De Gezond Zelf-Gevoel Methode

hysos-method

“Waarom zou ik deze cursus doen?” vraag je je misschien af.
"Hoe werkt het en wat kan ik verwachten?”
Misschien vind je de antwoorden op die vragen in het volgende verhaal .

Je bent geboren om je eigen leven te leven!

hysos-method-img-01

Ik zit vast en heb behoefte aan een doorbraak in mijn leven. Maar het is net of ik word tegengehouden door een onzichtbare kracht. Ik zit gevangen in mijn eigen problemen en heb het gevoel dat ik niet in staat ben om ze op te lossen. Toch ben ik ervan overtuigd dat ik veel potentieel heb en dat ik gezond, gelukkig en succesvol zou kunnen zijn als ik de zaken op een andere manier zou kunnen aanpakken in plaats van aldoor in een kringetje rond te lopen.

Ik ben bang dat ik te goed heb geleerd om me te gedragen zoals mijn ouders dat graag wilden, in plaats van mijn eigen potentieel en Zelf-Gevoel te ontwikkelen. Mijn ouders waren te veel met zichzelf bezig om mij echt te zien en me te erkennen als de persoon die ik echt ben.

hysos-method-img-02
hysos-method-img-03

Oh, nou snap ik het! Toen ik jong was, werd ik niet aangemoedigd om mezelf te zijn. Jezelf zijn is dus eigenlijk een vaardigheid die je moet aanleren. In een perfecte wereld weten alle ouders hoe ze zichzelf moeten zijn, en kunnen dat dan overdragen aan hun kinderen. Mijn ouders wisten dat niet en dus moet ik het me Zelf leren!

Oké, ik herken dit probleem nu bij mezelf. Maar nu ik van de Gezond Zelf-Gevoel Methode gehoord heb, weet ik dat ik niet de enige ben. Even nadenken: “Ik heb maar één leven, dus dan moet ik wel zeker weten dat dit ook echt MIJN leven is!” Ik ga meer over de methode lezen, zodat ik die kennis kan gebruiken om uit mijn probleemsituatie te komen.

hysos-method-img-04
hysos-method-img-05

Aha! Dit is wat ik moet gaan doen: ik ga mijzelf eerst eens heel goed leren kennen door mijzelf actief te bestuderen! Ik ga uitzoeken waar het bij mij allemaal om gaat en wat de verborgen motieven zijn die mijn beslissingen en levenskeuzes bepalen. Ik ga onderzoeken of die beslissingen en keuzes me nog wel van pas komen. Hiervoor hoef ik alleen de vragen te beantwoorden en de oefeningen te doen? Dat lukt me wel!

Het is gelukt! Er is duidelijk iets veranderd. IK BEN mezelf nu en alles valt op z’n plaats. Mijn gezondheid is beter! Ik maak vrienden! Ik heb een goede relatie met mijn partner en met mijn kinderen! Ik leef helemaal volgens mijn eigen keuzes en voorkeuren. IK LEEF! Mijn leven is nu van mij!

hysos-method-img-06

De Gezond Zelf-Gevoel Methode, een kort en eenvoudig overzicht.

Zelfbeoordeling

Leef je voor jezelf of leef je voor de goedkeuring van anderen? Heb je werkelijk iets in te brengen in je eigen leven of ben je steeds maar druk bezig om aan bepaalde voorwaarden te voldoen? Vier je je leven en geniet je ervan of ben je compleet gestrest? Ben je je er eigenlijk wel van bewust dat je leeft om te voldoen aan (zelfopgelegde) verwachtingen?

Ontwikkeling van een Gezond (Natuurlijk) Zelf-Gevoel

Hoe kun je op je Zelf vertrouwen om bevredigende keuzes te maken en je weg in het leven te vinden, terwijl je vanaf je geboorte niet de steun hebt gehad om een duidelijk beeld te ontwikkelen van wie je bent? Als je, om wat voor reden dan ook, niet in staat bent geweest om een Natuurlijk Zelf-Gevoel te ontwikkelen, ben je automatisch van iets anders afhankelijk om je doelen te stellen en je beslissingen te nemen.

