Beter bestand tegen Depressie (deel 2)

Hoe kun je beter bestand zijn tegen depressie? (deel 2 van 2)

door Antoinetta Vogels

 

Dit is deel 2 van een tweedelige serie met commentaar op een artikel uit het online  BBC News Magazine of 1/31/2012, waarin de schrijver Geoff Watts de vraag stelt: “Waarom worden sommige mensen nooit depressief en anderen wel?” In 2012 deed de Manchester University een studie over de oorsprong en aard van veerkracht – wat de oprichtster van Healthy Sense of Self inspireerde om er een vijf commentaren op te schrijven.

Hier is een verkorte weergave van onze publicatie van Januari en Februari 2012, omdat het onderwerp ‘depressie en hoe er beter bestand  tegen te zijn’ nog steeds relevant is en belangrijker dan ooit.

 

Wat gebeurt er als ons zoeken naar tevredenheid, goedkeuring en erkenning geen succes heeft?

Voordat ik getrouwd was en moeder werd, wilde ik per se een goede muzikante worden. Niet zo maar een muzikante, maar een hele goeie. Ik had een vriendin die viool speelde als een engel en ze was niet eens een professional. Mijn moeder aanbad haar voor dit talent. Ik wilde net zo zijn als mijn vriendin! Eigenlijk wilde ik gewoon mijn vriendin zijn en door mijn moeder aanbeden worden. Ik wilde mijn moeders goedkeuring en erkenning, dus gebruikte ik mijn muzikaliteit om dat te krijgen.

Zo was ik dus gemotiveerd om heel hard te werken en ik kreeg danook aanstellingen bij alle orkesten waar ik in geϊnteresseerd was. Toen werd mijn eerste dochter veel te vroeg geboren en moesten er dingen veranderen. Ik kon niet al mijn tijd meer besteden aan studeren en oefenen om die geweldige muzikante te worden. Natuurlijk was dat niet mijn dochters schuld; ik ben heel blij en dankbaar dat mijn twee kinderen in mijn leven zijn (laat daar geen twijfel over bestaan, lieve meisjes!). Maar de realiteit was dat mijn hunkering naar mijn moeders aandacht door de beste muzikante te zijn ) een onopgeloste kwestie bleef. Nota bene: omdat ik geen goed eigen Zelf-Gevoel had was het verkrijgen van mijn moeder’s goedkeuring en bewondering als het ware van levensbelang voor me.

Toen die onmogelijkheid tot mijn onderbewustzijn doordrong, sloeg dat in als een bom op een heel diep emotioneel niveau. Die cruciale motivatie om mijn moeder voor mij te winnen werd geblokkeerd. Dit veroorzaakte mijn plotselinge slapeloosheid, een symptoom van depressie.

 

Als ons levensdoel  goedkeuring is, kan het voelen als een zaak van leven en dood.

Soms wordt, wat voor ons een heilige missie is geworden, en wat aanvoelt als een zaak van leven en dood, gedwarsboomd door omstandigheden. De missie kan dan niet meer nagestreefd worden en dat is iets wat doodsangst te weeg kan brengen of de zin om te leven laat wegebben.

Graag wil ik op deze plaats een stukje advies delen uit mijn reeks hulpmiddelen en technieken om jezelf naar een Hersteld Zelf-Gevoel toe te werken.

Leer om een directe relatie te hebben met de dingen en de mensen om je heen en ook met je zelf en met je eigen handelingen. Met andere woorden: bouw een directe relatie op met je leven. Ik weet heel goed dat dit advies moeilijk op te volgen is en dat je moet weten wat ik bedoel met ‘directe relatie.’  Eén van de aanleidingen van depressie  is dat we, wat ik noem, indirect gemotiveerd zijn. We worden gedreven door (verborgen) agenda’s (die zoektocht naar goedkeuring) en niet door dingen te doen voor hun normale, voor de hand liggende directe motieven.

Sommige mensen zijn volledig present in hun gedrag en met de dingen en mensen in hun leven. Ze doen de dingen om de dingen zelf en om ‘directe’ redenen. Bijvoorbeeld, ze eten als ze honger hebben, ze slapen als ze moe zijn, ze kunnen ‘nee’ zeggen als ze iets niet willen doen en over het algemeen hebben ze een evenwicht in hun dagelijkse activiteiten. Zij worden nooit depressief!

