Kerstviering met zijn allen EN een Gezond Zelf-Gevoel

Als je het klaar kunt spelen om jezelf te blijven, tijdens het gezamenlijk Kerstmaal en de borrel vooraf heb je meer kans op een “Zalig Kerstfeest.” Dat lukt je wel als je een Gezond Zelf-Gevoel hebt. Maar als je bent overgeleverd aan het oordeel van wat anderen van je vinden en je van hen de opsteker moet krijgen om “Goed-over-jezelf-te-voelen” kun je maar beter je box handschoenen meenemen in plaats van kaarsjes en Kerstkadootjes. Dat gebeurt er als je een Gebrek aan Zelf-Gevoel hebt.

Terugval in de oude familie-dynamiek

Het begint zo langzamerhand iedereen duidelijk te worden dat de Kerst tijd de periode van het jaar is met de meeste stress. Er worden legio goede raadgevingen rond gestrooid op de radio en in tijdschriften: laat je niet mee sleuren naar het verleden, er is grote kans dat je terugvalt in “oud gedrag,” ga maar liever een uurtje op de wc zitten als het te hoog oploopt allemaal en blijf vooral uit de buurt van overmatig drankgebruik.

Alles goed en wel maar hoe kun je je dat nou allemaal herinneren?

Goede bedoelingen

Hoe krijg je zicht op je eigen onbewuste neiging deze keer het eens echt goed te laten werken met je zus, of je moeder. Je ziet ze al bijna nooit dus nu moet de relatie toch echt beter gaan als voorheen. Ja, deze keer ga je je best doen om het echt gezellig te houden. Die grote verwachting is erg moeilijk te remmen en het lijkt ook heel gezond en positief.

Maar wist je, dat er onder al die goede bedoelingen vaak een enorme behoefte schuil kan gaan? Toen je nog thuis woonde, had je misschien vaak onenigheid met je ouders, of voelde je je mis-begrepen. Je hebt daar eigenlijk altijd onder geleden, een gevoel van pijn aan over gehouden.

Je had het zo graag anders gezien en nu is het je kans om je ouders (of andere belangrijke personen uit je jeugd) te laten zien dat je toch eigenlijk wel de moeite van hun oprechte aandacht waard was. Dat je niet zo slecht bent als je denkt dat zij je vinden. Niet zo ego-istisch, dom, wraakzuchtig, spilziek, bemoeierig, betweterig, lastig, aandachttrekkerig, alcoholic, workaholic, niet zo’n schreeuwlelijk, party-pooper of kantjes-d’r-af-loper als jij denkt dat zij denken dat je bent.

Als het anders loopt…

Maarrrr, op het moment dat je merkt dat dat niet lukt omdat Ome Jan weer te veel heeft gedronken, je moeder meer aandacht heeft voor de buurman dan voor jou, je zus zit te flirten met je man, het gerecht dat je hebt gemaakt op de grond is gevallen, de wijn die je mee hebt genomen te koud geserveerd wordt – dan krijg je het gevoel dat ‘alles voor niets is geweest!’ Je had beter niet kunnen komen. Dan had je jezelf (en anderen) tenminste kunnen beschermen tegen de woede die je in je voelt opkomen en die je niet eens begrijpt.

Niet proberen de schade van vroeger te herstellen

Gebruik de Kerstdagen niet om mensen te overtuigen dat je eigenlijk beter bent dan zij denken. Vooral die naaste familieleden. Zie af van het alsnog krijgen van erkenning en respekt – het zat er vroeger niet in en bij deze stressvolle gelegenheid zeker niet. Want niet alleen jij wilt je van je beste kant laten zien, maar ieder ander ook. En als er iets in de weg gelegd wordt loopt het gevoelsleven hoog op. Voeg daaraan nog een extra glaasje aan toe, al is het nog zo gezellig, en we hebben met zijn allen een bom gecreëerd zonder ons ervan bewust te zijn.

Hier is een affirmatie die je kan helpen om jezelf te blijven:

Ik ben mijn eigen persoon.
Ik heb niemand anders’ goedkeuring nodig.
Ik besta al en hoef mijn leven niet te verdienen door bijval van anderen.

Ik maak de bewuste keuze om altijd een goed gevoel over mijzelf te hebben,
wat anderen ook van me vinden, of wat voor gevoel ze me ook proberen te geven.
Ik kies gewoon om dat gevoel niet te accepteren en blijf mijzelf goed voelen.
Ik ben immers mijn eigen beste vriend!

Probeer het eens. Leer dit uit je hoofd. Zeg het zo vaak hardop tot je het van binnen en van buiten kent.

Zeg het tegen je spiegelbeeld en ga dan met een gerust hart op reis naar het Kerst feest.

 

Antoinetta Vogels

Antoinetta Vogels is the Oprichtster & Directrice van HealthySenseOfSelf, LLC, ontwerpster van de Zelf-Gevoel Methode, een Zelfhulp Programma, voor Mensen die de gemoedsrust willen genieten die het Jezelf zijn met zich meebrengt!