Maatschappij, oorlog en vrede

Een Gezond Zelf-Gevoel als bijdrage aan een betere maatschappij en aan wereldvrede!

Ik kan me nog goed herinneren dat ik in 1949 op driejarige leeftijd luisterde naar mijn vaders verhalen over de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, terwijl we door de puinhopen van zijn geboorteplaats liepen. Zo jong als ik was, beloofde ik mezelf dat ik mee zou helpen om een manier te vinden om een einde aan oorlog te maken.

Vandaag de dag, nu we zoveel kennis hebben over menselijk gedrag en zoveel technologie voor goede communicatie, zit het me erg dwars dat schijnbaar verstandige volwassenen nog steeds oorlog voeren in de wereld. En oorlog is niet alleen nog steeds een wereldwijd probleem, het is zelfs een volledig geaccepteerd fenomeen. Maar wanneer we zelf worden geconfronteerd met verlies van levens of bezittingen, is iedereen ineens geschokt.

Dit artikel is bedoeld om opnieuw na te denken over wat WIJ, ieder voor zich, kunnen doen om oorlog te voorkomen, en in het bijzonder de gruwelijke oorlogshandelingen.

Ik heb absoluut niet de illusie dat we alle oorlogen en conflicten kunnen voorkomen door een gezond Zelf-Gevoel te ontwikkelen. Maar als we weten hoe we volledig onszelf kunnen zijn, kunnen we onszelf wel verlossen van het gevaarlijke en onverantwoordelijke element van woede, waar we ons vaak niet eens van bewust zijn omdat het pas de kop opsteekt als het geactiveerd wordt.

Ik wil iedereen daarom dringend verzoeken om naar zichzelf te kijken en eerlijk te zijn:

 • Hoe vaak worden we geconfronteerd met momenten van extreme woede die we moeilijk onder controle kunnen houden?
 • Wat kunnen we doen om die woede die in onszelf opkomt te stoppen, zodat we onze kinderen zo kunnen opvoeden dat ze dat niet eens meer als een probleem hoeven te zien?

Het antwoord: we moeten ons zelf-gevoel eens onder de loep nemen, en als het niet gezond is, dan moeten we aan onszelf werken tot het dat wel is en onze kinderen precies zo opvoeden. Alleen de aanwezigheid van een Gezond Zelf-Gevoel houdt onnodige angst en woede op een veilige afstand.

In de loop van mijn eigen leven heb ik veel momenten gehad waarin ik de rechtvaardigingen voor mijn persoonlijke vetes met familieleden en geliefden vrij heftig verdedigde. Ik kan nu toegeven dat mijn emoties destijds zeker de mogelijkheid hadden om zowel bij mijzelf als bij anderen schade aan te richten. Ik schrik soms nog steeds van de enorme destructieve woede die ik destijds soms in me voelde razen, en ik weet dat het in andere omstandigheden misschien minder goed had kunnen aflopen, zowel voor mezelf als voor anderen.

De drang om te doden en te vernietigen

De wortels van de overweldigende behoefte om te vernietigen zijn angst, woede en razernij! Die angst kan ontstaan door de anticipatie van wat er zou kunnen gebeuren als er niet wordt voorzien in onze (volgens ons) essentiële behoeften. Die woede kan ontstaan wanneer we op een of andere manier tegengewerkt worden wanneer we in die behoeften willen voorzien.

Als we niet besluiten om ons Zelf-Gevoel te herstellen, kunnen onze levens verworden tot één groot toneelstuk, en dan voelen we ons alleen veilig als het resultaat daarvan gunstig is. Bij een goede voorstelling hebben we het gevoel dat we 'er mogen zijn'. Wanneer we falen, tellen we niet mee, en als we dan geen Zelf-Gevoel hebben, voelt dat als een dreigende vernietiging.

Waarom begaan mensen wreedheden tijdens oorlogen? Hoe is dat verbonden met de mentaliteit van degenen die deze misdaden begaan? Zou het anders zijn gegaan als diezelfde personen een gezond Zelf-Gevoel zouden hebben? Een gezond Zelf-Gevoel betekent dat iemand niet afhankelijk is van externe zaken voor zijn of haar Zelf-Gevoel. Het maakt iemand aanwezig voor zijn of haar Zelf en verantwoordelijk voor zijn of haar eigen leven, waardoor andere en respectvolle keuzes gemaakt kunnen worden.

