Angst, wanhoop en depressie

Gezond Zelf-Gevoel als hulpmiddel tegen angst, wanhoop en depressie

Angst en vrees zijn een normaal onderdeel van het leven, maar wanneer ons angstniveau niet in verhouding staat tot de schijnbare oorzaak, dan moeten we beter kijken naar wat er werkelijk aan de hand is.

Wij mensen zijn nu eenmaal kwetsbaar; er kan ons van alles overkomen. Zelfs wanneer die slechte dingen niet gebeuren, ervaren we nog steeds bezorgdheid en angst, bijvoorbeeld angst dat we vandaag bepaalde resultaten niet behalen, dat we morgen geen dak boven ons hoofd hebben of dat we onze baan verliezen of geen baan kunnen krijgen.

Maar mensen malen ook over veel kleinere dingen: we raken in paniek wanneer onze planning iets uitloopt, of wanneer we een opdracht niet op tijd afkrijgen. We raken in de stress wanneer we een etentje organiseren of verlamd van angst wanneer we op het punt staan aan een groot project te beginnen. Net wanneer alles goed lijkt te gaan, krijgen we alsnog een paniekaanval...

"Ik ben weer te laat", dacht Anita geïrriteerd. "En de dag begon net zo lekker. Hoe komt het toch dat ik altijd en overal te laat kom? Er is altijd wel wat, net op het laatste moment..." Anita haat zichzelf omdat ze steeds weer dezelfde fout begaat, maar toch lijkt ze haar gedrag niet te kunnen veranderen.

"Oké, ik geef toe dat ik mijn huiswerk voor dat vak niet heb gedaan. De wereld vergaat er toch niet door! Het is maar huiswerk, maar toch voelt het alsof ik ter dood word veroordeeld als ik het te laat inlever..."

"Ik ben bijna klaar en het duurt nog wel even voor de gasten er zijn. Ik hoef me alleen nog maar om te kleden. Waarom knijpt mijn keel dan dicht van angst? Dat slaat toch nergens op!"

Er lijkt altijd wel een verklaring te zijn voor wat we voelen. We hebben de neiging om ons gedrag te rechtvaardigen met wat er op het spel staat.

 • "Als ik mijn huiswerk niet doe, raak ik achter."
 • "Als ik te laat ben voor een afspraak, toont dat gebrek aan respect voor de persoon met wie ik een afspraak heb."
 • "Als ik niet op tijd klaar ben wanneer mijn gasten aankomen, dan is dat nogal gênant en voel ik me een mislukkeling."

Eigenlijke en oneigenlijke angsten

Deze verklaringen zijn in zekere zin wel waar, maar toch moeten we uitkijken wanneer de intensiteit van de angst niet overeenkomt met wat er op het spel lijkt te staan. Vaak is er geen echte aanleiding voor deze verhoogde stressniveaus omdat het een niet zo heel belangrijke gebeurtenis of situatie betreft. En dan moeten we ons afvragen wat er misschien nog meer speelt. Wat staat er op een dieper en onzichtbaar niveau werkelijk op het spel waardoor we zoveel angst ervaren?

Ik geloof dat veel van deze angsten voortkomen uit ons diepste innerlijk, een onbewust niveau waar motivaties worden gegenereerd waar wij zelf geen weet van hebben. Is het wel eens in je opgekomen dat zich misschien een drama afspeelt in de krochten van je psyche, en dat juist dit drama verantwoordelijk is voor je uiteindelijke motivatie?

Binnen dit drama spelen er vaak doelen die essentieel lijken, en wanneer we deze niet kunnen bereiken, leidt dit tot depressie en angst. Soms wordt wat we doen gedreven door wat we in de ZG-theorie een 'verborgen agenda' noemen. We kunnen een echte drang voelen om dat doel te behalen, alsof het iets is waar ons leven van afhangt.

