Relatieproblemen en zelf-gevoel


“De kinderen zijn liever niet thuis omdat de sfeer in huis zo verstikkend is.”

“Ik probeer tolerant te zijn en hem de ruimte te geven die hij nodig lijkt te hebben, maar wanneer wil hij nou eindelijk tijd aan mij besteden?”

“Mijn vrouw heeft een veeleisende baan, maar het lijkt wel of we constant over haar werk praten, over hoe goed en slim ze is en drama’s weet te voorkomen. Als ik over mijn dag begin, lijkt ze ineens heel ver weg... Net alsof ze is niet echt bij me is...”

Klinkt dit bekend? Zou jij je relatie met je partner ook zo kunnen beschrijven?

Na de eerste paar verliefde jaren vergt een relatie vaak veel werk. Met al het werk dat je voor de boeg hebt, kan het enorm helpen om je Zelf te kennen.

Hoewel de omstandigheden bij iedereen anders zijn, is de kern altijd hetzelfde: “Er zit geen fut meer in mijn huwelijk. Misschien kan ik maar beter scheiden.” Zodra we beseffen dat het niet lekker gaat, is het moment gekomen om uit te zoeken wat er precies verkeerd zit, en te kijken of het mogelijk is om de boel weer recht te zetten.

Of misschien heb je net een echtscheiding achter de rug en ben je nog steeds in shock. Je vraagt je af waarom het fout is gegaan.

Sta je misschien op het punt een nieuwe relatie aan te gaan en zou je je veiliger voelen als je wist wat je kunt doen om het niet (weer?) mis te laten gaan?

Als er niet aan onze behoeften wordt voldaan en we niet gewaardeerd worden voor wie we zijn, dan kan dat problemen veroorzaken in een relatie. Als je je Zelf goed kent, loop je minder risico om 'behoeftig' of 'overheersend' te zijn en zul je ook je partner niet zomaar oneerlijk behandelen.

“Mijn beste vriendin is mijn beste vriendin. Ik twijfel daar niet aan, maar soms is het wel heel moeilijk. Ze kan plotseling woedend worden over iets onbenulligs. Ze komt altijd te laat en ik vind dat vreselijk. En als puntje bij paaltje komt, doen we altijd wat zij wil en praten we meestal over haar."

Misschien is die vriendin afhankelijk van hoe succesvol ze is in het werken aan haar doelen om een soort Zelf-Gevoel te ervaren?

“Ik vind het jammer dat ik een groot deel van mijn leven geen romantische relatie heb gehad. Toen ik in de dertig was, had ik nog wel hoop dat ik ooit de juiste persoon zou ontmoeten, maar naarmate de tijd verstreek ben ik gestopt met zoeken en heb ik leren leven met alleen zijn. Het voordeel van alleen zijn is dat ik geen rekening hoef te houden met andere mensen, zodat ik precies kan doen wat ik wil en wanneer ik het wil. Nu ik in de veertig ben, zou ik het moeilijk vinden om nog ruimte te maken voor een ander, en bovendien moet ik voor mijn moeder zorgen nu ze ouder wordt.”

Sommige mensen willen hoe dan ook alles onder controle hebben, zelfs als het betekent dat ze dan de rest van hun leven alleen zijn.

“Ik begrijp niet waarom ik me zo voel. Ik ben gelukkig getrouwd. Mijn kinderen zijn geweldig. Ik heb alles wat mijn hartje begeert, maar ik voel me heel erg alleen. Ik ben echt bang om hierover te praten, uit angst dat mijn man boos wordt of me misschien zelfs zou verlaten."

Heb je genoeg Zelf-Gevoel om te doen wat echt belangrijk is voor jou, of is je leven één groot toneelstuk?

Vaak kiezen we onbewust partners of vrienden met wie we de relatiepatronen van onze jeugd herhalen. Als we opgevoed zijn door verzorgers die veel tijd met ons doorbrachten, ons het gevoel gaven dat we ertoe deden en ons respecteerden als mens, dan hebben we waarschijnlijk genoeg Zelf-Gevoel om te kiezen voor relaties waarin datzelfde positieve patroon wordt voortgezet.

Maar anderen hebben minder geluk gehad en hadden juist ouders of verzorgers die alle tijd en ruimte nodig hadden voor zichzelf. Ze zagen ons niet als ‘echte mensen’, maar beschouwden ons meer als een verlengstuk van zichzelf. Misschien accepteerden ze ons nooit voor 'wie we waren en zijn' en kregen we alleen hun goedkeuring als we niet in de weg liepen of als we ze echt trots maakten. Wil je dat patroon voortzetten en je levenskwaliteit hierdoor laten bepalen? Of wil je ermee breken en ‘je Zelf’ zijn?

"Ik vind mijn nieuwe baas maar niets. Mijn oude baas was geweldig. Ze liet veel aan mij over, dus ik kon doen wat ik nodig vond. Deze nieuwe baas dringt zijn ideeën aan mij op en ik ben echt bang dat ik daar niet zo goed mee kan omgaan. Ik moet wel zorgen dat ik niet ontslagen word. Ik heb het geld, het sociale aspect en de zekerheid nodig.”

Heb je genoeg Zelf-Gevoel om jouw unieke omstandigheden te evalueren en zeker te weten dat je op je ‘eigen pad' zit?

Er zijn verschillende soorten relaties, maar de allerbelangrijkste relatie is die met je Zelf. Een goede relatie met je Zelf is nodig om veel, of zelfs alle, problemen op te lossen in andere relaties.

