fbpx Skip to content

Maatschappij, oorlog en vrede

Een Gezond Zelf-Gevoel als bijdrage aan een betere maatschappij en aan wereldvrede!

Ik kan me nog goed herinneren dat ik in 1949 op driejarige leeftijd luisterde naar mijn vaders verhalen over de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, terwijl we door de puinhopen van zijn geboorteplaats liepen. Zo jong als ik was, beloofde ik mezelf dat ik mee zou helpen om een manier te vinden om een einde aan oorlog te maken.

Vandaag de dag, nu we zoveel kennis hebben over menselijk gedrag en zoveel technologie voor goede communicatie, zit het me erg dwars dat schijnbaar verstandige volwassenen nog steeds oorlog voeren in de wereld. En oorlog is niet alleen nog steeds een wereldwijd probleem, het is zelfs een volledig geaccepteerd fenomeen. Maar wanneer we zelf worden geconfronteerd met verlies van levens of bezittingen, is iedereen ineens geschokt.

Dit artikel is bedoeld om opnieuw na te denken over wat WIJ, ieder voor zich, kunnen doen om oorlog te voorkomen, en in het bijzonder de gruwelijke oorlogshandelingen.

Ik heb absoluut niet de illusie dat we alle oorlogen en conflicten kunnen voorkomen door een gezond Zelf-Gevoel te ontwikkelen. Maar als we weten hoe we volledig onszelf kunnen zijn, kunnen we onszelf wel verlossen van het gevaarlijke en onverantwoordelijke element van woede, waar we ons vaak niet eens van bewust zijn omdat het pas de kop opsteekt als het geactiveerd wordt.

Ik wil iedereen daarom dringend verzoeken om naar zichzelf te kijken en eerlijk te zijn:

 • Hoe vaak worden we geconfronteerd met momenten van extreme woede die we moeilijk onder controle kunnen houden?
 • Wat kunnen we doen om die woede die in onszelf opkomt te stoppen, zodat we onze kinderen zo kunnen opvoeden dat ze dat niet eens meer als een probleem hoeven te zien?

Het antwoord: we moeten ons zelf-gevoel eens onder de loep nemen, en als het niet gezond is, dan moeten we aan onszelf werken tot het dat wel is en onze kinderen precies zo opvoeden. Alleen de aanwezigheid van een Gezond Zelf-Gevoel houdt onnodige angst en woede op een veilige afstand.

In de loop van mijn eigen leven heb ik veel momenten gehad waarin ik de rechtvaardigingen voor mijn persoonlijke vetes met familieleden en geliefden vrij heftig verdedigde. Ik kan nu toegeven dat mijn emoties destijds zeker de mogelijkheid hadden om zowel bij mijzelf als bij anderen schade aan te richten. Ik schrik soms nog steeds van de enorme destructieve woede die ik destijds soms in me voelde razen, en ik weet dat het in andere omstandigheden misschien minder goed had kunnen aflopen, zowel voor mezelf als voor anderen.

De drang om te doden en te vernietigen

De wortels van de overweldigende behoefte om te vernietigen zijn angst, woede en razernij! Die angst kan ontstaan door de anticipatie van wat er zou kunnen gebeuren als er niet wordt voorzien in onze (volgens ons) essentiële behoeften. Die woede kan ontstaan wanneer we op een of andere manier tegengewerkt worden wanneer we in die behoeften willen voorzien.

Als we niet besluiten om ons Zelf-Gevoel te herstellen, kunnen onze levens verworden tot één groot toneelstuk, en dan voelen we ons alleen veilig als het resultaat daarvan gunstig is. Bij een goede voorstelling hebben we het gevoel dat we 'er mogen zijn'. Wanneer we falen, tellen we niet mee, en als we dan geen Zelf-Gevoel hebben, voelt dat als een dreigende vernietiging.

Waarom begaan mensen wreedheden tijdens oorlogen? Hoe is dat verbonden met de mentaliteit van degenen die deze misdaden begaan? Zou het anders zijn gegaan als diezelfde personen een gezond Zelf-Gevoel zouden hebben? Een gezond Zelf-Gevoel betekent dat iemand niet afhankelijk is van externe zaken voor zijn of haar Zelf-Gevoel. Het maakt iemand aanwezig voor zijn of haar Zelf en verantwoordelijk voor zijn of haar eigen leven, waardoor andere en respectvolle keuzes gemaakt kunnen worden.

