Gewelddadig gedrag

HySoS (Healthy Sense of Self) kan een rol spelen in het voorkomen van gewelddadig gedrag

Misschien zie je jezelf als een vredelievend en niet-gewelddadig persoon. Je praat conflicten liever uit om tot een oplossing te komen waar iedereen blij mee is. En toch, wanneer dingen niet helemaal gaan zoals je zou willen, verlies je de controle over jezelf: je schreeuwt tegen je kinderen en schopt of slaat tegen dingen. Je wilde natuurlijk absoluut niet boos worden, maar je leven is zo druk en veeleisend dat het al je energie vergt om de boel bij elkaar te houden. Soms sijpelt er dan wat woede door... en dan ontplof je.

We kunnen dit gedrag heel goed rechtvaardigen:

"De kinderen weten heel goed hoe ze het bloed onder mijn nagels vandaan kunnen trekken."

"Ik heb mijn werknemers al honderd keer uitgelegd dat..."

We vertellen onze vrienden en geliefden met veel overtuigingkracht en drama wat ons is overkomen.

Tot wie is je monoloog eigenlijk gericht wanneer je vertelt waarom iets zo is verlopen? En wie probeer je te overtuigen dat als het aan jou had gelegen, je niet je geduld verloren zou hebben? Is dat nou echt je partner of je kind? Of probeer je je eigen innerlijke zelf-veroordeling te sussen? Stel je voor hoe je leven zou zijn zonder deze rechtvaardigingen. Zou het niet een stuk rustiger zijn?

Geweld, of het nu verbaal of fysiek tot uiting komt, komt voort uit woede en frustratie.

Woede is nauw verwant aan angst.

Angst (vrees en wanhoop) kan actief zijn, waardoor het zich uit in woede, of passief, waardoor het zich uit als depressie.

Extreme woede kan vervolgens tot uitbarsting komen in moord.

Depressie kan eindigen in zelfmoord, een daad van geweld tegen de persoon zelf.

Om onze woede te begrijpen, moeten we naar onze diepste angsten kijken, en het is niet altijd even duidelijk wat die precies zijn. Gelukkig kunnen we meestal wel identificeren wat onze woede en/of angst teweegbrengt.Het is belangrijk dat we beseffen dat dit niet altijd hetzelfde hoeft te zijn.

Ik heb ontdekt dat voor sommige mensen deze drama's zich vaak op een onbewust niveau afspelen. Ze zijn een soort verlenging van ons verleden die zich uitstrekt tot in ons heden. In deze drama's gebruiken we handelingen en gebeurtenissen in de tegenwoordige tijd in een poging om iets uit het verleden te veranderen. Dat 'iets' is de negatieve manier waarop een ouder of verzorger over ons dacht, en het is ons doel om dat te veranderen, soms lang na de vervaldatum en soms alleen in onze eigen geest.

Ouders zijn ook mensen en mensen zijn niet perfect.
Sommigen van ons zijn opgevoed door een ouder die niet in staat was om datgene te geven wat elk opgroeiend kind nodig heeft om een evenwichtig mens te worden: een Gezond Zelf-Gevoel, simpelweg omdat ze dat zelf niet hadden. Dat zelf-gevoel is nodig omdat het onze innerlijke basis vormt waarop we onze keuzes, beslissingen en voorkeuren bouwen. Kortom: alles waar we in ons leven door laten leiden. Als we dat zelf-gevoel niet hebben, dan ontwikkelen we de vaardigheid om goedkeuring te krijgen van anderen, wat dan als een vervanging van ons zelf-gevoel functioneert.

De obstakels die we tegenkomen onderweg naar die goedkeuring kunnen leiden tot extreme angst: de angst om niet te bestaan. Wanneer deze extreme angst uit de hand loopt, kan het tot moord of zelfmoord leiden. Ik weet uit ervaring dat schijnbaar onbenullige incidenten intense woede of haat kunnen losmaken. Voeg aan die emoties ook nog eens een grote hoeveelheid zelf- en wereldhaat toe (ontstaan omdat ik niet de 'juiste omstandigheden voor goedkeuring' kon bewerkstelligen), en dan krijg je hopelijk een idee van hoe intens deze woede kan zijn. In mijn leven zijn er geen grote incidenten geweest, maar het had net zo goed anders kunnen lopen.

