“De kinderen zijn liever niet thuis omdat de sfeer in huis zo verstikkend is.”

“Ik probeer tolerant te zijn en hem de ruimte te geven die hij nodig lijkt te hebben, maar wanneer wil hij nou eindelijk tijd aan mij besteden?”

“Mijn vrouw heeft een veeleisende baan, maar het lijkt wel of we constant over haar werk praten, over hoe goed en slim ze is en drama’s weet te voorkomen. Als ik over mijn dag begin, lijkt ze ineens heel ver weg... Net alsof ze is niet echt bij me is...”

Klinkt dit bekend? Zou jij je relatie met je partner ook zo kunnen beschrijven?

Na de eerste paar verliefde jaren vergt een relatie vaak veel werk. Met al het werk dat je voor de boeg hebt, kan het enorm helpen om je Zelf te kennen.

Hoewel de omstandigheden bij iedereen anders zijn, is de kern altijd hetzelfde: “Er zit geen fut meer in mijn huwelijk. Misschien kan ik maar beter scheiden.” Zodra we beseffen dat het niet lekker gaat, is het moment gekomen om uit te zoeken wat er precies verkeerd zit, en te kijken of het mogelijk is om de boel weer recht te zetten.

Of misschien heb je net een echtscheiding achter de rug en ben je nog steeds in shock. Je vraagt je af waarom het fout is gegaan.

Sta je misschien op het punt een nieuwe relatie aan te gaan en zou je je veiliger voelen als je wist wat je kunt doen om het niet (weer?) mis te laten gaan?

Als er niet aan onze behoeften wordt voldaan en we niet gewaardeerd worden voor wie we zijn, dan kan dat problemen veroorzaken in een relatie. Als je je Zelf goed kent, loop je minder risico om 'behoeftig' of 'overheersend' te zijn en zul je ook je partner niet zomaar oneerlijk behandelen.

“Mijn beste vriendin is mijn beste vriendin. Ik twijfel daar niet aan, maar soms is het wel heel moeilijk. Ze kan plotseling woedend worden over iets onbenulligs. Ze komt altijd te laat en ik vind dat vreselijk. En als puntje bij paaltje komt, doen we altijd wat zij wil en praten we meestal over haar."

Misschien is die vriendin afhankelijk van hoe succesvol ze is in het werken aan haar doelen om een soort Zelf-Gevoel te ervaren?

“Ik vind het jammer dat ik een groot deel van mijn leven geen romantische relatie heb gehad. Toen ik in de dertig was, had ik nog wel hoop dat ik ooit de juiste persoon zou ontmoeten, maar naarmate de tijd verstreek ben ik gestopt met zoeken en heb ik leren leven met alleen zijn. Het voordeel van alleen zijn is dat ik geen rekening hoef te houden met andere mensen, zodat ik precies kan doen wat ik wil en wanneer ik het wil. Nu ik in de veertig ben, zou ik het moeilijk vinden om nog ruimte te maken voor een ander, en bovendien moet ik voor mijn moeder zorgen nu ze ouder wordt.”

Sommige mensen willen hoe dan ook alles onder controle hebben, zelfs als het betekent dat ze dan de rest van hun leven alleen zijn.

“Ik begrijp niet waarom ik me zo voel. Ik ben gelukkig getrouwd. Mijn kinderen zijn geweldig. Ik heb alles wat mijn hartje begeert, maar ik voel me heel erg alleen. Ik ben echt bang om hierover te praten, uit angst dat mijn man boos wordt of me misschien zelfs zou verlaten."

Heb je genoeg Zelf-Gevoel om te doen wat echt belangrijk is voor jou, of is je leven één groot toneelstuk?

Vaak kiezen we onbewust partners of vrienden met wie we de relatiepatronen van onze jeugd herhalen. Als we opgevoed zijn door verzorgers die veel tijd met ons doorbrachten, ons het gevoel gaven dat we ertoe deden en ons respecteerden als mens, dan hebben we waarschijnlijk genoeg Zelf-Gevoel om te kiezen voor relaties waarin datzelfde positieve patroon wordt voortgezet.

Maar anderen hebben minder geluk gehad en hadden juist ouders of verzorgers die alle tijd en ruimte nodig hadden voor zichzelf. Ze zagen ons niet als ‘echte mensen’, maar beschouwden ons meer als een verlengstuk van zichzelf. Misschien accepteerden ze ons nooit voor 'wie we waren en zijn' en kregen we alleen hun goedkeuring als we niet in de weg liepen of als we ze echt trots maakten. Wil je dat patroon voortzetten en je levenskwaliteit hierdoor laten bepalen? Of wil je ermee breken en ‘je Zelf’ zijn?

"Ik vind mijn nieuwe baas maar niets. Mijn oude baas was geweldig. Ze liet veel aan mij over, dus ik kon doen wat ik nodig vond. Deze nieuwe baas dringt zijn ideeën aan mij op en ik ben echt bang dat ik daar niet zo goed mee kan omgaan. Ik moet wel zorgen dat ik niet ontslagen word. Ik heb het geld, het sociale aspect en de zekerheid nodig.”

Heb je genoeg Zelf-Gevoel om jouw unieke omstandigheden te evalueren en zeker te weten dat je op je ‘eigen pad' zit?

Er zijn verschillende soorten relaties, maar de allerbelangrijkste relatie is die met je Zelf. Een goede relatie met je Zelf is nodig om veel, of zelfs alle, problemen op te lossen in andere relaties.

