Misdadig gedrag

Ik geloof in mensen. Ik geloof dat mensen in de meeste gevallen proberen om het goede te doen. Soms lijken de omstandigheden zich te onttrekken aan onze controle en niet samen te werken met onze goede bedoelingen, waardoor we boos of wanhopig worden. Ik kan me veel scenario's voorstellen waarin mensen tot het uiterste gedreven kunnen worden door anderen, door hun lot, of door hun omstandigheden. Er zullen ook veel scenario’s zijn waar mensen overstuur van raken die ik me niet voor kan stellen.

Ik wil absoluut niet beweren dat de Zelf-Gevoel Methode het probleem van de criminaliteit in onze samenleving in zijn geheel zou kunnen oplossen. Maar als we met deze aanpak geweld zelfs maar een beetje zouden kunnen verminderen, dan is het m.i. de moeite waard. Daarom wil ik je aandacht in het bijzonder vragen voor (misdadig) geweld dat veroorzaakt wordt door woede.

Misdadig gedrag en woede

Misdaad gepleegd uit woede heeft vele invalshoeken: van ontevreden mensen in de samenleving tot gefrustreerde geliefden, van kinderen die wanhopig zijn tot kinderen die misdaden begaan om aandacht te krijgen.

Waar zou nu de link liggen tussen misdaad en woede? Ik geloof dat een onecht/oneigenlijk leven leiden frustrerend en vermoeiend is. Het najagen van irreële doelen die nooit verwezenlijkt kunnen worden (ficties) brengt een hoog niveau van onderdrukte woede met zich mee. Soms is een klein scheurtje in iemands systeem genoeg voor die woede om door te breken. Als gevolg van de hoge druk van die lang ingehouden emotie is de vloed dan niet te stoppen. Schade is dan makkelijk aangericht, gevolgd door een leven lang van spijt.

Helaas gebeuren er verschrikkelijke massamoorden op onschuldige mensen, bedacht en uitgevoerd door tieners en studenten, die door hun omgeving beschreven worden als normaal functionerende personen, thuis zowel als op school. De Columbine School Massacre blijft een verschrikkelijke tragedie en hetzelfde geldt voor de Florida School Board Shooting. Is het mogelijk dat een aantal van deze situaties voorkomen had kunnen worden als de ouders/verzorgers van deze jonge mensen daadwerkelijk in contact met zichzelf waren geweest en daarmee in staat zouden zijn geweest hun kinderen te leren hoe ook zij zich zelf konden zijn, zowel thuis als op school?

Ouders hebben vaak een drukke agenda met veel stress en verantwoordelijkheden, maar zijn deze taken en plichten allemaal wel zo reëel? Lopen ouders en verzorgers ook niet achter een eigen fata morgana aan die te maken heeft met hun eigen ontbrekende zelf-gevoel? Aandacht voor kinderen en hun problemen is beter op te brengen als ouders hun eigen problematiek aanpakken en oplossen. Dat kan door op een verantwoorde wijze je eigen zelf-gevoel te versterken zodat je als ouder minder 'behoeftig' wordt en minder afhankelijk van het resultaat van je handelen of gedrag. Dat maakt dat er meer rust is in jezelf en meer oprechte aandacht voor het kind, dat recht heeft op zijn eigen leven. Zo kweken we minder kinderen met behoeften waarin niet wordt voorzien en die tot bovengenoemde uitwassen kunnen leiden.

Moeten we als ouders niet voor onze kinderen zorgen en hun aandacht geven als ze ergens mee zitten, voordat woede tot geweld leidt en schade wordt toegebracht aan henzelf of aan anderen? Maar ouders weten zelf vaak nauwelijks dat ze te zeer afhankelijk zijn van bepaalde resultaten, en in plaats van aandacht krijgen deze kinderen vaak antidepressiva voorgeschreven, waarmee dan het fundamentele gebrek in de opvoeding, namelijk het niet nemen van de ouderlijke verantwoordelijkheid, totaal wordt weggedrukt. De tijd is gekomen om een einde te maken aan dit gebrek aan evenwicht in onszelf en in de opvoeding van onze kinderen, zowel thuis als op school.