Vals Zelf-Gevoel

Dat ‘iets anders’ is wat nu je leven beheerst. Zelfs als je denkt dat jij de controle hebt, is dat niet zo omdat het niet JIJ ZELF bent die jouw leven bestuurt, maar een valse vorm waar je je mee identificeert. Door prestaties te leveren en specifiek (perfect) gedrag te vertonen streef je naar ‘een goed gevoel hebben’ en wordt het je levensdoel om deze sensatie dagelijks te voelen, in plaats van gewoon het leven te leven zoals het komt.

Problemen

Een Vals Zelf-Gevoel ligt aan de basis van veel problemen in het leven. Het kan de aanleiding zijn voor je drang naar goedkeuring, je gevechten met depressie, je slapeloosheid, je angsten, je relatieproblemen en zelfs sommige van je lichamelijke kwalen.

Als je een goede kindertijd hebt…

krijg je als kind al een gevoel en een idee over wie je bent als individu, en voel je je gezien en geaccepteerd door je ouders. Zelfs als je ouders niet altijd blij zijn met je gedrag, heb je toch de mogelijkheid om een natuurlijk en Gezond Zelf-Gevoel te ontwikkelen. Je merkt en voelt dat ze jou zien als een potentieel onafhankelijk persoon, iemand zoals zij zelf. Je leert om je voorkeuren uit te spreken en je ouders begeleiden je in je ontwikkeling naar een uniek en zelfstandig mens.

Als je dat geluk niet hebt…

dan hebben je ouders hun eigen agenda, niet omdat ze slechte mensen zijn, maar omdat ze zelf nog te veel bezig zijn met hun eigen onverwerkte problemen. Voor dit soort ouders moeten de dingen precies zo gaan als zij willen, en jij moet dan ook ‘precies zo’ zijn als zij willen. Mensen die constant goedkeuring zoeken, worden in hun prille jeugd geconditioneerd en voor hen is de goedkeuring van hun ouders het allerbelangrijkste.

Goedkeuring

Als je als kind in een situatie opgroeit waar je geen mogelijkheid hebt om je eigen zelfgevoel te ontwikkelen, leer je waarschijnlijk om alles te doen wat nodig is om een glimlach van je ouder te krijgen. En deze ervaring van goedkeuring stel je dan gelijk aan wat je sowieso zou moeten krijgen: de erkenning van je ouders dat je een uniek mens bent en je eigen persoon. Deze behoefte aan ouderlijke goedkeuring kan zich ook na de dood van de ouder(s) voortzetten, en wordt hoogstwaarschijnlijk doorgegeven aan de volgende generatie.

Ouders die zich niet bewust zijn van de gevolgen van hun egocentrische gedrag, kunnen tijdens de opvoeding van hun kinderen een verslaving aan goedkeuring doorgeven. En daarna herhaalt zich deze cyclus.

Kinderen leren vanaf hun geboorte van het voorbeeld dat ze voorgeschoteld krijgen. En het duurt heel lang voordat ze voor zichzelf kunnen opkomen, dus blijven ze betrekkelijk lange tijd deze voorbeelden nabootsen. Ouders hebben misschien zonder het te weten een gebrek aan een Gezond Zelf-Gevoel. Ze worden dan in beslag genomen door hun eigen behoefte aan goedkeuring in plaats van echt met hun kinderen bezig te zijn en ze te zien zoals ze zijn. Deze kinderen worden dan op hun beurt, net als hun ouders weer afhankelijk van wat anderen over hen denken. Het is deze onstabiele basis die de ontwikkeling van een Vals Zelfgevoel veroorzaakt.

De Zelf-Gevoel Methode

Een groot deel van de Zelf-Gevoel Theorie beschrijft de manier waarop het Vals Zelf-Gevoel zich vastzet in je systeem met als gevolg dat je je eigen leven helemaal aan je voorbij laat gaan. Om je te helpen in je herstellingsproces hebben we een Methode ontwikkeld die je leert hoe je het Vals Zelf-Gevoel kunt uitroeien en in plaats daarvan een Hersteld Zelf-Gevoel™ kunt cultiveren.

Geen snelle oplossing

Het is nooit eenvoudig om je standaardpatronen te veranderen. Toch is het de moeite waard te werken aan het herstel van je Zelf, niet alleen voor jezelf, maar ook voor alle mensen om je heen.

Je bent geboren om je eigen leven te leven!

Wij waarderen je feedback.

We zouden graag van je horen!