Een Gezond Zelf-Gevoel, hoe krijg je dat?

 

Heb je weleens mensen horen zeggen dat ze ‘visualisaties en affirmaties’ gebruiken om meer duidelijkheid te krijgen over wat er in hun leven speelt? Wat betekent dat nu eigenlijk? Lees verder en je ontdekt hoe ook jij je leven in de gewenste richting kunt sturen.

 

Wat is ‘creatieve visualisatie’?

 

Creatieve visualisatie is precies wat je denkt dat het is: het gebruiken van je voorstellingsvermogen om een gewenste werkelijkheid te creëren. Het is, simpel gezegd, een manier om een duidelijk beeld te krijgen van wat je op elk denkbaar gebied in je leven zou willen bereiken, zodat de vervulling daarvan dichterbij komt. Je kunt visualisatie inzetten voor doelen in je werk en je relaties, en ook om jezelf te ‘helen’.

 

Visualisatie is een techniek die al honderden jaren wordt toegepast door allerlei mensen, van monniken tot koningen tot beroepssporters. In het afgelopen decennium hebben onderzoekers aangetoond dat visualisatie zorgt voor betere sportprestaties door een verbeterde motivatie, coördinatie en concentratie. Sporters hebben het dan over ‘mental rehearsal’ (mentale training), omdat het brein letterlijk traint voor een sportieve prestatie. Uit hersenscans blijkt dat je brein het verschil niet ziet tussen iets wat werkelijk is gebeurd en iets wat je je alleen in je hoofd hebt voorgesteld. Dit maakt dat je met het ‘in het echt doen’ meteen betere resultaten bereikt.

 

Wat er in feite gebeurt, is dat je erop vertrouwt dat je datgene wat je je voorstelt werkelijk kunt doen, omdat je het in je hoofd al gedaan hebt. Als je een activiteit eerst in je hoofd ‘oefent’, verlies je de angst voor het onbekende. En wanneer je met zelfvertrouwen een situatie aanpakt, heeft dat meestal een positieve invloed op het resultaat, nietwaar?

 

Bovendien helpt visualisatie om sneller nieuwe dingen aan te leren. Wanneer je iets nieuws leert, vormen je hersenen nieuwe neurale verbindingen. Hoe vaker zo’n verbinding gebruikt wordt, hoe sterker en ‘automatischer’ hij wordt. Denk eens terug aan iets wat je jezelf onlangs eigen hebt gemaakt. In het begin moest je er steeds bij nadenken en ging het vaak mis, maar je hield vol en daardoor merkte je dat het je steeds gemakkelijker afging en je er niet meer bij hoefde na te denken.

 

Creatieve visualisatie is een krachtig instrument, dat iedereen kan inzetten om zijn of haar toekomst te sturen door bewust te kiezen voor een Gezond Zelf-Gevoel. Dat is wat je doet wanneer je iets ‘bevestigt’ (door affirmatie) wat er in je leven speelt, of wanneer je visualiseert dat er iets gebeurt in je leven wat je graag wilt. Nu je weet wat de voordelen zijn, gaan we het hebben over hoe je dit aanpakt.

 

 

Werken met creatieve visualisatie

Iedereen heeft zijn eigen manier van visualiseren, en er bestaan veel verschillende technieken voor. In dit artikel vind je er enkele. Als je er meer over wilt weten, lees dan het boek ‘Creatief visualiseren’ van Shakti Gawain.

 

De belangrijkste creatieve visualisatiemethodes zijn meditatie en affirmaties. Je kunt onder begeleiding mediteren, of gewoon je ogen sluiten en je een voorstelling maken van een gevoel en een ervaring. Affirmaties kun je hardop uitspreken, opschrijven en voorlezen. Iedereen heeft zijn eigen manier die het beste werkt. De een is meer auditief ingesteld, de ander visueel of kinesthetisch; die aanleg bepaalt hoe we nieuwe dingen het snelst leren. Zoek uit welke techniek het beste bij jou past.

 

Creatieve visualisatie is niet moeilijk te leren. Je hoeft alleen deze vier stappen te volgen, en die regelmatig te herhalen. 

 

  1. Formuleer je doel.

 

Bedenk iets wat je graag zou willen, zoals een promotie, een meer liefdevolle relatie, of een betere conditie. Het moet wel iets zijn wat in de nabije toekomst haalbaar lijkt, want anders werkt visualisatie niet.