De informatie op deze website biedt inzicht in hoe je je Zelf-Gevoel kunt evalueren, en als dat nodig mocht zijn naar een Hersteld Zelf-Gevoel™ toe te werken.

*) Antoinetta Vogels is geen arts of psycholoog maar de auteur van het boek Healthy Sense of Self en directeur van het gelijknamige bedrijf dat is gevestigd in Bellevue, WA, USA. Deze site is een Nederlandstalige versie van de originele Amerikaanse site; hierin vertelt zij over haar SoS (Sense of Self)-methode (in het Nederlands ZG (Zelf-Gevoel)-methode, die zij heeft ontwikkeld op basis van haar eigen levenservaringen. Het heeft haar enorm geholpen om haar eigen problemen op te lossen. Haar leven en dat van de mensen in haar onmiddellijke omgeving is daardoor veel plezieriger en succesvoller geworden.

Gerelateerde berichten

 • Slapeloosheid, hoe kom je ervan af?
  “Ik word gek van de slapeloosheid! Het is 3 uur in de nacht en ik heb nog steeds plafond-dienst… Om 23.00 ging ik naar bed maar ik kan de slaap niet vatten. Dit overvalt mij volledig! Zou ik, van de één op de andere dag last hebben van slapeloosheid?” Slapeloosheid, hoe kom je er vanaf? Normaliter heb ik helemaal geen moeite ...
 • Relaties tijdens Covid19 – Met je partner en met je Zelf
  Relaties zijn altijd een uitdaging. Niet alleen romantische, maar ook ouder-kind relaties, bij getrouwde stellen onderling of met (goede) vrienden. Denk eens aan je relatie met iemand die veel voor je betekent. Je zult zien dat er altijd ruimte is voor meer flexibiliteit en meer acceptatie. De pandemie maakt het misschien nog wel lastiger, of juist ...
 • Me-time – Tijd voor jezelf maken
  Me-time – Juist tijdens de pandemie! De zomer staat weer voor de deur, al is de bewolking in alle opzichten vaak nog zeer wisselend. Je wil wel op vakantie maar kan het eigenlijk wel? Je wil wel met je vrienden feesten, maar is dat wel zo slim? Heb jij voldoende me-time? Wat je wel kunt doen is ...
 • Wie ben ik? 
  “Wie ben ik?” is de belangrijkste vraag die je kunt stellen over het meest belangrijke project waar je mee bezig kunt zijn: jezelf! Hoe komt het eigenlijk dat dit niet HET onderwerp van jouw dag is? We praten over politiek, sport, beroemdheden en tegenwoordig natuurlijk heel veel over de Corona-crisis. Maar we vragen ons niet af ...
 • Hoe ontdek je nieuwe kansen in tijden van VERANDERING
  Wij mensen zijn gewoontedieren. We voelen ons het prettigst als we omringd zijn door waar we al bekend mee zijn. We hebben duidelijke verwachtingen van onszelf en willen ook graag begrijpen wat anderen van ons verwachten. We proberen onze toekomstige acties te plannen en te voorspellen. We plannen, hopen, wensen én denken dat we weten ...
 • Besmetting met het Corona-virus en de Zelf-Gevoel Methode om dat te voorkomen
  Besmetting met het Corona-virus en de Zelf-Gevoel Methode om dat te voorkomen   Gezond Zelf-Gevoel ziet het uitbreken van het Corona-virus wel degelijk als een wereldwijde verandering in onze realiteit van alle dag. Deze enorme bedreiging voor onze gezondheid zorgt ervoor dat we ons meer zorgen maken dan goed voor ons is. Hoe cultiveren we de wijsheid ...
 • Een voorproefje uit het boek dat jouw leven kan veranderen
  Wil jij weten wat je kunt verwachten van het boek Gezond Zelf-Gevoel: Dé Methode om het beste uit Jezelf te halen van Antoinetta Vogels?     Vandaag mag je kennismaken middels een korte introductie.   Zo is het allemaal begonnen: Het was 1985 en mijn dochter was drie maanden oud; het werd tijd dat ik weer aan het werk ging. Ik had een ...
 • Hier zijn 7 natuurlijke tips die je helpen om beter te slapen (deel 3)
  Leestijd ± 3 minuten   Een Gezond Zelf-Gevoel is de oplossing van jouw slapeloosheid.   In onze vorige 2 blogberichten hebben we tips en suggesties gedeeld die je zelf kunt toepassen om een beter routine voor het slapengaan te creëren. Maar we deelden ook een ademhalingsoefening om meer rust in lichaam en geest te brengen. In deze blog hebben we ...
 • Hier zijn 7 natuurlijke tips die je helpen om beter te slapen (deel 2)
  Leestijd ± 4 minuten   Als je leert loslaten zal je beter slapen   In onze vorige blogpost hebben we suggesties gedeeld die je kunt toepassen in je routine voordat je gaat slapen. Maar er is nog meer! Lees in deze blog over loslaten.     Als je goed wilt slapen, zorg er dan voor dat je hoofd zo veel mogelijk leeg ...
 • Hier zijn 7 natuurlijke tips die je helpen om beter te slapen
  Leestijd ± 5 minuten   Zou je willen dat je ’s nachts beter kon slapen?   Misschien lig jij ook vaak in het holst van de nacht wakker, wordt je geplaagd door slaaptekort en maak je je zorgen over je verantwoordelijkheden als ouder, echtgenoot, dochter of zoon of als werknemer tegenover je baas. Je ligt te woelen en te ...
Lees meer gerelateerde berichten