Iedereen heeft het recht om te zijn wie hij of zij is. "Educare" is Latijn voor "uit iemand trekken wat er in zit." Dat is de taak van ouders, leraren en religieuze leiders. Wat we als ouders en opvoeders moeten doen is “helpen hun mogelijkheden, hun talenten uit hen te trekken”. We moeten hen helpen om zelfstandig te worden in plaats van onze wil aan hen op te leggen. We kunnen veel in de wereld verbeteren door bewustzijn en betrokkenheid. We veroorzaken veel lijden als we de essentie van andere mensen, of het nu kinderen zijn of senioren of vrouwen, hun uitdrukking van zich Zelf tegenwerken omdat die niet beantwoordt aan onze eigen behoefte of onze plannen (of afhankelijkheden). Het brengt woede teweeg die vervolgens onderdrukt wordt.

Ik hoop met mijn boodschap die mensen aan te trekken die willen leren en inzicht willen krijgen in zichzelf, omdat ze weten dat ze het nodig hebben. Ik wil graag al die mensen bereiken, jong en oud, die zich afvragen waarom 'ze het deden, of zouden kunnen doen'. Als u deze methode leest wordt het duidelijk dat er nogal wat mensen zijn die een gebrek aan Gezond Zelf-Gevoel hebben en dat wanhopig trachten te compenseren, waarmee ze zichzelf en anderen in ongewenste en ongezonde omstandigheden brengen. Het probleem is dat dat gebrek zich niet zomaar vertoont op een ochtend, zodat u kunt zeggen: "Hé, ik denk dat ik een gebrek aan Gezond Zelf-Gevoel heb. Laat ik daar eens iets aan gaan doen." En het is ook niet direct zichtbaar voor anderen. Het is nog niet officieel erkend als probleem.

Maar als u zo iemand bent, zijn uw gedachten en gevoelens altijd gericht op het compenseren van dit gebrek. Misschien heeft u doelstellingen in uw hoofd die u absoluut denkt te moeten bereiken en vaak werken de dagelijkse omstandigheden niet mee. In wanhopige tijden neemt u drastische maatregelen ..... dat is waar misdaad in het spel kan komen.

Ik doe hier een beroep op hulpverleners en juristen om mijn methode te integreren in hun werk. Er zijn altijd oplichters en dieven en andere criminelen geweest, maar het zijn niet allemaal slechte mensen. Door die mensen 'weg te stoppen' in een omgeving die nog erger is dan waar ze vandaan komen, worden hun mogelijkheden niet beter. Zij moeten geïnstrueerd en geloofd worden. Ze moeten een gezicht en een stem in hun eigen omgeving krijgen.

En als er dan geen geld beschikbaar is voor dit soort opleiding, moeten we terugvallen op onze eigen verantwoordelijkheid. In deze tijd wordt er van je verwacht dat je zelf het initiatief neemt in kwesties die je eigen gezondheid betreffen. En dat kan! Door het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag en informatie te zoeken om dat goed te doen. En hiervoor ben je bij ons van HySoS (Healthy Sense of Self) aan het goede adres. Stel je toch eens voor hoeveel grote en kleine misdaden vermeden zouden kunnen worden als mensen in contact zouden zijn met 'wie ze werkelijk zijn' en een gezond gevoel van eigenwaarde, een directe lijn met hun eigen 'zelf', zouden hebben.

Op deze website werp ik een nieuw licht op dit onderwerp gebaseerd op mijn Gezond Zelf-Gevoel Methode.

