fbpx Skip to content

Problemen bij het ouder worden

Sterven doe je maar één keer…

Je weet natuurlijk nooit wanneer je 'laatste moment' gekomen is. Soms komt de dood onverwachts en is er geen tijd om je voor te bereiden; soms is de weg naar het einde lang en moeizaam.

Ik, Antoinetta Vogels, ben geen arts of geriatrisch expert, dus wat ik zeg is niet per se wetenschappelijk onderbouwd, maar vanuit mijn eigen integriteit voel ik toch dat het nodig is om mijn visie met de wereld te delen.

Zou het niet vreselijk zijn om te sterven zonder ooit je eigen leven te hebben geleid? Of dat je in dit korte en kostbare leven alleen maar op de automatische piloot hebt geleefd? Om vervolgens op het laatste moment te beseffen dat je je leven hebt verspild, maar niet meer in staat bent om die verloren tijd in te halen? Je leven is voltooid, en nu kun je niets anders doen dan dat accepteren.

Het is dus verstandig om jezelf tijdig de volgende vragen te stellen:

 • Ben ik altijd echt mezelf of probeer ik indruk te maken op andere mensen en aan hun verwachtingen te voldoen?
 • Probeer ik misschien continu te voldoen aan verwachtingen die ik (onbewust) aan mezelf heb opgelegd?
 • Ben ik echt mijn leven aan het leiden of wil ik steeds ‘bewijzen’ aan andere mensen dat ik het recht heb om te bestaan en dat ik ertoe doe?

De manier waarop we sterven heeft veel te maken met hoe we leven. Het zal triest en pijnlijk genoeg zijn om dit leven te verlaten, om ‘mijzelf’ achter te laten en onze geliefden, als we een vol leven geleefd hebben. Stel je de ontsteltenis voor als we geconfronteerd worden met onze dood en we zijn nog niet klaar omdat we nog onvervuld zijn. Stel je voor dat we ons realiseren dat we een illusie hebben nagejaagd die niet met ons echte Zelf te maken had.

Het belang van een Gezond Zelf-Gevoel
Dit zou het geval kunnen zijn als we niet het geschenk van een Gezond Zelf-Gevoel van onze ouders/verzorgers ontvangen hebben, of als we geen poging gedaan hebben om later in ons leven aan een Hersteld Zelf Gevoel te werken. Zonder een Gezond Zelf-Gevoel zijn we misschien ons hele leven bezig om een innerlijke leegte te vullen in plaats van volop van het leven te genieten.

Het is heel belangrijk dat we ons echt bewust zijn van ons Zelf en echt ons eigen leven leiden. Misschien wordt het lijden tijdens het ouder worden en doodgaan dan een minder pijnlijke weg. Als onze tijd dan komt, kunnen we waardig sterven.

Onze vitaliteit is verbonden met de universele bronnen van kracht en energie, en een Gezond Zelf Gevoel helpt ons om krachtiger in het leven te staan. Weten wie en wat we zijn (en niet zijn) vormt onze ruggengraat en bepaalt hoe we functioneren in de wereld. Het is onze referentiebron waar we constant op terugvallen en onze beslissingen en keuzes op baseren. Mettertijd zal het ons de kracht geven om onze wijsheid te delen met de jongere generaties, zodat we een erfenis van kennis en zelfbekrachtiging kunnen nalaten. Het maakt het makkelijker om het feit te accepteren dat de jongere generatie de wereld nu in handen heeft in plaats van somber en boos over deze werkelijkheid te zijn.

Een Gezond Zelf-Gevoel helpt ons om meer mentale en emotionele flexibiliteit te ontwikkelen en te leren berusten wanneer een van onze naasten de strijd om gezond te blijven verliest. Zodoende kunnen we die persoon bijstaan in zijn of haar transitie.

