De magische formule om verschillende soorten aandoeningen en stoornissen te helen

Weet je nog hoe het vroeger was? Je liep de deur plat bij de ene na de andere arts in de hoop een oplossing voor je aandoening te vinden. Steeds weer beschrijf je je medische geschiedenis aan de zoveelste behandelaar, slik je het zoveelste nieuwe medicijn… Eventjes heb je een sprankje hoop dat het misschien echt helpt, maar dan beginnen de bijwerkingen op te spelen. “Is dit normaal?”, vraag je je af. Al je aandacht gaat noodgedwongen uit naar vervelende bijwerkingen en daardoor ben je nog verder verwijderd van genezing dan toen je er helemaal niks aan deed. Je artsen stellen steeds weer dezelfde vragen, waar je al honderd keer dezelfde antwoorden op hebt gegeven. “Hoeveel weten ze eigenlijk echt over mijn symptomen en hoe vaak nemen ze een gok? Heb ik een second opinion nodig? Hoeveel gaat het me dit keer kosten? Kun je je nog steeds die saaie onderzoeken herinneren?”

“Oh, zo is het nog steeds”, zeg je?

Stop hier even en haal eens diep adem. Zo hoeft het niet meer te zijn! We weten nu dat het antwoord in veel gevallen in jou schuilt. Het is goed verborgen, maar het is de moeite waard om deze verborgen schat op te graven. En je hebt weliswaar werk voor de boeg, maar naar de dokter gaan en in de rij staan voor de apotheek vergt ook veel kostbare tijd. Tijd die je vast liever besteedt aan leuke dingen zoals dansen, muziek maken, voetballen of wandelen in de natuur.

Waarom hoeft het voor jou niet meer zo te zijn?

Laat het volgende feit eens op je inwerken: de meesten van ons zijn niet opgegroeid onder ideale omstandigheden of in een ideale omgeving, waardoor we geen Gezond Zelf-Gevoel konden ontwikkelen. Er kunnen allerlei ‘redenen’ zijn: onze ouders zaten niet lekker in hun vel, er waren teveel kinderen voor de moeder om voor te zorgen of er was niet genoeg geld, waardoor de energie van de familie om geld draaide. Met andere woorden: toen je nog een baby of peuter was, waren de omstandigheden er gewoon niet naar om het gevoel te ontwikkelen dat je een uniek, onafhankelijk en autonoom persoon bent. In plaats daarvan werd je gedwongen om een soort overlevingssysteem te ontwikkelen om ervoor te zorgen dat je ouders of verzorgers alsnog in je behoeften voorzagen.

Naarmate je ouder werd, leerde je steeds meer jezelf met dat systeem te identificeren. Maar toch leek het niet altijd voor je te werken. Al doe je nog zo je best, je merkt er amper wat van. Herken je dit knagende gevoel van wrok in je leven?

Dit is wat er is gebeurd: je hebt al je energie gefocust op dat overlevingssysteem uit je jeugd. En wanneer dat niet werkt, doe je nog meer je best. En dan, als je je doel niet kunt bereiken, word je woest, depressief of lig je nacht na nacht wakker. En de oplossing is als volgt: het enige wat ontbreekt in deze ongezonde cyclus is simpelweg JE ZELF!

Niets werkt omdat je een slaaf bent geworden van je eigen goedbedoelde eisen en verwachtingen, waar je nu dwangmatig aan probeert te voldoen. Maar vergeet niet dat dit oorspronkelijk bedoeld was om je ouder(s) te behagen, zodat je zijn of haar goedkeuring zou winnen en jij je goed over jezelf kon voelen.

Het lijkt misschien ingewikkeld, maar het is juist een simpel mechanisme: allengs ben je steeds meer gaan focussen op het krijgen van ‘dat goeie gevoel over jezelf’ in plaats van ‘JE-ZELF voelen’. Dus nu ben je geprogrammeerd om altijd naar deze toestand van ‘het goeie gevoel over jezelf’ te streven, omdat je denkt dat je je hierdoor compleet voelt. Terwijl het eigenlijk alleen maar de goedkeuring van je ouders reflecteert en, omdat je zelfgevoel niet sterk genoeg ontwikkeld is, verlang je daar diep van binnen naar. Omdat je geen kans hebt gekregen om een gevoel van autonomie voor je eigen zijn te ontwikkelen, ben je nog steeds afhankelijk van die ouderlijke goedkeuring, of het nu je ouders zijn die je dit geven of dat je hun overbekende oordelen hebt verinnerlijkt. Het voelt nog steeds een beetje alsof het je ‘het recht om te bestaan’ geeft wanneer je ‘dat goeie gevoel’ hebt bereikt.

En omdat je geen echt Zelf-Gevoel hebt, is dat het enige wat je nu hebt. Daarom is het geen bewuste keuze om die toestand te bereiken – het is een dwangimpuls; het is een kwestie van leven en dood.