De behoefte om ergens bij te horen

Historisch gezien volgden we altijd wat ik 'het stammensysteem' noem. Bepaalde landen noemden we 'thuis', maar tegenwoordig zijn velen van ons wereldburgers en -reizigers. Relaties kunnen veranderen als je oog in oog komt te staan met mensen die uit een land komen dat je traditioneel altijd als je 'vijand' hebt beschouwd. We zijn allemaal gelijk aan elkaar; we hebben misschien een andere huidskleur, spreken andere talen en hebben andere culturele waarden, maar de basis is dat we allemaal een lichaam hebben, voeding en onderdak nodig hebben en sterfelijk zijn.

Er is liefdadigheid over de hele wereld om onze medemensen te helpen om in hun behoefte aan voeding en onderdak te voorzien. De meeste mensen zien anderen niet graag lijden en zullen ook helpen als ze dat kunnen. De diepste behoefte van de gezonde mens is om goed te doen.

Maar het heldensyndroom hoort nu eenmaal ook bij ons menselijk erfgoed. Vroeger was het weliswaar nuttig en nodig om tegen elkaar te vechten, maar nu is de tijd gekomen om oorlog achter ons te laten; het heeft geen zin meer omdat onze waarden zijn veranderd. Vaak zien we oude vijanden nu in dezelfde buurt wonen, in dezelfde straat en helpen ze elkaar zelfs terwijl hun kinderen samen spelen en naar dezelfde school gaan!

We kennen elkaar, houden van elkaar, leven in elkaars landen en spreken elkaars talen. Wordt het dan geen tijd om volwassen te worden als individuen en verantwoordelijkheid te nemen voor hoe we leven en ook anderen laten leven? Wanneer mensen een Gezond Zelf-Gevoel hebben, zijn ze toleranter, geduldiger en bereid om oplossingen te vinden die voor beide partijen gunstig zijn. Wanneer het element van extreme woede is uitgefilterd, is datgene wat overblijft meestal een verstandig en inschikkelijk persoon.
Met een Gezond Zelf-Gevoel voelen we die menselijke gelijkheid aan en weten we dat we, ongeacht wat we al dan niet bezitten, dezelfde mensen blijven, en met dat in gedachten kunnen we onafhankelijk en zelfvoorzienend zijn. Pas wanneer we niet meer verlangen naar wat anderen hebben en wanneer we onafhankelijk zijn, kunnen we afhankelijk van elkaar zijn en een echte gemeenschap vormen, een maatschappij zonder oorlog!

*) Antoinetta Vogels is geen arts of psycholoog maar de auteur van het boek Healthy Sense of Self en directeur van het gelijknamige bedrijf dat is gevestigd in Bellevue, WA, USA. Deze site is een Nederlandstalige versie van de originele Amerikaanse site; zij vertelt hierin over haar Zelf-Gevoel Methode, die zij heeft ontwikkeld op basis van haar eigen levenservaringen. “Als het mij is overkomen om te leven zonder dat ik werkelijk verbonden was met mijn eigen persoon, en daarmee met mijn grenzen en mogelijkheden, dan is dat hoogstwaarschijnlijk ook het geval voor anderen,” bedacht zij. Het herkennen van haar eigen heftige neigingen en emoties heeft haar doen inzien dat een en ander wel eens een grote rol zou kunnen spelen in tijden van oorlog.

