fbpx Skip to content

Relatieproblemen en zelf-gevoel


“De kinderen zijn liever niet thuis omdat de sfeer in huis zo verstikkend is.”

“Ik probeer tolerant te zijn en hem de ruimte te geven die hij nodig lijkt te hebben, maar wanneer wil hij nou eindelijk tijd aan mij besteden?”

“Mijn vrouw heeft een veeleisende baan, maar het lijkt wel of we constant over haar werk praten, over hoe goed en slim ze is en drama’s weet te voorkomen. Als ik over mijn dag begin, lijkt ze ineens heel ver weg... Net alsof ze is niet echt bij me is...”

Klinkt dit bekend? Zou jij je relatie met je partner ook zo kunnen beschrijven?

Na de eerste paar verliefde jaren vergt een relatie vaak veel werk. Met al het werk dat je voor de boeg hebt, kan het enorm helpen om je Zelf te kennen.

Hoewel de omstandigheden bij iedereen anders zijn, is de kern altijd hetzelfde: “Er zit geen fut meer in mijn huwelijk. Misschien kan ik maar beter scheiden.” Zodra we beseffen dat het niet lekker gaat, is het moment gekomen om uit te zoeken wat er precies verkeerd zit, en te kijken of het mogelijk is om de boel weer recht te zetten.

Of misschien heb je net een echtscheiding achter de rug en ben je nog steeds in shock. Je vraagt je af waarom het fout is gegaan.

Sta je misschien op het punt een nieuwe relatie aan te gaan en zou je je veiliger voelen als je wist wat je kunt doen om het niet (weer?) mis te laten gaan?

Als er niet aan onze behoeften wordt voldaan en we niet gewaardeerd worden voor wie we zijn, dan kan dat problemen veroorzaken in een relatie. Als je je Zelf goed kent, loop je minder risico om 'behoeftig' of 'overheersend' te zijn en zul je ook je partner niet zomaar oneerlijk behandelen.

“Mijn beste vriendin is mijn beste vriendin. Ik twijfel daar niet aan, maar soms is het wel heel moeilijk. Ze kan plotseling woedend worden over iets onbenulligs. Ze komt altijd te laat en ik vind dat vreselijk. En als puntje bij paaltje komt, doen we altijd wat zij wil en praten we meestal over haar."

Misschien is die vriendin afhankelijk van hoe succesvol ze is in het werken aan haar doelen om een soort Zelf-Gevoel te ervaren?

“Ik vind het jammer dat ik een groot deel van mijn leven geen romantische relatie heb gehad. Toen ik in de dertig was, had ik nog wel hoop dat ik ooit de juiste persoon zou ontmoeten, maar naarmate de tijd verstreek ben ik gestopt met zoeken en heb ik leren leven met alleen zijn. Het voordeel van alleen zijn is dat ik geen rekening hoef te houden met andere mensen, zodat ik precies kan doen wat ik wil en wanneer ik het wil. Nu ik in de veertig ben, zou ik het moeilijk vinden om nog ruimte te maken voor een ander, en bovendien moet ik voor mijn moeder zorgen nu ze ouder wordt.”

Sommige mensen willen hoe dan ook alles onder controle hebben, zelfs als het betekent dat ze dan de rest van hun leven alleen zijn.

“Ik begrijp niet waarom ik me zo voel. Ik ben gelukkig getrouwd. Mijn kinderen zijn geweldig. Ik heb alles wat mijn hartje begeert, maar ik voel me heel erg alleen. Ik ben echt bang om hierover te praten, uit angst dat mijn man boos wordt of me misschien zelfs zou verlaten."

Heb je genoeg Zelf-Gevoel om te doen wat echt belangrijk is voor jou, of is je leven één groot toneelstuk?

Vaak kiezen we onbewust partners of vrienden met wie we de relatiepatronen van onze jeugd herhalen. Als we opgevoed zijn door verzorgers die veel tijd met ons doorbrachten, ons het gevoel gaven dat we ertoe deden en ons respecteerden als mens, dan hebben we waarschijnlijk genoeg Zelf-Gevoel om te kiezen voor relaties waarin datzelfde positieve patroon wordt voortgezet.

Maar anderen hebben minder geluk gehad en hadden juist ouders of verzorgers die alle tijd en ruimte nodig hadden voor zichzelf. Ze zagen ons niet als ‘echte mensen’, maar beschouwden ons meer als een verlengstuk van zichzelf. Misschien accepteerden ze ons nooit voor 'wie we waren en zijn' en kregen we alleen hun goedkeuring als we niet in de weg liepen of als we ze echt trots maakten. Wil je dat patroon voortzetten en je levenskwaliteit hierdoor laten bepalen? Of wil je ermee breken en ‘je Zelf’ zijn?

"Ik vind mijn nieuwe baas maar niets. Mijn oude baas was geweldig. Ze liet veel aan mij over, dus ik kon doen wat ik nodig vond. Deze nieuwe baas dringt zijn ideeën aan mij op en ik ben echt bang dat ik daar niet zo goed mee kan omgaan. Ik moet wel zorgen dat ik niet ontslagen word. Ik heb het geld, het sociale aspect en de zekerheid nodig.”

Heb je genoeg Zelf-Gevoel om jouw unieke omstandigheden te evalueren en zeker te weten dat je op je ‘eigen pad' zit?

Er zijn verschillende soorten relaties, maar de allerbelangrijkste relatie is die met je Zelf. Een goede relatie met je Zelf is nodig om veel, of zelfs alle, problemen op te lossen in andere relaties.