De behoefte om ergens bij te horen

Historisch gezien volgden we altijd wat ik 'het stammensysteem' noem. Bepaalde landen noemden we 'thuis', maar tegenwoordig zijn velen van ons wereldburgers en -reizigers. Relaties kunnen veranderen als je oog in oog komt te staan met mensen die uit een land komen dat je traditioneel altijd als je 'vijand' hebt beschouwd. We zijn allemaal gelijk aan elkaar; we hebben misschien een andere huidskleur, spreken andere talen en hebben andere culturele waarden, maar de basis is dat we allemaal een lichaam hebben, voeding en onderdak nodig hebben en sterfelijk zijn.

Er is liefdadigheid over de hele wereld om onze medemensen te helpen om in hun behoefte aan voeding en onderdak te voorzien. De meeste mensen zien anderen niet graag lijden en zullen ook helpen als ze dat kunnen. De diepste behoefte van de gezonde mens is om goed te doen.

Maar het heldensyndroom hoort nu eenmaal ook bij ons menselijk erfgoed. Vroeger was het weliswaar nuttig en nodig om tegen elkaar te vechten, maar nu is de tijd gekomen om oorlog achter ons te laten; het heeft geen zin meer omdat onze waarden zijn veranderd. Vaak zien we oude vijanden nu in dezelfde buurt wonen, in dezelfde straat en helpen ze elkaar zelfs terwijl hun kinderen samen spelen en naar dezelfde school gaan!

We kennen elkaar, houden van elkaar, leven in elkaars landen en spreken elkaars talen. Wordt het dan geen tijd om volwassen te worden als individuen en verantwoordelijkheid te nemen voor hoe we leven en ook anderen laten leven? Wanneer mensen een Gezond Zelf-Gevoel hebben, zijn ze toleranter, geduldiger en bereid om oplossingen te vinden die voor beide partijen gunstig zijn. Wanneer het element van extreme woede is uitgefilterd, is datgene wat overblijft meestal een verstandig en inschikkelijk persoon.
Met een Gezond Zelf-Gevoel voelen we die menselijke gelijkheid aan en weten we dat we, ongeacht wat we al dan niet bezitten, dezelfde mensen blijven, en met dat in gedachten kunnen we onafhankelijk en zelfvoorzienend zijn. Pas wanneer we niet meer verlangen naar wat anderen hebben en wanneer we onafhankelijk zijn, kunnen we afhankelijk van elkaar zijn en een echte gemeenschap vormen, een maatschappij zonder oorlog!

*) Antoinetta Vogels is geen arts of psycholoog maar de auteur van het boek Healthy Sense of Self en directeur van het gelijknamige bedrijf dat is gevestigd in Bellevue, WA, USA. Deze site is een Nederlandstalige versie van de originele Amerikaanse site; zij vertelt hierin over haar Zelf-Gevoel Methode, die zij heeft ontwikkeld op basis van haar eigen levenservaringen. “Als het mij is overkomen om te leven zonder dat ik werkelijk verbonden was met mijn eigen persoon, en daarmee met mijn grenzen en mogelijkheden, dan is dat hoogstwaarschijnlijk ook het geval voor anderen,” bedacht zij. Het herkennen van haar eigen heftige neigingen en emoties heeft haar doen inzien dat een en ander wel eens een grote rol zou kunnen spelen in tijden van oorlog.

