zelf-Gevoel goed ontwikkelt (of herstelt!) heb je de vrijheid om je Ego-Referenties volledig los te laten. Dan ben je een vrij mens! Als je partner nou ook op dat punt arriveert, stroomt de liefde terug in je leven.

Ik heb een goede vriend met een hoge reputatie en moraal. Zowel hij als zijn vrouw hadden echter nogal wat ego-verwijzingen, vooral over hoe ze hun kinderen moesten opvoeden. Speciaal over het punt religie werden ze het niet eens. De vrouw wilde dat de kinderen vrij waren om de wereld op hun eigen kinderlijke manier te verkennen, terwijl de man dacht dat het beter zou zijn om hen kennis te laten maken met het kerkelijk leven.

Ze bleven erover vechten tot op het punt dat het huwelijk ondraaglijk werd. Pas nadat ze inzagen dat hun strikte overtuigingen eigenlijk  Ego-Referenties waren waarmee ze alsnog de goedkeuring van hun eigen ouders wilden verdienen waren ze in staat deze te ontmantelen.

De man kwam er achter dat zijn idee van opvoeden veel te maken had met zijn moeder. Zijn moeder was zeer religieus en hij wilde niet dat zij hem zou verwijten dat hij de familietraditie niet volgde. De vrouw realiseerde zich op haar beurt, dat ze zelf zeer strenge ouders had. Dit had haar gemaakt tot de persoon die ze eigenlijk niet wilde zijn en ze was onvermurwbaar in haar plan om het voor haar eigen kinderen anders te doen! Zo had ze een extra punt om haar ouders er op te wijzen dat ze ongelijk hadden!

Ze realiseerden zich dat hun gevoel een waardig persoon te zijn niet afhing van het vervullen van deze zelfopgelegde voorwaarden of overtuigingen. OP deze manier leerden ze elkaar maar vooral zichzelf beter accepteren. Als mens, maar ook als partner voor de ander. Twee mensen in een relatie met een totaal andere kijk op de wereld. Twee mensen die er achter kwamen dat hun kijk op de wereld (en in deze op opvoeden) helemaal niet hun eigen kijk was, maar die van hun ouders!

Om de relatie te herstellen was het nodig om heel goed en heel eerlijk naar zichzelf te kijken en het onderste boven te halen. Waarom doe je wat je doet? En waarom kies je wat je kiest? Zijn dit echt MIJN gedachten? En passen deze gedachten echt bij wat ik wil en voel?

WAT VIND IK ER ECHT EIGENLIJK ZELF VAN?

Durf in die diepere laag van jezelf te kijken, je ego aan de kant te zetten en kennis te maken met jouw echte, eigen Zelf! Alleen dan ontwikkel je een betere relatie met jezelf waardoor de relatie met een ander ook veel fijner en makkelijker verloopt.

Veel succes,

Antoinetta

Posted in

Antoinetta Vogels

Antoinetta Vogels is the Oprichtster & Directrice van HealthySenseOfSelf, LLC, ontwerpster van de Zelf-Gevoel Methode, een Zelfhulp Programma, voor Mensen die de gemoedsrust willen genieten die het Jezelf zijn met zich meebrengt!

1 reactie

  1. Annet Vogels op augustus 15, 2020 om 8:42 am

    willen jullie een print button insluiten aub