De informatie op deze website biedt inzicht in hoe je je Zelf-Gevoel kunt evalueren, en als dat nodig mocht zijn naar een Hersteld Zelf-Gevoel™ toe te werken.

*) Antoinetta Vogels is geen arts of psycholoog maar de auteur van het boek Healthy Sense of Self en directeur van het gelijknamige bedrijf dat is gevestigd in Bellevue, WA, USA. Deze site is een Nederlandstalige versie van de originele Amerikaanse site; hierin vertelt zij over haar SoS (Sense of Self)-methode (in het Nederlands ZG (Zelf-Gevoel)-methode, die zij heeft ontwikkeld op basis van haar eigen levenservaringen. Het heeft haar enorm geholpen om haar eigen problemen op te lossen. Haar leven en dat van de mensen in haar onmiddellijke omgeving is daardoor veel plezieriger en succesvoller geworden.

Gerelateerde berichten

  • Dit is precies waarom je moeite hebt om in slaap te vallen Leestijd ± 2 minuten   Hoewel ik slapeloosheid heb overwonnen, heb ik nog steeds moeite met in slaap vallen. Tijdens het schrijven van mijn nieuwst boek, over onder andere de relatie tussen slapeloosheid en zelf-sabotage, merk ik dat er nog steeds een paar aspecten van mijn slapeloosheid hardnekkig blijven terugkomen.   Vaak als ik echt genoten heb, val ik gelukkig ...
  • Staat slapeloosheid op de lijst van zelf-sabotagegedrag? Leestijd ± 2 minuten   Wikken en wegen, worstelen met gedachten die door je hoofd razen en uren voorbij zien kruipen tijdens een lange nacht – herkenbaar?   Leven met slapeloosheid is een eenzame en stressvolle ervaring. Soms kan het voelen alsof je gestraft wordt omdat je niet weet hoe je “los moet laten” en al die gedachten in ...
  • Je hoofd zegt ‘Nee’ tegen goede voornemens NeuroGym – John Assaraf Ik heb mij ingeschreven op een Online Cursus van John Assaraf. John is de CEO van NeuroGym. Hij vertegenwoordigt de ‘hottest trend’ die hier in Amerika door de ether golft: het betreft een wetenschappelijk gefundeerde, ultieme, herconditionerings leerschool. Door actief je onderbewuste te overtuigen dat, wat je vroeger ooit besloten had, niet ...
  • Wie ben ik? Innerlijke rust door jezelf te vinden. Door: Antoinetta Vogels “Wie ben ik?” is de belangrijkste vraag die je kunt stellen over het meest belangrijke project waar je mee bezig bent: jezelf! Hoe komt het dat dit niet HET onderwerp van de dag is?     We praten over politiek, sport en beroemdheden, maar we vragen ons niet af wie en wat we eigenlijk zijn. We ...
  • Beter bestand tegen depressie Beter bestand tegen Depressie Hoe kun je beter bestand zijn tegen depressie? (deel 1 van 2) door Antoinetta Vogels   Sommige mensen worden depressief als ze geconfronteerd worden met schokkende ervaringen in hun leven, maar anderen niet. Hoe komt dat toch? Al dertig jaar lang bestudeer ik mezelf en mijn gedachten – omdat ik moest begrijpen waar die slopende depressie zo plotseling ...
  • Je-ZELF zijn in je relatie zonder onzekerheid Als je Zelf niet dubbel en dwars vast staat en iets is waar je op kunt bouwen dan kun je er donder op zeggen dat je onzekerheid wordt weerspiegeld in je relatie. Zelfs tijdens de opwinding van de eerste kennismaking kan een slechte relatie met je eigen Zelf al een rol spelen en roet in ...
  • Hoe zelf-liefde mijn leven gered heeft Auteur: Casey Wild Mijn vader verliet mijn moeder toen ik drie jaar was. Ze was er kapot van en belandde in een depressie.   Ik werd voor de televisie gezet om naar tekenfilms te kijken, uren achter elkaar, elke dag weer. Soms nam ze me mee naar de speeltuin, waar ik in mijn eentje moest gaan spelen. Als ...
  • Een Gezond Zelf-Gevoel, hoe krijg je dat?   Heb je weleens mensen horen zeggen dat ze ‘visualisaties en affirmaties’ gebruiken om meer duidelijkheid te krijgen over wat er in hun leven speelt? Wat betekent dat nu eigenlijk? Lees verder en je ontdekt hoe ook jij je leven in de gewenste richting kunt sturen.   Wat is ‘creatieve visualisatie’?   Creatieve visualisatie is precies wat je denkt dat ...
  • Hoe je je kind kunt helpen bij het ontwikkelen van zelfrespect Je gunt je dierbare zoon of dochter ongetwijfeld een mooie toekomst.   Een van de kostbaarste geschenken die je je kinderen kunt meegeven is een gezonde mate van zelfrespect. Dat maakt ze sterk genoeg om vol zelfvertrouwen op te groeien, in de wetenschap dat ze er mogen zijn en dat ze voorbereid zijn op wat het leven ...
  • Ben je altijd maar op zoek naar goedkeuring in je beroepsleven? Ben je in je beroepsleven een betrouwbaar mens? Ben je flexibel, vol zelfvertrouwen, assertief? Kun je goed samenwerken? Er wordt naar je gekeken en over je geoordeeld op het werk – door je manager, je collega’s, je ondergeschikten en je zakenpartners. En jij kijkt op jouw beurt waarschijnlijk ook met een kritische blik naar hen. Of het ...
Lees meer gerelateerde berichten