De Gezond Zelf-Gevoel Methode

hysos-method

“Waarom zou ik deze cursus doen?” vraag je je misschien af.
"Hoe werkt het en wat kan ik verwachten?”
Misschien vind je de antwoorden op die vragen in het volgende verhaal .

Je bent geboren om je eigen leven te leven!

hysos-method-img-01

Ik zit vast en ben niet in staat tot een doorbraak in mijn eigen leven. Het is net of ik word tegengehouden door een onzichtbare kracht. Ik voel me gevangen in mijn eigen problemen en het voelt alsof ik niet in staat ben om ze op te lossen. Toch ben ik ervan overtuigd dat ik veel potentieel heb en dat ik gezond, gelukkig en succesvol zou kunnen zijn als ik de zaken eens of een andere manier zou kunnen aanpakken in plaats van alsmaar in een kringetje rond te lopen.

Ik ben bang dat ik te goed heb geleerd om me netjes te gedragen zoals mijn ouders dat graag wilden in plaats van mijn eigen potentieel en Zelf-Gevoel te ontwikkelen. Mijn ouders waren te veel met zichzelf bezig om mij echt te zien en me te erkennen als de persoon die ik echt ben.

hysos-method-img-02
hysos-method-img-03

Oh, nou snap ik het! Toen ik jong was, moedigden ze me niet aan om mezelf te zijn. Jezelf zijn is dus eigenlijk een vaardigheid die je aan moet leren. In een perfecte wereld weten alle ouders hoe ze zichzelf moeten zijn en dan kunnen ze dat overdragen aan hun kinderen. Mijn ouders wisten dat niet en dus moet ik het me Zelf leren!

Oké, ik geef toe dat ik dit probleem heb. Maar nu ik van de Gezond Zelf-Gevoel Methode gehoord heb, weet ik dat ik niet de enige ben. Even nadenken: “Ik heb maar één leven, dus dan moet ik wel zeker weten dat dit het mijne is!” Ik ga meer over de methode lezen en dan gebruik ik het om uit mijn probleemsituatie te komen.

hysos-method-img-04
hysos-method-img-05

Aha! Dit is wat ik moet gaan doen: ik ga mijzelf eerst eens heel goed leren kennen door mijzelf actief te bestuderen! Ik ga uitzoeken waar het bij mij allemaal om gaat en wat de verborgen motieven zijn die mijn beslissingen en levenskeuzes bepalen. Ik ga onderzoeken of die beslissingen en keuzes me nog wel van pas komen. Hiervoor hoef ik alleen de vragen te beantwoorden en de oefeningen te doen? Dat lukt me wel!

Het is gelukt! Er is duidelijk iets veranderd. IK BEN mezelf nu en alles valt op z’n plaats. Mijn gezondheid is beter! Ik maak vrienden! Ik heb een goede relatie met mijn partner en met mijn kinderen! Ik leef helemaal volgens mijn eigen keuzes en voorkeuren. IK LEEF! Mijn leven is nu van mij!

hysos-method-img-06

De Gezond Zelf-Gevoel Methode, een kort en eenvoudig overzicht.

Zelfbeoordeling

Leef je voor jezelf of leef je voor de goedkeuring van anderen? Heb je werkelijk iets in te brengen in je eigen leven of ben je steeds maar druk bezig om aan bepaalde voorwaarden te voldoen? Vier je je leven en geniet je ervan of ben je compleet gestrest? Ben je jezelf er eigenlijk wel bewust van dat je streeft naar voldoening van (zelfopgelegde) verwachtingen?

Ontwikkeling van een Gezond (Natuurlijk) Zelf-Gevoel

Hoe kun je op je Zelf vertrouwen om bevredigende keuzes te maken en je weg in het leven te vinden, terwijl je vanaf je geboorde niet de steun hebt gehad om een duidelijk beeld te ontwikkelen van wie je bent? Als je, om wat voor reden dan ook, niet in staat bent geweest om een Natuurlijk Zelf-Gevoel te ontwikkelen, ben je automatisch van iets anders afhankelijk om je doelen te stellen en je beslissingen te nemen.

