Slapeloosheid overwinnen met meditatie

Slapeloosheid overwinnen: een geleide meditatie om je op weg te helpen

thumbnailWie met de verlammende werking van slapeloosheid leeft weet wat een zware dagelijkse lijdensweg dat is. Het lijkt veel op die van de herstellende alcoholist die nuchter wil blijven. Deze voortdurende bezorgdheid heeft een enorme invloed op het leven.
Gelukkig heb ik door mijn persoonlijke ervaring genoeg inzicht gekregen in wat ‘mijn’ slapeloosheid was om een Methode te ontwikkelen die jou ook zou kunnen helpen om van je slapeloosheid af te komen.
Ben jij immers niet de expert als het op je Zelf aan komt?
Deze methode gebruikt die zelfkennis om je te helpen gezonder, gelukkiger en meer productief te worden.

Waar komt slapeloosheid vandaan?
We denken vaak dat we als persoon een onafhankelijke eenheid zijn, maar met een beetje inspanning kunnen we verschillende innerlijke stemmen herkennen. Het zijn niet zozeer ‘stemmen’ waar je naar kunt luisteren maar meer ‘denkrichtingen’. Je hebt bv. de argumentatie-stem, de innerlijke criticus en de stem die ons vergelijkt met anderen en wat zij van ons denken. Om er maar een paar te noemen.
Er is nog een stem die ik geϊdentificeerd heb tijdens mijn proces om veranderingen in mijn leven te brengen, eentje die met kop en schouders boven alle anderen uit komt: mijn Overlevingsstrategie uit de vroege jeugd. Die strategie hebben we ontwikkeld toen we heel jong waren en het heeft ons toen geholpen om te krijgen wat we toen nodig hadden. Maar we houden vaak nog lang vast aan die stem terwijl het eigenlijk niet meer relevant is.
Op dit moment in ons leven hebben we dus een hele club in ons hoofd. En als je daar nog onze dagelijkse werkelijkheid bij optelt, is het geen wonder dat we een beetje wazig zijn als we besluiten om onze slapeloosheid aan te pakken. Welk onderdeel veroorzaakt slapeloosheid? Het gezonde, natuurlijk stukje van onszelf of de stagnerende overblijfselen uit het verleden die nog in onze herinneringen zitten?
Slapen is een natuurlijk en gezond proces en ik begrijp nu dat de gezonde zelf niet schuldig is aan de slapeloosheid. Ik weet dat mijn echte authentieke IK opgewekt en vrolijk is en altijd klaar staat om iets te ondernemen. Positief. Het enige probleem is dat die stem niet altijd luid genoeg is om te kunnen horen.
Het probleem is dat de stem van mijn echte zelf met mijn eigen opinies en criteria, verdrongen wordt door de luide bevelen van de Overlevingsstrategieen uit de vroege jeugd, die al die strenge regels voorschrijft waar ik me aan moet houden. Misschien herken je die stem ook. Het klinkt zo:

“Wat gebeurt er als je niet de perfecte moeder wordt waar mensen van zeggen … kijk naar haar, zij voedt haar kinderen goed op!
“Of als je niet de meest hulpvaardige buur wordt waar mensen van zeggen … kijk naar haar: je kunt altijd op haar rekenen”.
“Of je wordt niet de absolute dierenvriend waarvan de mensen zeggen: Kijk naar haar, haar poezen zijn dol op haar … geen wonder want ze is zo goed voor ze”.
“Of als je niet kunt slapen en je hebt een afspraak de volgende morgen vroeg… wat zullen de mensen van me denken.”

We houden vaak meer rekening met de oordelen en meningen van anderen en zijn bang dat we er niet aan kunnen voldoen. En als ik ‘opinie van anderen’ zeg, bedoel ik dat we de opinie van onze ouders, die we uit onze jeugd kennen en in de mond leggen van alle nieuwe mensen die we tegenkomen. We zien die anderen niet eens voor wie zij zijn.
We kunnen zo bezig zijn met laten zien dat we aan die voorwaarden van de Overlevingsstrategieen uit onze vroege jeugd kunnen voldoen, dat we die anderen niet eens echt ‘zien’. Wat we wel zien is iemand uit onze kinderjaren, vaak ouders, en hun belangrijke oordeel over ons. Deze stem van het verleden houdt ons gevangen en oordeelt over hoe goed we het doen.