Wanneer we ouder worden, wordt ons lichaam vaak minder soepel. Lichamelijke functies die we altijd als normaal hebben beschouwd, voelen ineens een stuk moeizamer. Maar misschien hoeft dit niet zo te zijn, of niet in die mate in ieder geval. Als we nou eens de afbraak van onze lichaamsfuncties zelfs maar een klein beetje zouden kunnen vertragen (of helemaal vermijden) door volledig aanwezig te blijven en in contact met onze essentie? Als we onze zintuigen nu eens alert zouden kunnen houden, op welke leeftijd dan ook, door ze actief en bewust te ervaren?

Onze mentale helderheid gaat vaak achteruit naarmate we ouder worden. Een van de mogelijke redenen daarvoor is dat velen van ons hun hele leven lang anderen behagen in plaats van onszelf. We hebben ons afhankelijk gemaakt van de goedkeuring van bepaalde mensen, vaak onze belangrijkste verzorgers. Ik vind het niet vreemd dat, wanneer onze veerkracht begint af te nemen, het moeilijker of zelfs onmogelijk wordt om dit 'toneelstuk', waar ons leven al zo lang van afgehangen heeft, vol te houden.

Als we ons leven lang geprobeerd hebben te voldoen aan bepaalde (zelf)opgelegde voorwaarden, is er geen sterk ‘Zelf’ om op terug te vallen; het is nooit echt ontwikkeld. Zo'n leven wordt geleefd op basis van het vermogen om de personen van wier goedkeuring we afhankelijk zijn te peilen, zodat we aan hun wensen tegemoet kunnen komen. Dit is ‘aangeleerd gedrag’ dat helemaal niet natuurlijk is voor ons. Het heeft niets te maken met wie we daadwerkelijk zijn.

Als dan de geheugenfunctie minder wordt of verdwijnt, vervalt dit ‘aangeleerde gedrag’ en is er geen authentiek ‘Zelf’ om op terug te vallen. Zijn mensen met een gezond Zelf-Gevoel daarom minder vatbaar voor dementie?

Ik geloof dat we beter in vorm zullen zijn en onze ‘Gouden Jaren’ kunnen verlengen door trouw te zijn aan de persoon die we diep van binnen zijn. We sparen onze krachten door ons te bevrijden van de stress en uitputting van een leven waarin we niet in contact staan met ons zelf.

Deze website en mijn boeken Healthy Sense of Self – How to be true to yourself and make your world a better place! en de opvolger daarvan The Motivation Cure (vanaf begin 2018 in Nederlandse vertaling verkrijgbaar met als titel Gezond Zelf-Gevoel – dé manier om het beste uit jezelf te halen) laten je zien hoe je je meer kunt afstemmen op je 'echte eigenlijke zelf' in plaats van te leven volgens aangeleerde patroontjes. Misschien is echt jezelf zijn wel een antwoord op de zo desastreuze ouderdomsziekten zoals alzheimer en dementie. Op het moment dat je beseft dat je zelf de verantwoordelijkheid hebt om je zelf te zijn, ben je vrij om je eigen leven te leiden. Het is nooit te laat om daarmee te beginnen!

*) Antoinetta Vogels is geen arts of psycholoog maar de auteur van het boek Healthy Sense of Self en directeur van het gelijknamige bedrijf dat is gevestigd in Bellevue, WA, USA. Deze site is een Nederlandstalige versie van de originele Amerikaanse site; hierin vertelt zij over haar Zelf-Gevoel Methode, die zij heeft ontwikkeld op basis van haar eigen levenservaringen. Antoinetta gelooft dat specifieke problemen bij het ouder worden te maken hebben met het leiden van een 'oneigenlijk' leven in de aan de ouderdom voorafgaande jaren.

