Social Media en Zelfwaardering

shutterstock_419416384
Waarvoor gebruiken we onze social media?

Als je een grote behoefte voelt om jezelf te vergelijken met je leeftijdgenoten kan dat duiden op een gebrek aan absolute zelf-waardering. Wat voor soort functie staan we Facebook en dergelijke eigenlijk toe in ons dagelijks leven? Het zou gewoon leuk kunnen zijn maar of het je lukt om dat zo te ervaren hangt af van je eigen Zelf-Gevoel.

Onderlinge overeenkomsten

We worden allemaal in hetzelfde soort lichaam geboren. Allemaal armen en benen buiken en borsten of niet. We hebben allemaal een kop op onze romp zitten en vrijwel iedereen begint met een bos haar er op. Onze handen en voeten hebben 10 van die kleine aanhangsels die ons in staat stellen dingen te pakken als we ze nodig hebben en om onszelf beter in evenwicht te kunnen houden.

Onderlinge verschillen

Dat zijn de overeenkomsten. Laten we het nu eens hebben over de verschillen. Onze lijven kunnen in aanleg erg verschillen van die van anderen- sommigen van ons hebben behoefte om veel te eten, anderen juist niet – sommigen zweten veel of hebben puistjes waar anderen weer helemaal geen last van hebben – zij hebben weer last van een zurige lucht die om hen hangt en waar ze alles aan moeten doen om hem weg te krijgen – of vet haar.

Sommigen van ons hebben geld genoeg om kleren te kopen als ze dat willen; anderen moeten naar het Leger des Heils om iets op te snorren of om het warm genoeg te kunnen hebben. Sommigen van ons hebben alle keuzes in de wereld tot hun beschikking en zijn doodsbenauwd om de verkeerde keuzes te maken. Ze vinden zichzelf stom, want ze zouden toch zo gelukkig moeten zijn. Weer anderen moeten heel hard werken in een schoonmaak baantje of voor hun zieke zusje zorgen of hun gehandicapte moeder. Zij komen helemaal niet eens aan zichzelf toe.

De strijd om het ‘goeie gevoel’

Er zijn dus veel onderlinge overeenkomsten en ook veel verschillen, maar we hebben allemaal een Zelf. En we zijn het aan onszelf verplicht dat Zelf te honoreren en te respecteren.

Dat ‘goeie gevoel’ dat we allemaal graag willen hebben is tot op zekere hoogte gezond, maar er zit een grote MAAR aan vast: je zou ook zonder moeten kunnen. Als je ‘goeie gevoel’ afhankelijk is van het aantal likes of retweets dan mis je het primaire, juiste goeie gevoel. Dat zou nl in je zelf moeten leven: gelukkig zijn met het leven dat je gegeven is en met je lijf en je leden die je nou eenmaal nodig hebt om in deze wereld te kunnen leven.

Vraag je je wel eens af: ‘Waar kom ik vandaan voordat ik geboren was? Waar ga ik naar toe als ik dood bent?’ Daarvan hebben wij, mensjes, toch helemaal geen idee. We weten niets over het begin en ook niets over het eind van ons leven. Hoe zouden we dan toch zo zeker kunnen weten wat er goed voor ons is op onze reis tussen die twee punten? Het heeft dus geen zin om jezelf dingen af te vragen zoals: ‘ Waarom heeft ziet zij zo’n volmaakt lichaam en loop ik rond in bak vmet problemen? Waarom is hij zo klein en ik zo lang?’ Waarom zou je je dan zo druk maken om wat anderen van je vinden? Het is wat het is en JIJ ben JIJ, en hij is hij en zij is zij.

Wat vinden de anderen van mij?

Die ‘anderen’ heten Face Book vrienden of Twitter Buddies of Pinterest fans. Maar zijn dat eigenlijk wel echt vrienden? Of weet niemand meer wat echte vrienden zijn: mensen die door dik en dun met je mee gaan en niet alleen je successen willen horen. Ook niet alleen je geklaag. Zij geven om je, omdat jij jij bent. Misschien wel een beetje omdat ze toevallig bij je in de buurt waren toen je iemand nodig had om je plezier mee te delen of je verdriet. Iemand die je graag mag omdat…gewoon daarom.

Likes is een soort betaalmiddel, uitgegeven door een commerciële instelling: FaceBook.

Mensen kunnen elkaar gek maken op de social media. Wij kunnen elkaar beinvloeden als nooit tevoren. het moet enorm moeilijk zijn om jezelf staande te houden als al je vriendjes en vriendinnetjes leuke, geweldige, populaire dingen doen op Faceboek en jij niet. Wat doe jij daarmee? Laat je je opjutten om dingen te doen die eigenlijk helemaal niet bij je passen, gewoon om mee te doen, de schijn op te houden? Sta jij toe dat anderen jou beoordelen op basis van het aantal likes dat je weet binnen te halen: wel goed – niet goed – stom – cool…?

Langere tenen

Hoe zou het zijn als onze tenen zo’n 10 cm lager waren? Als we dezelfde soort voeten zouden hebben als een hobbit? Dan konden we ons veel beter in evenwicht houden, iets wat met de zich opdringende coole computerapplicaties wel wenselijk zou zijn. Met die langere tenen zou je je beter schrap kunnen zetten om je te verdedigen tegen de oordelen van je leeftijdsgenoten die dagelijks op je afgevuurd worden. En je zou een betere grip hebben op dat kleine plekje in deze wereld waarop je jezelf staande moet zien te houden. OK, je zou er ook gemakkelijker op getrapt kunnen worden maar daar hebben we het nu niet over lol.

Hulpmiddel

Als je echt wilt dat dit beeld: jij met 10 cm langere tenen, je bij blijft, neem dan nu even de tijd om je dit plaatje voor te stellen, in je hoofd. Maak een mentaal selfie van jou met die lange tenen die je goed kunnen helpen om je staande te houden. Dat plaatje kun je dan oproepen als je het nodig hebt of soms komt het gewoon op het juiste moment vanzelf te voorschijn om je te helpen jezelf te blijven.

Je leeft maar één keer – zorg ervoor dat je dat leven ook echt zelf leeft!

shutterstock_496650994

Antoinetta Vogels

Antoinetta Vogels is the Oprichtster & Directrice van HealthySenseOfSelf, LLC, ontwerpster van de Zelf-Gevoel Methode, een Zelfhulp Programma, voor Mensen die de gemoedsrust willen genieten die het Jezelf zijn met zich meebrengt!