Problemen bij het ouder worden

Sterven doe je maar één keer…

Je weet natuurlijk nooit wanneer je 'laatste moment' gekomen is. Soms komt de dood onverwachts en is er geen tijd om je voor te bereiden; soms is de weg naar het einde lang en moeizaam.

Ik, Antoinetta Vogels, ben geen arts of geriatrisch expert, dus wat ik zeg is niet per se wetenschappelijk onderbouwd, maar vanuit mijn eigen integriteit voel ik toch dat het nodig is om mijn visie met de wereld te delen.

Zou het niet vreselijk zijn om te sterven zonder ooit je eigen leven te hebben geleid? Of dat je in dit korte en kostbare leven alleen maar op de automatische piloot hebt geleefd? Om vervolgens op het laatste moment te beseffen dat je je leven hebt verspild, maar niet meer in staat bent om die verloren tijd in te halen? Je leven is voltooid, en nu kun je niets anders doen dan dat accepteren.

Het is dus verstandig om jezelf tijdig de volgende vragen te stellen:

  • Ben ik altijd echt mezelf of probeer ik indruk te maken op andere mensen en aan hun verwachtingen te voldoen?
  • Probeer ik misschien continu te voldoen aan verwachtingen die ik (onbewust) aan mezelf heb opgelegd?
  • Ben ik echt mijn leven aan het leiden of wil ik steeds ‘bewijzen’ aan andere mensen dat ik het recht heb om te bestaan en dat ik ertoe doe?

De manier waarop we sterven heeft veel te maken met hoe we leven. Het zal triest en pijnlijk genoeg zijn om dit leven te verlaten, om ‘mijzelf’ achter te laten en onze geliefden, als we een vol leven geleefd hebben. Stel je de ontsteltenis voor als we geconfronteerd worden met onze dood en we zijn nog niet klaar omdat we nog onvervuld zijn. Stel je voor dat we ons realiseren dat we een illusie hebben nagejaagd die niet met ons echte Zelf te maken had.

Het belang van een Gezond Zelf-Gevoel
Dit zou het geval kunnen zijn als we niet het geschenk van een Gezond Zelf-Gevoel van onze ouders/verzorgers ontvangen hebben, of als we geen poging gedaan hebben om later in ons leven aan een Hersteld Zelf Gevoel te werken. Zonder een Gezond Zelf-Gevoel zijn we misschien ons hele leven bezig om een innerlijke leegte te vullen in plaats van volop van het leven te genieten.

Het is heel belangrijk dat we ons echt bewust zijn van ons Zelf en echt ons eigen leven leiden. Misschien wordt het lijden tijdens het ouder worden en doodgaan dan een minder pijnlijke weg. Als onze tijd dan komt, kunnen we waardig sterven.

Onze vitaliteit is verbonden met de universele bronnen van kracht en energie, en een Gezond Zelf Gevoel helpt ons om krachtiger in het leven te staan. Weten wie en wat we zijn (en niet zijn) vormt onze ruggengraat en bepaalt hoe we functioneren in de wereld. Het is onze referentiebron waar we constant op terugvallen en onze beslissingen en keuzes op baseren. Mettertijd zal het ons de kracht geven om onze wijsheid te delen met de jongere generaties, zodat we een erfenis van kennis en zelfbekrachtiging kunnen nalaten. Het maakt het makkelijker om het feit te accepteren dat de jongere generatie de wereld nu in handen heeft in plaats van somber en boos over deze werkelijkheid te zijn.

Een Gezond Zelf-Gevoel helpt ons om meer mentale en emotionele flexibiliteit te ontwikkelen en te leren berusten wanneer een van onze naasten de strijd om gezond te blijven verliest. Zodoende kunnen we die persoon bijstaan in zijn of haar transitie.