Gerelateerde berichten

 • Dit is precies waarom je moeite hebt om in slaap te vallen Leestijd ± 2 minuten   Hoewel ik slapeloosheid heb overwonnen, heb ik nog steeds moeite met in slaap vallen. Tijdens het schrijven van mijn nieuwst boek, over onder andere de relatie tussen slapeloosheid en zelf-sabotage, merk ik dat er nog steeds een paar aspecten van mijn slapeloosheid hardnekkig blijven terugkomen.   Vaak als ik echt genoten heb, val ik gelukkig ...
 • Staat slapeloosheid op de lijst van zelf-sabotagegedrag? Leestijd ± 2 minuten   Wikken en wegen, worstelen met gedachten die door je hoofd razen en uren voorbij zien kruipen tijdens een lange nacht – herkenbaar?   Leven met slapeloosheid is een eenzame en stressvolle ervaring. Soms kan het voelen alsof je gestraft wordt omdat je niet weet hoe je “los moet laten” en al die gedachten in ...
 • Je hoofd zegt ‘Nee’ tegen goede voornemens NeuroGym – John Assaraf Ik heb mij ingeschreven op een Online Cursus van John Assaraf. John is de CEO van NeuroGym. Hij vertegenwoordigt de ‘hottest trend’ die hier in Amerika door de ether golft: het betreft een wetenschappelijk gefundeerde, ultieme, herconditionerings leerschool. Door actief je onderbewuste te overtuigen dat, wat je vroeger ooit besloten had, niet ...
 • Wie ben ik? Innerlijke rust door jezelf te vinden. Door: Antoinetta Vogels “Wie ben ik?” is de belangrijkste vraag die je kunt stellen over het meest belangrijke project waar je mee bezig bent: jezelf! Hoe komt het dat dit niet HET onderwerp van de dag is?     We praten over politiek, sport en beroemdheden, maar we vragen ons niet af wie en wat we eigenlijk zijn. We ...
 • Beter bestand tegen depressie Beter bestand tegen Depressie Hoe kun je beter bestand zijn tegen depressie? (deel 1 van 2) door Antoinetta Vogels   Sommige mensen worden depressief als ze geconfronteerd worden met schokkende ervaringen in hun leven, maar anderen niet. Hoe komt dat toch? Al dertig jaar lang bestudeer ik mezelf en mijn gedachten – omdat ik moest begrijpen waar die slopende depressie zo plotseling ...
 • Je-ZELF zijn in je relatie zonder onzekerheid Als je Zelf niet dubbel en dwars vast staat en iets is waar je op kunt bouwen dan kun je er donder op zeggen dat je onzekerheid wordt weerspiegeld in je relatie. Zelfs tijdens de opwinding van de eerste kennismaking kan een slechte relatie met je eigen Zelf al een rol spelen en roet in ...
 • Hoe zelf-liefde mijn leven gered heeft Auteur: Casey Wild Mijn vader verliet mijn moeder toen ik drie jaar was. Ze was er kapot van en belandde in een depressie.   Ik werd voor de televisie gezet om naar tekenfilms te kijken, uren achter elkaar, elke dag weer. Soms nam ze me mee naar de speeltuin, waar ik in mijn eentje moest gaan spelen. Als ...
 • Een Gezond Zelf-Gevoel, hoe krijg je dat?   Heb je weleens mensen horen zeggen dat ze ‘visualisaties en affirmaties’ gebruiken om meer duidelijkheid te krijgen over wat er in hun leven speelt? Wat betekent dat nu eigenlijk? Lees verder en je ontdekt hoe ook jij je leven in de gewenste richting kunt sturen.   Wat is ‘creatieve visualisatie’?   Creatieve visualisatie is precies wat je denkt dat ...
 • Hoe je je kind kunt helpen bij het ontwikkelen van zelfrespect Je gunt je dierbare zoon of dochter ongetwijfeld een mooie toekomst.   Een van de kostbaarste geschenken die je je kinderen kunt meegeven is een gezonde mate van zelfrespect. Dat maakt ze sterk genoeg om vol zelfvertrouwen op te groeien, in de wetenschap dat ze er mogen zijn en dat ze voorbereid zijn op wat het leven ...
 • Ben je altijd maar op zoek naar goedkeuring in je beroepsleven? Ben je in je beroepsleven een betrouwbaar mens? Ben je flexibel, vol zelfvertrouwen, assertief? Kun je goed samenwerken? Er wordt naar je gekeken en over je geoordeeld op het werk – door je manager, je collega’s, je ondergeschikten en je zakenpartners. En jij kijkt op jouw beurt waarschijnlijk ook met een kritische blik naar hen. Of het ...
Lees meer gerelateerde berichten