Misdadig gedrag

Ik geloof in mensen. Ik geloof dat mensen in de meeste gevallen proberen om het goede te doen. Soms lijken de omstandigheden zich te onttrekken aan onze controle en niet samen te werken met onze goede bedoelingen, waardoor we boos of wanhopig worden. Ik kan me veel scenario's voorstellen waarin mensen tot het uiterste gedreven kunnen worden door anderen, door hun lot, of door hun omstandigheden. Er zullen ook veel scenario’s zijn waar mensen overstuur van raken die ik me niet voor kan stellen.

Ik wil absoluut niet beweren dat de Zelf-Gevoel Methode het probleem van de criminaliteit in onze samenleving in zijn geheel zou kunnen oplossen. Maar als we met deze aanpak geweld zelfs maar een beetje zouden kunnen verminderen, dan is het m.i. de moeite waard. Daarom wil ik je aandacht in het bijzonder vragen voor (misdadig) geweld dat veroorzaakt wordt door woede.

Misdadig gedrag en woede

Misdaad gepleegd uit woede heeft vele invalshoeken: van ontevreden mensen in de samenleving tot gefrustreerde geliefden, van kinderen die wanhopig zijn tot kinderen die misdaden begaan om aandacht te krijgen.

Waar zou nu de link liggen tussen misdaad en woede? Ik geloof dat een onecht/oneigenlijk leven leiden frustrerend en vermoeiend is. Het najagen van irreële doelen die nooit verwezenlijkt kunnen worden (ficties) brengt een hoog niveau van onderdrukte woede met zich mee. Soms is een klein scheurtje in iemands systeem genoeg voor die woede om door te breken. Als gevolg van de hoge druk van die lang ingehouden emotie is de vloed dan niet te stoppen. Schade is dan makkelijk aangericht, gevolgd door een leven lang van spijt.

Helaas gebeuren er verschrikkelijke massamoorden op onschuldige mensen, bedacht en uitgevoerd door tieners en studenten, die door hun omgeving beschreven worden als normaal functionerende personen, thuis zowel als op school. De Columbine School Massacre blijft een verschrikkelijke tragedie en hetzelfde geldt voor de Florida School Board Shooting. Is het mogelijk dat een aantal van deze situaties voorkomen had kunnen worden als de ouders/verzorgers van deze jonge mensen daadwerkelijk in contact met zichzelf waren geweest en daarmee in staat zouden zijn geweest hun kinderen te leren hoe ook zij zich zelf konden zijn, zowel thuis als op school?

Ouders hebben vaak een drukke agenda met veel stress en verantwoordelijkheden, maar zijn deze taken en plichten allemaal wel zo reëel? Lopen ouders en verzorgers ook niet achter een eigen fata morgana aan die te maken heeft met hun eigen ontbrekende zelf-gevoel? Aandacht voor kinderen en hun problemen is beter op te brengen als ouders hun eigen problematiek aanpakken en oplossen. Dat kan door op een verantwoorde wijze je eigen zelf-gevoel te versterken zodat je als ouder minder 'behoeftig' wordt en minder afhankelijk van het resultaat van je handelen of gedrag. Dat maakt dat er meer rust is in jezelf en meer oprechte aandacht voor het kind, dat recht heeft op zijn eigen leven. Zo kweken we minder kinderen met behoeften waarin niet wordt voorzien en die tot bovengenoemde uitwassen kunnen leiden.

Moeten we als ouders niet voor onze kinderen zorgen en hun aandacht geven als ze ergens mee zitten, voordat woede tot geweld leidt en schade wordt toegebracht aan henzelf of aan anderen? Maar ouders weten zelf vaak nauwelijks dat ze te zeer afhankelijk zijn van bepaalde resultaten, en in plaats van aandacht krijgen deze kinderen vaak antidepressiva voorgeschreven, waarmee dan het fundamentele gebrek in de opvoeding, namelijk het niet nemen van de ouderlijke verantwoordelijkheid, totaal wordt weggedrukt. De tijd is gekomen om een einde te maken aan dit gebrek aan evenwicht in onszelf en in de opvoeding van onze kinderen, zowel thuis als op school.