De informatie op deze website biedt inzicht in hoe je je Zelf-Gevoel kunt evalueren, en als dat nodig mocht zijn naar een Hersteld Zelf-Gevoel™ toe te werken.

*) Antoinetta Vogels is geen arts of psycholoog maar de auteur van het boek Healthy Sense of Self en directeur van het gelijknamige bedrijf dat is gevestigd in Bellevue, WA, USA. Deze site is een Nederlandstalige versie van de originele Amerikaanse site; hierin vertelt zij over haar SoS (Sense of Self)-methode (in het Nederlands ZG (Zelf-Gevoel)-methode, die zij heeft ontwikkeld op basis van haar eigen levenservaringen. Het heeft haar enorm geholpen om haar eigen problemen op te lossen. Haar leven en dat van de mensen in haar onmiddellijke omgeving is daardoor veel plezieriger en succesvoller geworden.

Gerelateerde berichten

  • Moederdag 2022
      Een beetje geschiedenis… Moederdag wordt in sommige landen gevierd. Het is een maatschappelijk evenement dat in het leven is geroepen om de moederfiguur, het moederschap en de sociale verantwoordelijkheid die deze rol omvat, te vieren en te eren. Moederdag heeft geen christelijke oorsprong maar werd al gevierd ten tijde van de Grieken en Romeinen. Op die ...
  • Perfectie is een illusie
    Perfectie is een illusie Het streven naar perfectie is aangeleerd gedrag, gebaseerd op verslaving aan goedkeuring. Wat je zelf bijdraagt of voor elkaar krijgt, vind je nietgoed genoeg. Waarom is dat? Niet omdat het niet goed genoeg is, maar omdat je er zeker van wilt zijn dat een ander het goed keurt. Maar dat vermindert je ...
  • Van jeZelf leren houden
    Van jeZelf leren houden In veel van mijn blogs leer je wat een Gezond Zelf-Gevoel is en hoe je de problemen in je leven kan aanpakken. In deze blog gooi ik het over een ander boeg. We zitten namelijk in de een na laatste maand van 2020. Een mooi moment om terug te blikken op dit ...
  • Wat is een Gezond Zelf-Gevoel
    Zelf-vertrouwen, Zelf-liefde, Zelf-verzekerd, Zelf-Gevoel… Dit heb je allemaal nodig om een fijn leven te kunnen leiden. Maar wat als je helemaal geen connectie meer hebt met je ZELF? Een Gezond ZELF-Gevoel Wat als je geen idee hebt hoe Zelf eigenlijk voelt? Wie je Zelf eigenlijk bent? En wat er dan allemaal bij jouw Zelf past en hoort? Je moet eerst weer ...
  • Slapeloosheid, hoe kom je ervan af?
    “Ik word gek van de slapeloosheid! Het is 3 uur in de nacht en ik heb nog steeds plafond-dienst… Om 23.00 ging ik naar bed maar ik kan de slaap niet vatten. Dit overvalt mij volledig! Zou ik, van de één op de andere dag last hebben van slapeloosheid?” Slapeloosheid, hoe kom je er vanaf? Normaliter heb ik helemaal geen moeite ...
  • Relaties tijdens Covid19 – Met je partner en met je Zelf
    Relaties zijn altijd een uitdaging. Niet alleen romantische, maar ook ouder-kind relaties, bij getrouwde stellen onderling of met (goede) vrienden. Denk eens aan je relatie met iemand die veel voor je betekent. Je zult zien dat er altijd ruimte is voor meer flexibiliteit en meer acceptatie. De pandemie maakt het misschien nog wel lastiger, of juist ...
  • Me-time – Tijd voor jezelf maken
    Me-time – Juist tijdens de pandemie! De zomer staat weer voor de deur, al is de bewolking in alle opzichten vaak nog zeer wisselend. Je wil wel op vakantie maar kan het eigenlijk wel? Je wil wel met je vrienden feesten, maar is dat wel zo slim? Heb jij voldoende me-time? Wat je wel kunt doen is ...
  • Wie ben ik? 
    “Wie ben ik?” is de belangrijkste vraag die je kunt stellen over het meest belangrijke project waar je mee bezig kunt zijn: jezelf! Hoe komt het eigenlijk dat dit niet HET onderwerp van jouw dag is? We praten over politiek, sport, beroemdheden en tegenwoordig natuurlijk heel veel over de Corona-crisis. Maar we vragen ons niet af ...
  • Hoe ontdek je nieuwe kansen in tijden van VERANDERING
    Wij mensen zijn gewoontedieren. We voelen ons het prettigst als we omringd zijn door waar we al bekend mee zijn. We hebben duidelijke verwachtingen van onszelf en willen ook graag begrijpen wat anderen van ons verwachten. We proberen onze toekomstige acties te plannen en te voorspellen. We plannen, hopen, wensen én denken dat we weten ...
  • Besmetting met het Corona-virus en de Zelf-Gevoel Methode om dat te voorkomen
    Besmetting met het Corona-virus en de Zelf-Gevoel Methode om dat te voorkomen   Gezond Zelf-Gevoel ziet het uitbreken van het Corona-virus wel degelijk als een wereldwijde verandering in onze realiteit van alle dag. Deze enorme bedreiging voor onze gezondheid zorgt ervoor dat we ons meer zorgen maken dan goed voor ons is. Hoe cultiveren we de wijsheid ...
Lees meer gerelateerde berichten