Gerelateerde berichten

  • Dit is precies waarom je moeite hebt om in slaap te vallen Leestijd ± 2 minuten   Hoewel ik slapeloosheid heb overwonnen, heb ik nog steeds moeite met in slaap vallen. Tijdens het schrijven van mijn nieuwst boek, over onder andere de relatie tussen slapeloosheid en zelf-sabotage, merk ik dat er nog steeds een paar aspecten van mijn slapeloosheid hardnekkig blijven terugkomen.   Vaak als ik echt genoten heb, val ik gelukkig ...
  • Staat slapeloosheid op de lijst van zelf-sabotagegedrag? Leestijd ± 2 minuten   Wikken en wegen, worstelen met gedachten die door je hoofd razen en uren voorbij zien kruipen tijdens een lange nacht – herkenbaar?   Leven met slapeloosheid is een eenzame en stressvolle ervaring. Soms kan het voelen alsof je gestraft wordt omdat je niet weet hoe je “los moet laten” en al die gedachten in ...
  • Je hoofd zegt ‘Nee’ tegen goede voornemens NeuroGym – John Assaraf Ik heb mij ingeschreven op een Online Cursus van John Assaraf. John is de CEO van NeuroGym. Hij vertegenwoordigt de ‘hottest trend’ die hier in Amerika door de ether golft: het betreft een wetenschappelijk gefundeerde, ultieme, herconditionerings leerschool. Door actief je onderbewuste te overtuigen dat, wat je vroeger ooit besloten had, niet ...
  • Wie ben ik? Innerlijke rust door jezelf te vinden. Door: Antoinetta Vogels “Wie ben ik?” is de belangrijkste vraag die je kunt stellen over het meest belangrijke project waar je mee bezig bent: jezelf! Hoe komt het dat dit niet HET onderwerp van de dag is?     We praten over politiek, sport en beroemdheden, maar we vragen ons niet af wie en wat we eigenlijk zijn. We ...
  • Beter bestand tegen depressie Beter bestand tegen Depressie Hoe kun je beter bestand zijn tegen depressie? (deel 1 van 2) door Antoinetta Vogels   Sommige mensen worden depressief als ze geconfronteerd worden met schokkende ervaringen in hun leven, maar anderen niet. Hoe komt dat toch? Al dertig jaar lang bestudeer ik mezelf en mijn gedachten – omdat ik moest begrijpen waar die slopende depressie zo plotseling ...
  • Je-ZELF zijn in je relatie zonder onzekerheid Als je Zelf niet dubbel en dwars vast staat en iets is waar je op kunt bouwen dan kun je er donder op zeggen dat je onzekerheid wordt weerspiegeld in je relatie. Zelfs tijdens de opwinding van de eerste kennismaking kan een slechte relatie met je eigen Zelf al een rol spelen en roet in ...
  • Hoe zelf-liefde mijn leven gered heeft Auteur: Casey Wild Mijn vader verliet mijn moeder toen ik drie jaar was. Ze was er kapot van en belandde in een depressie.   Ik werd voor de televisie gezet om naar tekenfilms te kijken, uren achter elkaar, elke dag weer. Soms nam ze me mee naar de speeltuin, waar ik in mijn eentje moest gaan spelen. Als ...
  • Een Gezond Zelf-Gevoel, hoe krijg je dat?   Heb je weleens mensen horen zeggen dat ze ‘visualisaties en affirmaties’ gebruiken om meer duidelijkheid te krijgen over wat er in hun leven speelt? Wat betekent dat nu eigenlijk? Lees verder en je ontdekt hoe ook jij je leven in de gewenste richting kunt sturen.   Wat is ‘creatieve visualisatie’?   Creatieve visualisatie is precies wat je denkt dat ...
  • Hoe je je kind kunt helpen bij het ontwikkelen van zelfrespect Je gunt je dierbare zoon of dochter ongetwijfeld een mooie toekomst.   Een van de kostbaarste geschenken die je je kinderen kunt meegeven is een gezonde mate van zelfrespect. Dat maakt ze sterk genoeg om vol zelfvertrouwen op te groeien, in de wetenschap dat ze er mogen zijn en dat ze voorbereid zijn op wat het leven ...
  • Ben je altijd maar op zoek naar goedkeuring in je beroepsleven? Ben je in je beroepsleven een betrouwbaar mens? Ben je flexibel, vol zelfvertrouwen, assertief? Kun je goed samenwerken? Er wordt naar je gekeken en over je geoordeeld op het werk – door je manager, je collega’s, je ondergeschikten en je zakenpartners. En jij kijkt op jouw beurt waarschijnlijk ook met een kritische blik naar hen. Of het ...
Lees meer gerelateerde berichten