Iedereen heeft het recht om te zijn wie hij of zij is. "Educare" is Latijn voor "uit iemand trekken wat er in zit." Dat is de taak van ouders, leraren en religieuze leiders. Wat we als ouders en opvoeders moeten doen is “helpen hun mogelijkheden, hun talenten uit hen te trekken”. We moeten hen helpen om zelfstandig te worden in plaats van onze wil aan hen op te leggen. We kunnen veel in de wereld verbeteren door bewustzijn en betrokkenheid. We veroorzaken veel lijden als we de essentie van andere mensen, of het nu kinderen zijn of senioren of vrouwen, hun uitdrukking van zich Zelf tegenwerken omdat die niet beantwoordt aan onze eigen behoefte of onze plannen (of afhankelijkheden). Het brengt woede teweeg die vervolgens onderdrukt wordt.

Ik hoop met mijn boodschap die mensen aan te trekken die willen leren en inzicht willen krijgen in zichzelf, omdat ze weten dat ze het nodig hebben. Ik wil graag al die mensen bereiken, jong en oud, die zich afvragen waarom 'ze het deden, of zouden kunnen doen'. Als u deze methode leest wordt het duidelijk dat er nogal wat mensen zijn die een gebrek aan Gezond Zelf-Gevoel hebben en dat wanhopig trachten te compenseren, waarmee ze zichzelf en anderen in ongewenste en ongezonde omstandigheden brengen. Het probleem is dat dat gebrek zich niet zomaar vertoont op een ochtend, zodat u kunt zeggen: "Hé, ik denk dat ik een gebrek aan Gezond Zelf-Gevoel heb. Laat ik daar eens iets aan gaan doen." En het is ook niet direct zichtbaar voor anderen. Het is nog niet officieel erkend als probleem.

Maar als u zo iemand bent, zijn uw gedachten en gevoelens altijd gericht op het compenseren van dit gebrek. Misschien heeft u doelstellingen in uw hoofd die u absoluut denkt te moeten bereiken en vaak werken de dagelijkse omstandigheden niet mee. In wanhopige tijden neemt u drastische maatregelen ..... dat is waar misdaad in het spel kan komen.

Ik doe hier een beroep op hulpverleners en juristen om mijn methode te integreren in hun werk. Er zijn altijd oplichters en dieven en andere criminelen geweest, maar het zijn niet allemaal slechte mensen. Door die mensen 'weg te stoppen' in een omgeving die nog erger is dan waar ze vandaan komen, worden hun mogelijkheden niet beter. Zij moeten geïnstrueerd en geloofd worden. Ze moeten een gezicht en een stem in hun eigen omgeving krijgen.

En als er dan geen geld beschikbaar is voor dit soort opleiding, moeten we terugvallen op onze eigen verantwoordelijkheid. In deze tijd wordt er van je verwacht dat je zelf het initiatief neemt in kwesties die je eigen gezondheid betreffen. En dat kan! Door het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag en informatie te zoeken om dat goed te doen. En hiervoor ben je bij ons van HySoS (Healthy Sense of Self) aan het goede adres. Stel je toch eens voor hoeveel grote en kleine misdaden vermeden zouden kunnen worden als mensen in contact zouden zijn met 'wie ze werkelijk zijn' en een gezond gevoel van eigenwaarde, een directe lijn met hun eigen 'zelf', zouden hebben.

Op deze website werp ik een nieuw licht op dit onderwerp gebaseerd op mijn Gezond Zelf-Gevoel Methode.