Misschien willen we indruk maken op een speciaal iemand of willen we diens volledige aandacht. Misschien hunkeren we naar een complimentje van iemand tegen wie we opkijken. Respect verlangen van een specifiek persoon is vaak een belangrijke drijfveer om iets te doen waarmee we dit kunnen 'verdienen'. Het zijn allemaal voorbeelden van wat zich kan afspelen in ons onbewuste drama, en vaak spelen ze een grotere rol dan wij denken. Ze vormen een substantieel deel van wat ons motiveert, en daarom ontstaat er een ongezonde gehechtheid aan het resultaat van onze handelingen of ons gedrag, waardoor we ons wanhopig of depressief voelen wanneer onze plannen worden gedwarsboomd.

Naar binnen kijken
In de loop van mijn eigen journey heb ik ontdekt waar ik het meest bang voor was en waar ik het meest naar verlangde. En het had niets te maken met wát ik deed. Het had alles te maken met waaróm ik deed wat ik deed. Ik moest ook leren om eerlijk te zijn tegenover mezelf, want dat liet me uiteindelijk inzien hoe ik mezelf kon bevrijden van de angst die ik dag in dag uit voelde. Het bevrijdde me zelfs van ernstige slapeloosheid!

Hoe deed ik dat dan? Door me bewust te worden van het volgende:

Je bént al wie je bent.

Je hoeft niets te doen om te bewijzen dat je beter bent dan je (denkt dat je) ouder(s)/verzorger(s) denken dat je bent, zodat je (eindelijk) kunt voelen dat ze je accepteren zoals je bent: je zelf.

Met andere woorden: leren inzien dat je niets te bewijzen hebt met wat je doet en hoe je je gedraagt is een stap op weg naar bevrijding van onnodige angst en paniekgevoelens. Door je vermogen te herstellen om je Zelf te ervaren en een echte relatie op te bouwen met je Zelf, kun je je motivaties zuiveren en je verborgen agenda's opruimen, en dat houdt wanhoop en vrees buiten de deur.

De Gezond Zelf-Gevoel Methode neemt je mee op een fascinerende reis naar je Zelf, waarin je je innerlijke werkingen en je diepste waarheid ontdekt. Identificeer wat tot nu toe je drijfveer is geweest en zet deze oude strategieën van je af, zodat je vrij bent om andere keuzes te maken, die tot andere resultaten leiden. Leid je leven zonder de slopende belemmering van onnodige angsten en mét de vrijheid om bewust je doelen in het heden te kiezen; dat geeft je echte vreugde en productiviteit, en stelt je in staat om liefdevoller en toleranter te zijn voor zowel je Zelf als je directe omgeving.

*) Antoinetta Vogels is geen arts of psycholoog maar de auteur van het boek Healthy Sense of Self en directeur van het gelijknamige bedrijf dat is gevestigd in Bellevue, WA, USA. Deze site is een Nederlandstalige versie van de originele Amerikaanse site; hierin vertelt zij over haar ZG (Zelf-Gevoel)-methode, die zij heeft ontwikkeld op basis van haar eigen levenservaringen. Het heeft haar enorm geholpen om haar eigen problemen met angst en depressie op te lossen. Haar leven en dat van de mensen in haar onmiddellijke omgeving is daardoor veel plezieriger en succesvoller geworden.

