Indirecte Relatie met Zelf

Het ervaren van je ‘Zelf’ via je eigen prestaties of via de reacties van anderen, in plaats van het hebben van een gezond, duurzaam besef van ‘ik besta’. Zie ook: Directe Relatie met je Zelf.

Wanneer je jezelf alleen kunt ‘voelen’ door te zien hoe anderen op je reageren, heb je een Indirecte Relatie met wat we hier je ‘zelf’ noemen. Die relatie is indirect omdat je geen verbinding hebt met je Echte Zelf/Authentieke Zelf.  Dat gevoel van je Echte, Eigenlijke Ik heeft zich in je kindertijd nooit kunnen ontwikkelen, bij gebrek aan de juiste positieve feedback van je ouder/verzorger. De natuur heeft je toen gedwongen om coping-mechanismen te ontwikkelen, waarmee je je in de loop van de tijd bent gaan identificeren.

Je bewijst jezelf daarmee geen dienst. Je bent dan namelijk niet in verbinding met je werkelijke behoeften en verlangens, omdat het enige waar je op uit bent het krijgen van goedkeuring is. De enige leidraad in je leven is dan het voldoen aan de in je onderbewuste opgeslagen voorwaarden en eisen waarmee je de goedkeuring van je ouder/verzorger verdient, om zo je Verborgen Agenda waar te maken, die je dan weer verzekert van een ‘Goed-gevoel-over-jezelf’ dat fungeert als Vals Zelf-Gevoel.

 

In plaats van zelf de toetssteen te zijn van je eigen bestaan, ervaar je alles wat voor een ‘zelf’ kan doorgaan alleen via de dingen die je presteert: voorwaarden waaraan je moet voldoen, taken die je moet uitvoeren, proberen volmaakt te zijn om een ‘Goedgevoel’ te ervaren die dient als jouw enige Zelf-Gevoel.

 

Dit is een dramatische situatie waarin je in feite verzuimt om je eigen leven te leiden, ook al ziet de buitenwereld daar niets van, en ben je je er zelf ook niet van bewust. Daarvoor ben je te veel in beslag genomen door het balanceren met je Ego-Referenties.

Gerelateerde posts

    Read more related posts