<Ik begon de parallellen te zien tussen dit soort mensen en mensen die, wat ik noem, een Gezond Zelf-Gevoel hadden; mensen wiens motivatie en het nastreven van persoonlijke en professionele doelen duidelijk waren voor henzelf en zonder omhaal; mensen die niet gericht waren op het zoeken van goedkeuring in iedere interactie thuis, op het werk, met familie of collega’s. Uit: Hoe kun je beter bestand zijn tegen depressie? (deel 1)>

Dit is wat ik heb gemerkt:
Mensen kunnen in twee groepen worden verdeeld.
De ene groep heeft een Gezond Zelf-Gevoel. Dit zijn de mensen die zich helemaal kunnen concentreren op wat ze aan het doen zijn, die hun potentieel gebruiken en een gevoel van tevredenheid kennen. En dan zijn er de mensen, de tweede groep, die een Gebrek aan Zelf-Gevoel hebben. Ze zijn afhankelijk van het resultaat van hun prestaties en van wat andere mensen van hen denken voor een (Vals) Zelf-Gevoel.

Mensen die een Gebrek aan Zelf-Gevoel hebben, leven voor hun verborgen agenda’s zonder dat ze zich daar bewust van zijn. Anderen merken dat meestal ook niet onmiddellijk, maar voelen wel iets aan. Dat is omdat niets wat deze mensen doen of zeggen of zogenaamd ervaren een echte weerspiegeling van hun innerlijke leven is. Met andere woorden, op een veel dieper niveau, zijn hun innerlijke ervaringen niet in lijn met wat zichtbaar is aan de buitenkant. Ze leven als het ware in hun verborgen processen.

Dit idee houdt direct verband met de onderzoeksgegevens van the Manchester University: ‘Er zijn mensen die om de een of andere onduidelijke reden heel kwetsbaar zijn. Bij de minste stress, of soms helemaal zonder stress ontwikkelen ze psychische problemen.’ Dit betekent dat er iets aan de hand moet zijn in hun gedachtewereld, anders zouden ze geen psychische problemen ontwikkelen. Wij van Gezond-Zelf-Gevoel denken dat het komt van een gebrek aan Zelf gevoel en de daaruit voortkomende verslaving aan het verwerven van een Vals Zelf-Gevoel.

Mensen die niet depressief worden, hebben voldoende ‘veerkracht’. Maar wat is deze veerkracht? Erven we die of leren we het? En als we het niet hebben, kunnen we het dan ergens krijgen?

Ja, veerkracht is een belangrijke factor. Maar om veerkrachtig te zijn heb je een sterk innerlijk ‘thuis’ of ‘toevluchtsoord’ nodig om in te kunnen schuilen en weer van op te kunnen veren. Een solide, stabiele, innerlijke kern van Zelf-Zijn.

Mensen kunnen hun hele leven zonder Zelf-Gevoel.

Maar, als ze ouder worden, begint hun fysieke en mentale systeem te haperen, omdat ze al hun kracht en energie hebben besteed aan het ophouden van de schijn van het Vals Zelf-Gevoel. Hun Gebrek aan Zelf-Gevoel eist uiteindelijk z’n tol. De zwakke plekken in hun fysieke en mentale welzijn beginnen op te spelen, waardoor ze nog gevoeliger worden voor onrust en depressie.

In detail de hersenen bestuderen is één ding en het heeft ons veel geleerd, maar we moeten het grotere plaatje niet vergeten. Onze mate van vatbaarheid voor depressie hangt af van hoe we met dagelijkse situaties omgaan. Waar het uiteindelijk om gaat, is waar we voor staan. Wat is onze motivatie voor de ogenschijnlijk onbeduidende doelen die we hebben? De scholing en carrières die we kiezen? Onze belangrijkste relaties?

Om iemand met depressie te kunnen helpen, moeten we naar de hele persoon kijken en ons afvragen: ‘Wat gaat er allemaal in hem of haar om? Wat motiveert deze persoon? Is de zoektocht naar een (Vals) Zelf-Gevoel van deze man of vrouw misschien door bepaalde omstandigheden geblokkeerd? Heeft leven voor hem of haar daardoor geen zin meer…?’

****************

About Antoinetta Vogels

Antoinetta Vogels is the Founder & CEO of HealthySenseOfSelf, LLC, creator of the Sense of Self Method, a Self-help Program for People who Want to Get a Good Night’s Sleep No Matter What!

View all posts by Antoinetta Vogels →

 

Antoinetta Vogels

Antoinetta Vogels is the Oprichtster & Directrice van HealthySenseOfSelf, LLC, ontwerpster van de Zelf-Gevoel Methode, een Zelfhulp Programma, voor Mensen die de gemoedsrust willen genieten die het Jezelf zijn met zich meebrengt!