Gerelateerde berichten

 • Moederdag 2022
    Een beetje geschiedenis… Moederdag wordt in sommige landen gevierd. Het is een maatschappelijk evenement dat in het leven is geroepen om de moederfiguur, het moederschap en de sociale verantwoordelijkheid die deze rol omvat, te vieren en te eren. Moederdag heeft geen christelijke oorsprong maar werd al gevierd ten tijde van de Grieken en Romeinen. Op die ...
 • Perfectie is een illusie
  Perfectie is een illusie Het streven naar perfectie is aangeleerd gedrag, gebaseerd op verslaving aan goedkeuring. Wat je zelf bijdraagt of voor elkaar krijgt, vind je nietgoed genoeg. Waarom is dat? Niet omdat het niet goed genoeg is, maar omdat je er zeker van wilt zijn dat een ander het goed keurt. Maar dat vermindert je ...
 • Van jeZelf leren houden
  Van jeZelf leren houden In veel van mijn blogs leer je wat een Gezond Zelf-Gevoel is en hoe je de problemen in je leven kan aanpakken. In deze blog gooi ik het over een ander boeg. We zitten namelijk in de een na laatste maand van 2020. Een mooi moment om terug te blikken op dit ...
 • Wat is een Gezond Zelf-Gevoel
  Zelf-vertrouwen, Zelf-liefde, Zelf-verzekerd, Zelf-Gevoel… Dit heb je allemaal nodig om een fijn leven te kunnen leiden. Maar wat als je helemaal geen connectie meer hebt met je ZELF? Een Gezond ZELF-Gevoel Wat als je geen idee hebt hoe Zelf eigenlijk voelt? Wie je Zelf eigenlijk bent? En wat er dan allemaal bij jouw Zelf past en hoort? Je moet eerst weer ...
 • Slapeloosheid, hoe kom je ervan af?
  “Ik word gek van de slapeloosheid! Het is 3 uur in de nacht en ik heb nog steeds plafond-dienst… Om 23.00 ging ik naar bed maar ik kan de slaap niet vatten. Dit overvalt mij volledig! Zou ik, van de één op de andere dag last hebben van slapeloosheid?” Slapeloosheid, hoe kom je er vanaf? Normaliter heb ik helemaal geen moeite ...
 • Relaties tijdens Covid19 – Met je partner en met je Zelf
  Relaties zijn altijd een uitdaging. Niet alleen romantische, maar ook ouder-kind relaties, bij getrouwde stellen onderling of met (goede) vrienden. Denk eens aan je relatie met iemand die veel voor je betekent. Je zult zien dat er altijd ruimte is voor meer flexibiliteit en meer acceptatie. De pandemie maakt het misschien nog wel lastiger, of juist ...
 • Me-time – Tijd voor jezelf maken
  Me-time – Juist tijdens de pandemie! De zomer staat weer voor de deur, al is de bewolking in alle opzichten vaak nog zeer wisselend. Je wil wel op vakantie maar kan het eigenlijk wel? Je wil wel met je vrienden feesten, maar is dat wel zo slim? Heb jij voldoende me-time? Wat je wel kunt doen is ...
 • Wie ben ik? 
  “Wie ben ik?” is de belangrijkste vraag die je kunt stellen over het meest belangrijke project waar je mee bezig kunt zijn: jezelf! Hoe komt het eigenlijk dat dit niet HET onderwerp van jouw dag is? We praten over politiek, sport, beroemdheden en tegenwoordig natuurlijk heel veel over de Corona-crisis. Maar we vragen ons niet af ...
 • Hoe ontdek je nieuwe kansen in tijden van VERANDERING
  Wij mensen zijn gewoontedieren. We voelen ons het prettigst als we omringd zijn door waar we al bekend mee zijn. We hebben duidelijke verwachtingen van onszelf en willen ook graag begrijpen wat anderen van ons verwachten. We proberen onze toekomstige acties te plannen en te voorspellen. We plannen, hopen, wensen én denken dat we weten ...
 • Besmetting met het Corona-virus en de Zelf-Gevoel Methode om dat te voorkomen
  Besmetting met het Corona-virus en de Zelf-Gevoel Methode om dat te voorkomen   Gezond Zelf-Gevoel ziet het uitbreken van het Corona-virus wel degelijk als een wereldwijde verandering in onze realiteit van alle dag. Deze enorme bedreiging voor onze gezondheid zorgt ervoor dat we ons meer zorgen maken dan goed voor ons is. Hoe cultiveren we de wijsheid ...
Lees meer gerelateerde berichten