 

  1. Probeer een zo helder mogelijk beeld ervan te krijgen.

 

Stel je voor hoe het voor je zal zijn als je je doel bereikt hebt. Voel alles wat je dan zou voelen, ruiken, aanraken, zien en zelfs proeven.

 

  1. Focus je er geregeld op.

 

Laat het beeld vaak bij je ‘binnenkomen’, maar forceer dat niet en probeer er niets aan te veranderen.

 

  1. Bezie je visualisatie met veel positiviteit.

 

Als je het beeld in je hoofd hebt, voel je dan blij en enthousiast. Zeg of denk positieve affirmaties wanneer je jezelf je doel ziet bereiken.

 

Tips voor wanneer je je doel via deze methode probeert te bereiken

 

 

  1. Gebruik altijd de tegenwoordige tijd.

 

Of je nu hardop affirmaties leest of met gesloten ogen een ervaring visualiseert, het is van belang dat alles in het ‘nu’ gebeurt. Zeg bijvoorbeeld iets als: ‘Ik ben zo blij dat ik de gezondste versie van mezelf aan het worden ben’. Zorg ervoor dat je je huidige zelf de ervaring laat beleven tijdens het mediteren, en dat je jezelf actief de bijbehorende emoties laat voelen zoals je die op het moment zelf zou voelen. Met andere woorden: doe net alsof je het al voelt!

  1. Houd je affirmaties simpel, positief en specifiek.

 

Je kunt allerlei uitspraken doen, maar ze moeten wel duidelijk zijn, en ook positief, bijvoorbeeld: ‘Mijn man en ik genieten van elkaars gezelschap’, en niet: ’Mijn man en ik maken nooit ruzie.’

 

  1. Doe het ‘s morgens na het ontwaken of ‘s avonds voor het slapengaan.

 

Een ontspannen brein is vaak ontvankelijker voor verandering en groei. Dat hangt samen met de frequentie waarin je hersengolven trillen; als je rustig bent, gaat dat langzamer.

 

  1. Probeer eens te oefenen met .

 

Je hersenen werken met verschillende energie-golflengten. Elke frequentie heeft een specifiek doel en een specifieke functie in het brein; met binaural beats is het mogelijk om je geest in de gewenste golflengte te laten werken. Luister maar eens naar alfa- of thèta-golven bij het creatief visualiseren. In die frequentie wordt je geest opener en receptiever, en leer je gemakkelijker nieuwe dingen.

 

Uit onderzoek blijkt dat een binaural beat de hersenen laat resoneren in harmonie met die beat. Door bijvoorbeeld een beat van 10Hz te kiezen (een alfa-frequentie), kun je je brein met diezelfde frequentie laten meevibreren, en dat zorgt automatisch voor breinactiviteit in het alfa-bereik, wat gunstig is voor het effectief werken met creatieve visualisatie.

 

Blijf oefenen met je visualisaties totdat je niet meer twijfelt aan jezelf.

 

Als je het moeilijk vindt om een nieuw gedrag tot gewoonte te maken en het vol te houden (doordat je twijfelt aan jezelf of een gebrek aan wilskracht hebt), wees dan niet te hard voor jezelf. Je bent tenslotte al op de goede weg! Zonder het te beseffen dromen we allemaal wel eens over wat de toekomst ons zal brengen. Je hebt dan nu de kans om erachter te komen waarop je brein zich focust, en om dat positief om te buigen naar de doelen die je je hebt gesteld. Je kunt klein beginnen en – als je even een momentje tijd hebt – dagdromen over je dromen in plaats van je telefoon te checken.

 

Hulp bij het bedenken van je affirmaties kun je hier vinden.

 

Hoe beter je jezelf kunt ‘zien’ in een bepaalde situatie, ook al is het alleen in je hoofd, hoe meer je je kunt vereenzelvigen met de bijbehorende ervaring. Wanneer je jezelf doelen stelt die in overeenstemming zijn met je Gezond Zelf-Gevoel, zul je merken dat je als vanzelf in de richting van die doelen beweegt. Probeer het maar! En vertel ons hoe het je daarbij vergaat, in de commentaarruimte hieronder. We horen graag van je!

 

Wil je weten hoe het staat met jouw Zelf-Gevoel?

Doe de Gezond Zelf-Gevoel Quiz

Posted in

Antoinetta Vogels

Antoinetta Vogels is the Oprichtster & Directrice van HealthySenseOfSelf, LLC, ontwerpster van de Zelf-Gevoel Methode, een Zelfhulp Programma, voor Mensen die de gemoedsrust willen genieten die het Jezelf zijn met zich meebrengt!