Wanneer we ouder worden, wordt ons lichaam vaak minder soepel. Lichamelijke functies die we altijd als normaal hebben beschouwd, voelen ineens een stuk moeizamer. Maar misschien hoeft dit niet zo te zijn, of niet in die mate in ieder geval. Als we nou eens de afbraak van onze lichaamsfuncties zelfs maar een klein beetje zouden kunnen vertragen (of helemaal vermijden) door volledig aanwezig te blijven en in contact met onze essentie? Als we onze zintuigen nu eens alert zouden kunnen houden, op welke leeftijd dan ook, door ze actief en bewust te ervaren?

Onze mentale helderheid gaat vaak achteruit naarmate we ouder worden. Een van de mogelijke redenen daarvoor is dat velen van ons hun hele leven lang anderen behagen in plaats van onszelf. We hebben ons afhankelijk gemaakt van de goedkeuring van bepaalde mensen, vaak onze belangrijkste verzorgers. Ik vind het niet vreemd dat, wanneer onze veerkracht begint af te nemen, het moeilijker of zelfs onmogelijk wordt om dit 'toneelstuk', waar ons leven al zo lang van afgehangen heeft, vol te houden.

Als we ons leven lang geprobeerd hebben te voldoen aan bepaalde (zelf)opgelegde voorwaarden, is er geen sterk ‘Zelf’ om op terug te vallen; het is nooit echt ontwikkeld. Zo'n leven wordt geleefd op basis van het vermogen om de personen van wier goedkeuring we afhankelijk zijn te peilen, zodat we aan hun wensen tegemoet kunnen komen. Dit is ‘aangeleerd gedrag’ dat helemaal niet natuurlijk is voor ons. Het heeft niets te maken met wie we daadwerkelijk zijn.

Als dan de geheugenfunctie minder wordt of verdwijnt, vervalt dit ‘aangeleerde gedrag’ en is er geen authentiek ‘Zelf’ om op terug te vallen. Zijn mensen met een gezond Zelf-Gevoel daarom minder vatbaar voor dementie?

Ik geloof dat we beter in vorm zullen zijn en onze ‘Gouden Jaren’ kunnen verlengen door trouw te zijn aan de persoon die we diep van binnen zijn. We sparen onze krachten door ons te bevrijden van de stress en uitputting van een leven waarin we niet in contact staan met ons zelf.

Deze website en mijn boeken Healthy Sense of Self – How to be true to yourself and make your world a better place! en de opvolger daarvan The Motivation Cure (vanaf begin 2018 in Nederlandse vertaling verkrijgbaar met als titel Gezond Zelf-Gevoel – dé manier om het beste uit jezelf te halen) laten je zien hoe je je meer kunt afstemmen op je 'echte eigenlijke zelf' in plaats van te leven volgens aangeleerde patroontjes. Misschien is echt jezelf zijn wel een antwoord op de zo desastreuze ouderdomsziekten zoals alzheimer en dementie. Op het moment dat je beseft dat je zelf de verantwoordelijkheid hebt om je zelf te zijn, ben je vrij om je eigen leven te leiden. Het is nooit te laat om daarmee te beginnen!

*) Antoinetta Vogels is geen arts of psycholoog maar de auteur van het boek Healthy Sense of Self en directeur van het gelijknamige bedrijf dat is gevestigd in Bellevue, WA, USA. Deze site is een Nederlandstalige versie van de originele Amerikaanse site; hierin vertelt zij over haar Zelf-Gevoel Methode, die zij heeft ontwikkeld op basis van haar eigen levenservaringen. Antoinetta gelooft dat specifieke problemen bij het ouder worden te maken hebben met het leiden van een 'oneigenlijk' leven in de aan de ouderdom voorafgaande jaren.