Vals Zelf-Gevoel

Dat ‘iets anders’ is wat nu je leven beheerst. Zelfs als je denkt dat jij de controle hebt, is dat niet zo omdat het niet je echte Zelf (JIJ) is die jouw leven bestuurt, maar een valse vorm waar je je mee identificeert. Door prestaties en specifiek (perfect) gedrag streef je naar ‘een goed gevoel hebben’ en wordt het je levensdoel om deze sensatie dagelijks te voelen in plaats van gewoon het leven te leven zoals het komt.

Problemen

Een Vals Zelf-Gevoel ligt aan de basis van veel problemen in het leven. Het kan de aanleiding zijn voor je drang naar goedkeuring, je gevechten met depressie, je slapeloosheid, je angsten, je relatieproblemen en zelfs sommige van je lichamelijke kwalen.

Als het goed met je verloopt als kind…

Dan ben je, als kind, in staat om een gevoel en idee te krijgen van wie je bent als individu en voel je je gezien en geaccepteerd door je ouders. Zelfs als je ouders niet blij zijn met je gedrag, heb je toch de mogelijkheid om een natuurlijk en Gezond Zelf-Gevoel te ontwikkelen. Je merkt en voelt dat ze jou zien als een potentieel onafhankelijk persoon, iemand zoals zij zelf. Je leert om je voorkeuren uit te spreken en je ouders begeleiden je in je ontwikkeling naar een uniek en zelfstandig mens.

Als het niet zo goed gaat voor je…

Dan hebben je ouders hun eigen agenda, niet omdat ze slechte mensen zijn, maar omdat ze zelf nog te veel bezig zijn met hun eigen onverwerkte problemen. Dit soort ouders moeten de dingen precies hebben zoals ze ze kunnen gebruiken en voor hen moet jij danook ‘precies zo’ zijn als zij willen. Mensen die constant goedkeuring zoeken, worden in hun prille jeugd geconditioneerd en voor hen is de goedkeuring van hun ouders het allerbelangrijkste.

Goedkeuring

Als je als kind in een situatie opgroeit waar je geen mogelijkheid hebt om je eigen zelfgevoel te ontwikkelen, leer je waarschijnlijk om alles te doen wat er nodig is om een glimlach van je verzorger te krijgen. En deze ervaring van goedkeuring stel je dan gelijk aan wat je sowieso zou moeten krijgen: de erkenning van je ouders dat je een uniek mens bent en je eigen persoon. Deze behoefte aan ouderlijke goedkeuring kan zich voortzetten, zelfs nadat een ouder sterft, en wordt hoogstwaarschijnlijk doorgegeven aan de volgende generatie.

Ouders die zich niet bewust zijn van de gevolgen van hun egocentrische gedrag, kunnen tijdens de opvoeding van hun kinderen een verslaving aan goedkeuring doorgeven. En daarna herhaalt zich deze cyclus.

Kinderen leren vanaf hun geboorte van het voorbeeld dat ze voorgeschoteld krijgen. En het duurt heel lang voordat ze voor zichzelf op kunnen komen, dus blijven ze betrekkelijk lange tijd deze voorbeelden nabootsen Ouders hebben misschien, zonder het te weten, een gebrek aan een Gezond Zelf-Gevoel. Ze worden dan in beslag genomen door hun eigen behoefte aan goedkeuring in plaats van hun kinderen te kunnen echt met hun kinderen bezig te zijn en ze te zien zoals ze zijn. Deze kinderen worden dan op hun beurt, net als hun ouders weer afhankelijk van de resultaten van hun gedrag of van wat anderen over hen denken. Het is deze onstabiele basis die de ontwikkeling van een Vals Zelfgevoel veroorzaakt, welke vervolgens hen helemaal overneemt.

De Zelf-Gevoel Methode

Een groot deel van de Zelf-Gevoel Theorie beschrijft de manier waarop het Vals Zelf-Gevoel zich vastzet in je systeem met het resultaat dat je je eigen leven helemaal voorbij schiet. Om je te helpen in je herstellingsproces is er een Methode ontwikkeld die je leert hoe je het Vals Zelf-Gevoel uit kunt roeien en in plaats daarvan een Hersteld Zelf-Gevoel™ kunt cultiveren.

Geen snelle oplossing

Het is nooit eenvoudig om je standaardpatronen te veranderen. Toch is het de moeite waard te werken aan het herstel van je Zelf, zowel voor jezelf, maar ook voor alle mensen om je heen.

Je bent geboren om je eigen leven te leven!

Wij waarderen je feedback.

We zouden graag van je horen!