Zonder het te beseffen, heb je jezelf gereduceerd tot slaaf van de dwangimpuls om positieve uitkomsten te bereiken met je handelingen en gedrag, zodat je je ‘goeie gevoel over jezelf’ kunt voelen, maar als gevolg daarvan leef je niet je eigen leven! De vele tekenen en symptomen van slechte gezondheid en stoornissen die je ondervindt op je pad zijn een manier van de Natuur, Het Universum of God, of welke naam je ook geeft aan je Hogere Macht, om je te laten weten dat je geen aandacht besteedt aan je echte zelf.

“Word je nou eens bewust van het feit dat deze straat doodloopt”, dat probeert het chronische probleem, de slapeloosheid, de migraine of de chronische pijn je duidelijk te maken. Wanneer je het ene probleem oplost, dient het volgende probleem zich al aan… en als je deze roep niet herkent, dan zal je tot het einde van je dagen hiermee bezig blijven.

Ik wil je nogmaals op het hart drukken dat het essentieel is dat je STOPT en rechtsomkeer maakt!

Hier is de oplossing: laat de verslaving aan ‘het goeie gevoel over jezelf’ los en Voel Je Zelf of met andere woorden heb een Goed Zelf-Gevoel!

Wees alsjeblieft slim en focus je aandacht, intentie en energie op datgene wat JOU dient. Begin met je eigen geest te denken. Zie hoe anderen hun Zelf op de eerste plaats zetten en laat jezelf toe ook zo te zijn. Wees jezelf!

Tot nu toe heeft nog nooit iemand je laten zien hoe je jezelf kunt zijn. Hoe werkt dat dan in praktijk? Daar draait de Magische Formule om: Blijf uit de buurt van de verslaving aan het krijgen van dat ‘goeie gevoel over jezelf’: Streep ‘goeie’ door en ‘over’ ook. Wat er overblijft is: Voel (je) Zelf. Heb een Zelf Gevoel!

Voel – Goed – Over – Zelf.

Leer hoe je echt je Zelf kunt voelen. Want alleen met een Gezond Zelf-Gevoel kun je volledig jezelf zijn. Hoe ontwikkel je dit zelfgevoel dan? En nog belangrijker: hoe maak je het blijvend?

Hier is de magische formule nog eens: verbind je direct met je Zelf en besef dat je niet aan bepaalde voorwaarden hoeft te voldoen om die Zelfervaring te kunnen (of mogen) hebben. Maar nu heb ik het over je echte Zelf — geen vervanger daarvan.

“Maar hoe pas ik dit geweldige advies dan in mijn leven toe?”, hoor ik je vragen. Dat doe je als volgt:

We kunnen het Zelf zien als een verzameling elementen die samenwerken en verwijzen naar je eigen wezen, je eigen leven: je lichaam met alle organen, hun functies, je zintuigen – plus de denkende eenheid te midden van dit alles – die richting en intentie geeft aan je handelingen en gedrag. Dan zijn er nog je emoties en je gedachteprocessen, die alleen kunnen plaatsvinden door deze verzameling die Je (tot je beschikking) Hebt en die Je Bent.

Althans, voorlopig dan… We kunnen er maar beter goed gebruik van maken, omdat het niet eeuwig duurt. Het geschenk van het leven is tijdelijk, dus we moeten er het beste van maken.

Zitten we niet allemaal in hetzelfde schuitje? Hebben we al niet alles tot onze beschikking wat we nodig hebben om te leven en onszelf te zijn? We denken soms dat anderen misschien beter voorbereid zijn op deze reis die we het leven noemen. Misschien denken we zelfs dat we afhankelijk zijn van het realiseren van de door onszelf opgelegde eisen en verwachtingen. Op basis van die misvatting rechtvaardigen we misschien onze gewoonte om andere mensen voor onze eigen doeleinden te gebruiken of willen we dezelfde dingen als anderen hebben. We hebben onszelf misleid en geloven dat dit alles helpt om de gewenste uitkomst te bereiken met als resultaat dat we ons meer als persoon kunnen voelen.

Maar het enige wat echt helpt is het volgende: het recht claimen en de vaardigheid verfijnen om volledig jezelf te zijn. Het is tijd om je Zelf-Gevoel te herstellen.

We nodigen je van harte uit om van start te gaan en staan klaar voor je om je te helpen tijdens je proces.

Deel dit met mensen die je kent!

Antoinetta Vogels

Antoinetta Vogels is the Oprichtster & Directrice van HealthySenseOfSelf, LLC, ontwerpster van de Zelf-Gevoel Methode, een Zelfhulp Programma, voor Mensen die de gemoedsrust willen genieten die het Jezelf zijn met zich meebrengt!