Gerelateerde berichten

  • Moederdag 2022
      Een beetje geschiedenis… Moederdag wordt in sommige landen gevierd. Het is een maatschappelijk evenement dat in het leven is geroepen om de moederfiguur, het moederschap en de sociale verantwoordelijkheid die deze rol omvat, te vieren en te eren. Moederdag heeft geen christelijke oorsprong maar werd al gevierd ten tijde van de Grieken en Romeinen. Op die ...
  • Perfectie is een illusie
    Perfectie is een illusie Het streven naar perfectie is aangeleerd gedrag, gebaseerd op verslaving aan goedkeuring. Wat je zelf bijdraagt of voor elkaar krijgt, vind je nietgoed genoeg. Waarom is dat? Niet omdat het niet goed genoeg is, maar omdat je er zeker van wilt zijn dat een ander het goed keurt. Maar dat vermindert je ...
  • Van jeZelf leren houden
    Van jeZelf leren houden In veel van mijn blogs leer je wat een Gezond Zelf-Gevoel is en hoe je de problemen in je leven kan aanpakken. In deze blog gooi ik het over een ander boeg. We zitten namelijk in de een na laatste maand van 2020. Een mooi moment om terug te blikken op dit ...
  • Wat is een Gezond Zelf-Gevoel
    Zelf-vertrouwen, Zelf-liefde, Zelf-verzekerd, Zelf-Gevoel… Dit heb je allemaal nodig om een fijn leven te kunnen leiden. Maar wat als je helemaal geen connectie meer hebt met je ZELF? Een Gezond ZELF-Gevoel Wat als je geen idee hebt hoe Zelf eigenlijk voelt? Wie je Zelf eigenlijk bent? En wat er dan allemaal bij jouw Zelf past en hoort? Je moet eerst weer ...
  • Slapeloosheid, hoe kom je ervan af?
    “Ik word gek van de slapeloosheid! Het is 3 uur in de nacht en ik heb nog steeds plafond-dienst… Om 23.00 ging ik naar bed maar ik kan de slaap niet vatten. Dit overvalt mij volledig! Zou ik, van de één op de andere dag last hebben van slapeloosheid?” Slapeloosheid, hoe kom je er vanaf? Normaliter heb ik helemaal geen moeite ...
  • Relaties tijdens Covid19 – Met je partner en met je Zelf
    Relaties zijn altijd een uitdaging. Niet alleen romantische, maar ook ouder-kind relaties, bij getrouwde stellen onderling of met (goede) vrienden. Denk eens aan je relatie met iemand die veel voor je betekent. Je zult zien dat er altijd ruimte is voor meer flexibiliteit en meer acceptatie. De pandemie maakt het misschien nog wel lastiger, of juist ...
  • Me-time – Tijd voor jezelf maken
    Me-time – Juist tijdens de pandemie! De zomer staat weer voor de deur, al is de bewolking in alle opzichten vaak nog zeer wisselend. Je wil wel op vakantie maar kan het eigenlijk wel? Je wil wel met je vrienden feesten, maar is dat wel zo slim? Heb jij voldoende me-time? Wat je wel kunt doen is ...
  • Wie ben ik? 
    “Wie ben ik?” is de belangrijkste vraag die je kunt stellen over het meest belangrijke project waar je mee bezig kunt zijn: jezelf! Hoe komt het eigenlijk dat dit niet HET onderwerp van jouw dag is? We praten over politiek, sport, beroemdheden en tegenwoordig natuurlijk heel veel over de Corona-crisis. Maar we vragen ons niet af ...
  • Hoe ontdek je nieuwe kansen in tijden van VERANDERING
    Wij mensen zijn gewoontedieren. We voelen ons het prettigst als we omringd zijn door waar we al bekend mee zijn. We hebben duidelijke verwachtingen van onszelf en willen ook graag begrijpen wat anderen van ons verwachten. We proberen onze toekomstige acties te plannen en te voorspellen. We plannen, hopen, wensen én denken dat we weten ...
  • Besmetting met het Corona-virus en de Zelf-Gevoel Methode om dat te voorkomen
    Besmetting met het Corona-virus en de Zelf-Gevoel Methode om dat te voorkomen   Gezond Zelf-Gevoel ziet het uitbreken van het Corona-virus wel degelijk als een wereldwijde verandering in onze realiteit van alle dag. Deze enorme bedreiging voor onze gezondheid zorgt ervoor dat we ons meer zorgen maken dan goed voor ons is. Hoe cultiveren we de wijsheid ...
Lees meer gerelateerde berichten