Gerelateerde berichten

 • Dit is precies waarom je moeite hebt om in slaap te vallen Leestijd ± 2 minuten   Hoewel ik slapeloosheid heb overwonnen, heb ik nog steeds moeite met in slaap vallen. Tijdens het schrijven van mijn nieuwst boek, over onder andere de relatie tussen slapeloosheid en zelf-sabotage, merk ik dat er nog steeds een paar aspecten van mijn slapeloosheid hardnekkig blijven terugkomen.   Vaak als ik echt genoten heb, val ik gelukkig ...
 • Staat slapeloosheid op de lijst van zelf-sabotagegedrag? Leestijd ± 2 minuten   Wikken en wegen, worstelen met gedachten die door je hoofd razen en uren voorbij zien kruipen tijdens een lange nacht – herkenbaar?   Leven met slapeloosheid is een eenzame en stressvolle ervaring. Soms kan het voelen alsof je gestraft wordt omdat je niet weet hoe je “los moet laten” en al die gedachten in ...
 • Je hoofd zegt ‘Nee’ tegen goede voornemens NeuroGym – John Assaraf Ik heb mij ingeschreven op een Online Cursus van John Assaraf. John is de CEO van NeuroGym. Hij vertegenwoordigt de ‘hottest trend’ die hier in Amerika door de ether golft: het betreft een wetenschappelijk gefundeerde, ultieme, herconditionerings leerschool. Door actief je onderbewuste te overtuigen dat, wat je vroeger ooit besloten had, niet ...
 • Wie ben ik? Innerlijke rust door jezelf te vinden. Door: Antoinetta Vogels “Wie ben ik?” is de belangrijkste vraag die je kunt stellen over het meest belangrijke project waar je mee bezig bent: jezelf! Hoe komt het dat dit niet HET onderwerp van de dag is?     We praten over politiek, sport en beroemdheden, maar we vragen ons niet af wie en wat we eigenlijk zijn. We ...
 • Beter bestand tegen depressie Beter bestand tegen Depressie Hoe kun je beter bestand zijn tegen depressie? (deel 1 van 2) door Antoinetta Vogels   Sommige mensen worden depressief als ze geconfronteerd worden met schokkende ervaringen in hun leven, maar anderen niet. Hoe komt dat toch? Al dertig jaar lang bestudeer ik mezelf en mijn gedachten – omdat ik moest begrijpen waar die slopende depressie zo plotseling ...
 • Je-ZELF zijn in je relatie zonder onzekerheid Als je Zelf niet dubbel en dwars vast staat en iets is waar je op kunt bouwen dan kun je er donder op zeggen dat je onzekerheid wordt weerspiegeld in je relatie. Zelfs tijdens de opwinding van de eerste kennismaking kan een slechte relatie met je eigen Zelf al een rol spelen en roet in ...
 • Hoe zelf-liefde mijn leven gered heeft Auteur: Casey Wild Mijn vader verliet mijn moeder toen ik drie jaar was. Ze was er kapot van en belandde in een depressie.   Ik werd voor de televisie gezet om naar tekenfilms te kijken, uren achter elkaar, elke dag weer. Soms nam ze me mee naar de speeltuin, waar ik in mijn eentje moest gaan spelen. Als ...
 • Een Gezond Zelf-Gevoel, hoe krijg je dat?   Heb je weleens mensen horen zeggen dat ze ‘visualisaties en affirmaties’ gebruiken om meer duidelijkheid te krijgen over wat er in hun leven speelt? Wat betekent dat nu eigenlijk? Lees verder en je ontdekt hoe ook jij je leven in de gewenste richting kunt sturen.   Wat is ‘creatieve visualisatie’?   Creatieve visualisatie is precies wat je denkt dat ...
 • Hoe je je kind kunt helpen bij het ontwikkelen van zelfrespect Je gunt je dierbare zoon of dochter ongetwijfeld een mooie toekomst.   Een van de kostbaarste geschenken die je je kinderen kunt meegeven is een gezonde mate van zelfrespect. Dat maakt ze sterk genoeg om vol zelfvertrouwen op te groeien, in de wetenschap dat ze er mogen zijn en dat ze voorbereid zijn op wat het leven ...
 • Ben je altijd maar op zoek naar goedkeuring in je beroepsleven? Ben je in je beroepsleven een betrouwbaar mens? Ben je flexibel, vol zelfvertrouwen, assertief? Kun je goed samenwerken? Er wordt naar je gekeken en over je geoordeeld op het werk – door je manager, je collega’s, je ondergeschikten en je zakenpartners. En jij kijkt op jouw beurt waarschijnlijk ook met een kritische blik naar hen. Of het ...
Lees meer gerelateerde berichten