Gezond Zelf-Gevoel en duidelijke doelen

Gezond zelf-Gevoel bezitters hebben onnoemelijk veel voordelen; de kunst om duidelijke doelen te stellen is er één van. Als je niet al je tijd en energie kwijt bent om je Zelf te zoeken, houd je een heleboel tijd, aandacht en energie over om de zaken “scherp te stellen” in je leven. Dat levert resultaat op.

Op jacht naar erkenning

Focussen lukt beter bij mensen met een Gezond Zelf-Gevoel. Als je het niet hebt ben je voortdurend bezig om te scannen: ‘met wat voor activiteit of gedrag kan ik het dichts bij mijn doel komen?’ Dat doel heeft alleen niet echt iets te maken met wat je aan het doen bent, maar met wat je ermee wilt bereiken: een ‘Goed-gevoel-over-jezelf’. En wat je eigenlijk wilt bereiken is de erkenning van je ouders of opvoeders. Je wilt hen laten zien dat je wel degelijk hun respect en waardering waard bent/was. Je hebt dat misschien nooit of te weinig gekregen en je denkt dat dat door jou komt. Maar het kwam door hèn!

Ondertussen zit je met de gebakken peren en ben je steeds bezig om alles om je heen in het werk te stellen je zelf in beter vaarwater te krijgen.

GEBREK AAN ZELF-GEVOEL

Hier zijn een paar aspecten waardoor mensen met een Gebrek aan Zelf-Gevoel dag-in-dag-uit worden belaagd:

 • Eindeloos zoeken naar je Zelf
 • Voortdurende zelf-monitoring: doe ik het goed genoeg
 • Dagelijkse strijd met emotionele White noise
 • Je leven is een emotionele rollercoaster
 • Je bent in de ban van een dwangmatigheid vanwege je afhankelijkheid van het krijgen van je dagelijkse dosis ‘Goed-gevoel-over-jezelf’
 • Co-dependency – afhankelijkheid van andermans goedkeuring
 • Hypergevoelig voor kritiek

GEZOND ZELF-GEVOEL

Duidelijke doelen stellen lukt alleen als je:

 • Weet wie en wat je bent en ook wat je NIET bent
 • Je intentie echt op je activiteit kunt richten en niet afgeleid bent door zelf-monitoring
 • Je een onafhankelijke mening erop na kunt houden die verschilt van die van je ouders/opvoeders omdat zij ook niet perfect zijn.
 • De hoeveelheid drama in je leven niet alles overschaduwt en je bij machte bent de zaken in een gezond perspectief te zien.
 • Je standaard een goed gevoel over jezelf hebt; je bent tenslotte, buiten je eigen toedoen, op de wereld gezet met het lichaam dat je hebt en met je eigen specifieke capaciteiten. Voor de een lijkt dat beter dan voor de ander maar je bent het enige dat je hebt – hoe zou je dus jezelf kunnen haten?
 • Je niet afhankelijk bent van andermans goedkeuring om je ‘Goed-over-jezelf-te-voelen’, om je het gevoel te geven dat je ‘erbij hoort.
 • Je kritiek kunt appreciëren en je voordeel er mee kunt doen of het naast je neer kunt leggen zonder er al te zeer door aangedaan te zijn.

Het leven is vaak niet fair. Want als je al die bovenstaande eigenschappen hebt ben je niet alleen al een heel end maar komt het duidelijke doelen stellen gewoon vanzelf. Je bent dan namelijk niet afgeleid door allerlei andere zaken die van levensbelang lijken.

En met die duidelijke doelen voor ogen is het dan ook nog eens waarschijnlijker dat je succes hebt met wat je van plan bent. Veel succes!

shutterstock_367255346-1

Antoinetta Vogels

Antoinetta Vogels is the Oprichtster & Directrice van HealthySenseOfSelf, LLC, ontwerpster van de Zelf-Gevoel Methode, een Zelfhulp Programma, voor Mensen die de gemoedsrust willen genieten die het Jezelf zijn met zich meebrengt!

1 reactie

 1. Janet op december 10, 2016 om 12:23 am

  Zonder goed zelfgevoel is het inderdaad lastig!