Gerelateerde berichten

 • Moederdag 2022
    Een beetje geschiedenis… Moederdag wordt in sommige landen gevierd. Het is een maatschappelijk evenement dat in het leven is geroepen om de moederfiguur, het moederschap en de sociale verantwoordelijkheid die deze rol omvat, te vieren en te eren. Moederdag heeft geen christelijke oorsprong maar werd al gevierd ten tijde van de Grieken en Romeinen. Op die ...
 • Perfectie is een illusie
  Perfectie is een illusie Het streven naar perfectie is aangeleerd gedrag, gebaseerd op verslaving aan goedkeuring. Wat je zelf bijdraagt of voor elkaar krijgt, vind je nietgoed genoeg. Waarom is dat? Niet omdat het niet goed genoeg is, maar omdat je er zeker van wilt zijn dat een ander het goed keurt. Maar dat vermindert je ...
 • Van jeZelf leren houden
  Van jeZelf leren houden In veel van mijn blogs leer je wat een Gezond Zelf-Gevoel is en hoe je de problemen in je leven kan aanpakken. In deze blog gooi ik het over een ander boeg. We zitten namelijk in de een na laatste maand van 2020. Een mooi moment om terug te blikken op dit ...
 • Wat is een Gezond Zelf-Gevoel
  Zelf-vertrouwen, Zelf-liefde, Zelf-verzekerd, Zelf-Gevoel… Dit heb je allemaal nodig om een fijn leven te kunnen leiden. Maar wat als je helemaal geen connectie meer hebt met je ZELF? Een Gezond ZELF-Gevoel Wat als je geen idee hebt hoe Zelf eigenlijk voelt? Wie je Zelf eigenlijk bent? En wat er dan allemaal bij jouw Zelf past en hoort? Je moet eerst weer ...
 • Slapeloosheid, hoe kom je ervan af?
  “Ik word gek van de slapeloosheid! Het is 3 uur in de nacht en ik heb nog steeds plafond-dienst… Om 23.00 ging ik naar bed maar ik kan de slaap niet vatten. Dit overvalt mij volledig! Zou ik, van de één op de andere dag last hebben van slapeloosheid?” Slapeloosheid, hoe kom je er vanaf? Normaliter heb ik helemaal geen moeite ...
 • Relaties tijdens Covid19 – Met je partner en met je Zelf
  Relaties zijn altijd een uitdaging. Niet alleen romantische, maar ook ouder-kind relaties, bij getrouwde stellen onderling of met (goede) vrienden. Denk eens aan je relatie met iemand die veel voor je betekent. Je zult zien dat er altijd ruimte is voor meer flexibiliteit en meer acceptatie. De pandemie maakt het misschien nog wel lastiger, of juist ...
 • Me-time – Tijd voor jezelf maken
  Me-time – Juist tijdens de pandemie! De zomer staat weer voor de deur, al is de bewolking in alle opzichten vaak nog zeer wisselend. Je wil wel op vakantie maar kan het eigenlijk wel? Je wil wel met je vrienden feesten, maar is dat wel zo slim? Heb jij voldoende me-time? Wat je wel kunt doen is ...
 • Wie ben ik? 
  “Wie ben ik?” is de belangrijkste vraag die je kunt stellen over het meest belangrijke project waar je mee bezig kunt zijn: jezelf! Hoe komt het eigenlijk dat dit niet HET onderwerp van jouw dag is? We praten over politiek, sport, beroemdheden en tegenwoordig natuurlijk heel veel over de Corona-crisis. Maar we vragen ons niet af ...
 • Hoe ontdek je nieuwe kansen in tijden van VERANDERING
  Wij mensen zijn gewoontedieren. We voelen ons het prettigst als we omringd zijn door waar we al bekend mee zijn. We hebben duidelijke verwachtingen van onszelf en willen ook graag begrijpen wat anderen van ons verwachten. We proberen onze toekomstige acties te plannen en te voorspellen. We plannen, hopen, wensen én denken dat we weten ...
 • Besmetting met het Corona-virus en de Zelf-Gevoel Methode om dat te voorkomen
  Besmetting met het Corona-virus en de Zelf-Gevoel Methode om dat te voorkomen   Gezond Zelf-Gevoel ziet het uitbreken van het Corona-virus wel degelijk als een wereldwijde verandering in onze realiteit van alle dag. Deze enorme bedreiging voor onze gezondheid zorgt ervoor dat we ons meer zorgen maken dan goed voor ons is. Hoe cultiveren we de wijsheid ...
Lees meer gerelateerde berichten