Het begin naar goed functioneren en goede gezondheid, inclusief goed slapen, ligt in het verwijderen van dit verslavende deel in ons zelf dat hunkert naar erkenning en waardering.

Overwin het: Een Geleide Meditatie om te beginnen
Ik heb een visualisatie-oefening gecreëerd die mij geholpen heeft om het volume van mijn Overlevingsstrategieen van mijn vroege jeugd terug te draaien en het volume van mijn eigen, gezonde, echte stem omhoog te gooien. Het heeft geweldig gewerkt voor mij:
Stel je voor dat je lichaam en geest door twee tegenovergestelde krachten gestuurd worden: één is je echte zelf en de andere is een overblijfsel van je Overlevingsstrategie uit de vroege jeugd. Zie die twee krachten als wolken die constant door je lichaam bewegen, van plaats verwisselen, botsen en weer loskomen van elkaar. Om ze makkelijker te kunnen onderscheiden geef ze een kleurtje. Je ‘echte-zelf-wolken’ zijn groen en de ‘Overlevingsstrategie van de vroege jeugd-wolk’ zijn rood.
Je hebt een toverstokje in je hand. Met een klein tikje van dit toverstokje begint de verstrengeling van de wolken te veranderen. De rode wolken scheiden zich van de groene, zodat er nu twee groepen zijn: de groene groep, jouw natuurlijke gezonde en vrolijk productieve Zelf en de andere groep, die meer op een grote vlek lijkt. Dit deel is lelijk. Het is dwangmatig – defensief, onverzoenlijk, en, ofschoon het een wolk is, is het keihard. Het is de doodsbange versie van wie je ooit was, lang geleden. Dit keiharde stuk donkere benauwdheid bevat je kinderlijke conclusies, beslissingen en overlevingsmechanismen, die jou vroeger geholpen hebben om te overleven maar je vandaag, nu, verstikken en pijn doen.
Je hebt nu geen behoefte meer om die overlevingsstrategieen uit de vroege jeugd te hanteren, hoe goed ze ook vroeger voor je waren. Je was een kind toen maar de tijd is verder gegaan. Je leven is veranderd. Het is allemaal anders nu.
Nu heb je je oordeel van vandaag nodig. Kies ervoor om jezelf niet meer te beoordelen met de maatstaven van de rode kracht. Je weet dat het er is en dat het probeert om controle over je systeem te krijgen, maar blijf liever focussen op de groene kracht.
Zie de gezonde, groene wolk groeien. Zie hoe het sterker wordt. En wordt je bewust van de subtiele aanwezigheid in je lichaam. Open al je vijf zintuigen en voel je echte zelf zich mee openen. Zie de groene work als een sterke, echte en eerlijke stem uitzenden die je goed kunt horen.
Zie dit gezonde deel van je zelf steeds groter en sterker worden totdat er geen ruimte meer is voor de rode wolk. Zie de rode wolk krimpen en krimpen en krimpen totdat het weg is. Voel je lichaam in de tegenwoordige tijd. Nu bij JIJ de meester van je zelf en van je leven!
Het gaat allemaal om sterker en sterker te worden!

portret antoinetta

 

Gebruik deze visualisatie iedere keer als je je Overlevingsstrategieen uit de vroege jeugd-stem sterker voelt worden. Het gaat je zeker helpen om je te concentreren op de wensen en behoeften van je echte zelf. En dat zal je bevrijden van de slapeloosheid.

 

Wat vind je van deze geleide meditatie? Laat ons weten of het je geholpen heeft en we beantwoorden graag de vragen die je misschien hebt!

Posted in

Antoinetta Vogels

Antoinetta Vogels is the Oprichtster & Directrice van HealthySenseOfSelf, LLC, ontwerpster van de Zelf-Gevoel Methode, een Zelfhulp Programma, voor Mensen die de gemoedsrust willen genieten die het Jezelf zijn met zich meebrengt!