Gerelateerde berichten

 • Dit is precies waarom je moeite hebt om in slaap te vallen Leestijd ± 2 minuten   Hoewel ik slapeloosheid heb overwonnen, heb ik nog steeds moeite met in slaap vallen. Tijdens het schrijven van mijn nieuwst boek, over onder andere de relatie tussen slapeloosheid en zelf-sabotage, merk ik dat er nog steeds een paar aspecten van mijn slapeloosheid hardnekkig blijven terugkomen.   Vaak als ik echt genoten heb, val ik gelukkig ...
 • Staat slapeloosheid op de lijst van zelf-sabotagegedrag? Leestijd ± 2 minuten   Wikken en wegen, worstelen met gedachten die door je hoofd razen en uren voorbij zien kruipen tijdens een lange nacht – herkenbaar?   Leven met slapeloosheid is een eenzame en stressvolle ervaring. Soms kan het voelen alsof je gestraft wordt omdat je niet weet hoe je “los moet laten” en al die gedachten in ...
 • Je hoofd zegt ‘Nee’ tegen goede voornemens NeuroGym – John Assaraf Ik heb mij ingeschreven op een Online Cursus van John Assaraf. John is de CEO van NeuroGym. Hij vertegenwoordigt de ‘hottest trend’ die hier in Amerika door de ether golft: het betreft een wetenschappelijk gefundeerde, ultieme, herconditionerings leerschool. Door actief je onderbewuste te overtuigen dat, wat je vroeger ooit besloten had, niet ...
 • Wie ben ik? Innerlijke rust door jezelf te vinden. Door: Antoinetta Vogels “Wie ben ik?” is de belangrijkste vraag die je kunt stellen over het meest belangrijke project waar je mee bezig bent: jezelf! Hoe komt het dat dit niet HET onderwerp van de dag is?     We praten over politiek, sport en beroemdheden, maar we vragen ons niet af wie en wat we eigenlijk zijn. We ...
 • Beter bestand tegen depressie Beter bestand tegen Depressie Hoe kun je beter bestand zijn tegen depressie? (deel 1 van 2) door Antoinetta Vogels   Sommige mensen worden depressief als ze geconfronteerd worden met schokkende ervaringen in hun leven, maar anderen niet. Hoe komt dat toch? Al dertig jaar lang bestudeer ik mezelf en mijn gedachten – omdat ik moest begrijpen waar die slopende depressie zo plotseling ...
 • Je-ZELF zijn in je relatie zonder onzekerheid Als je Zelf niet dubbel en dwars vast staat en iets is waar je op kunt bouwen dan kun je er donder op zeggen dat je onzekerheid wordt weerspiegeld in je relatie. Zelfs tijdens de opwinding van de eerste kennismaking kan een slechte relatie met je eigen Zelf al een rol spelen en roet in ...
 • Hoe zelf-liefde mijn leven gered heeft Auteur: Casey Wild Mijn vader verliet mijn moeder toen ik drie jaar was. Ze was er kapot van en belandde in een depressie.   Ik werd voor de televisie gezet om naar tekenfilms te kijken, uren achter elkaar, elke dag weer. Soms nam ze me mee naar de speeltuin, waar ik in mijn eentje moest gaan spelen. Als ...
 • Een Gezond Zelf-Gevoel, hoe krijg je dat?   Heb je weleens mensen horen zeggen dat ze ‘visualisaties en affirmaties’ gebruiken om meer duidelijkheid te krijgen over wat er in hun leven speelt? Wat betekent dat nu eigenlijk? Lees verder en je ontdekt hoe ook jij je leven in de gewenste richting kunt sturen.   Wat is ‘creatieve visualisatie’?   Creatieve visualisatie is precies wat je denkt dat ...
 • Hoe je je kind kunt helpen bij het ontwikkelen van zelfrespect Je gunt je dierbare zoon of dochter ongetwijfeld een mooie toekomst.   Een van de kostbaarste geschenken die je je kinderen kunt meegeven is een gezonde mate van zelfrespect. Dat maakt ze sterk genoeg om vol zelfvertrouwen op te groeien, in de wetenschap dat ze er mogen zijn en dat ze voorbereid zijn op wat het leven ...
 • Ben je altijd maar op zoek naar goedkeuring in je beroepsleven? Ben je in je beroepsleven een betrouwbaar mens? Ben je flexibel, vol zelfvertrouwen, assertief? Kun je goed samenwerken? Er wordt naar je gekeken en over je geoordeeld op het werk – door je manager, je collega’s, je ondergeschikten en je zakenpartners. En jij kijkt op jouw beurt waarschijnlijk ook met een kritische blik naar hen. Of het ...
Lees meer gerelateerde berichten