Les 3 – Antwoorden op de Vragen

‘Wees jezelf’ Cursus – Hulp bij de ontwikkeling van je Zelf-Gevoel

Hier zijn drie vragen om (voor jezelf) te zien of je de concepten in Les 3 goed begrijpt:

 1. Beschrijf in een paar woorden wat een Overlevingsstrategie uit de Vroege Jeugd (OSVJ) is.
  De OSVJ is een stelsel van conclusies die onbewust door peuters en jonge kinderen worden getrokken om hun behoeften te vervullen als ze zich niet door de ouders erkend voelen als autonoom (uniek) mens. In deze vroege periode in het leven wordt goedkeuring vaak verward met erkenning; goedkeuring wordt een doel op zich als er geen echte erkenning is. Dit proces wordt de grondslag voor een ongezonde manier om je Zelf te ervaren.
 1. Wat is spiegelen en waarom is het belangrijk?
  Spiegelen is een subtiel proces waarin ouders aan hun kind belangrijke boodschappen geven: ofwel ‘je bent een middel om mijn eigen emotionele behoeften te vervullen’ ofwel ‘je bent een uniek, echt eigen mensje’. Het kind accepteert dit als de waarheid over wie het is. Als je op heel jonge leeftijd met je ouders zou kunnen praten, zou je ze waarschijnlijk willen vragen: “Zie je me? Accepteer je me voor wie ik ben?”
 1. Hoe zijn Spiegelen en Overlevingsstrategie uit de Vroege Jeugd met elkaar verbonden?
  De OSVJ ontstaat omdat de behoefte van het kind om erkend te worden vanwege het gebrek aan een positief stimulerende spiegel niet vervuld wordt. Het kind besluit dan om zichzelf op zo’n manier om te vormen dat het een grotere kans heeft om aan ouderlijke voorwaarden te voldoen en zodoende goedkeuring te krijgen.

De volgende drie vragen zijn persoonlijk.
Ze dienen om je inzicht in je Zelf te verdiepen door je uit te nodigen de begrippen van Les 3 toe te passen op je eigen leven:

 1. Kun je een paar van jouw eigen Overlevingsstrategieën beschrijven?
 2. Noem een paar specifieke dingen die je moest doen om je ouders tevreden te stellen.
 3. Wat kun je doen om bij je Zelf te komen? Als je weet WAAROM je doet WAT je doet en ziet dat die strategie niet meer werkt, kun je andere beslissingen nemen en je eigen ‘doel’ worden in het leven.