Achteraf gezien weet ik dat deze woede zo intens was omdat ik mezelf, op een onbewust niveau, voorhield dat mijn leven afhankelijk was van het voldoen aan de voorwaarden die zouden leiden tot de goedkeuring (van anderen of mezelf) waar ik naar hunkerde.

Dit is een uiterst lastig onderwerp, en deze inleiding tot de Sense of Self (SoS)-methode, in het Nederlands Zelf-Gevoel (ZG-)Methode, is absoluut niet compleet. Mijn doel is om de aandacht te krijgen van mensen die weten dat ze deze gigantische, destructieve emoties potentieel in zich hebben. De ZG-theorie kan je helpen ontdekken waarom je gekweld wordt door deze emotionele achtbaan of gevaarlijke depressie; het is misschien zelfs iets wat nog nooit in je is opgekomen.

De ZG-methode laat zien dat je leven en/of dood niet afhankelijk zijn van 'voorwaarden' waaraan je denkt te moeten voldoen. Uiteindelijk is het de Natuur die beschikt over leven en dood, en dit concept van de natuur bevat ook het idee van God. Het leven is een geschenk dat we maar kort in ons bezit hebben. De angst om ongezien of ongehoord te blijven of geen bestaansrecht te hebben, op basis van andermans gemoedstoestanden of handelingen, kan vernietigend zijn. Maar de invloed van schuldgevoel of gebrek aan goedkeuring is zo sterk, dat het gerechtvaardigd lijkt om dit geschenk in gevaar te brengen door het leven van een ander of jezelf te beëindigen. Wanneer je leert om je leven te respecteren en te eren omdat je werkelijk in contact staat met wie je bent, dan zal het misschien niet eens meer in je opkomen om dit geschenk weg te gooien. Je Zelf zal je vertellen hoe je moet omgaan met alles wat het leven op je pad brengt.

De ZG-methode helpt je op weg naar het ontdekken van de werkelijke drijfveren van je gedrag en waarom je bepaalde doelen nastreeft. Je krijgt inzicht in je innerlijke mentale en emotionele processen, wat je in staat stelt om ze te identificeren en ermee te werken, zodat je beter met stress kunt omgaan en er sneller van kunt herstellen.

Echte verandering vergt toewijding. Er is geen snelle oplossing. Maar ook jij kunt de cirkel van angst, woede en geweld doorbreken. Als je de uitdaging aangaat en de ZG-methode bestudeert die HySos (Healthy Sense of Self) aanbiedt, dan krijg je alle hulpmiddelen die je nodig hebt om je Gezond Zelf-Gevoel te creëren, zowel voor jezelf als je kinderen.

* Antoinetta Vogels is geen arts of psycholoog maar de auteur van het boek Healthy Sense of Self en directeur van het gelijknamige bedrijf dat is gevestigd in Bellevue, WA, USA. Deze site is een Nederlandstalige versie van de originele Amerikaanse site; zij vertelt hierin over haar ZG-methode, die zij heeft ontwikkeld op basis van haar eigen levenservaringen. Het heeft haar enorm geholpen om haar eigen problemen met frustratie en woede op te lossen, iets wat zeker ook ten goede kwam aan haar gezinsleven. Haar leven en dat van de mensen in haar onmiddellijke omgeving is daardoor veel plezieriger en succesvoller geworden.

Gerelateerde berichten

  • Dit is precies waarom je moeite hebt om in slaap te vallen Leestijd ± 2 minuten   Hoewel ik slapeloosheid heb overwonnen, heb ik nog steeds moeite met in slaap vallen. Tijdens het schrijven van mijn nieuwst boek, over onder andere de relatie tussen slapeloosheid en zelf-sabotage, merk ik dat er nog steeds een paar aspecten van mijn slapeloosheid hardnekkig blijven terugkomen.   Vaak als ik echt genoten heb, val ik gelukkig ...
  • Staat slapeloosheid op de lijst van zelf-sabotagegedrag? Leestijd ± 2 minuten   Wikken en wegen, worstelen met gedachten die door je hoofd razen en uren voorbij zien kruipen tijdens een lange nacht – herkenbaar?   Leven met slapeloosheid is een eenzame en stressvolle ervaring. Soms kan het voelen alsof je gestraft wordt omdat je niet weet hoe je “los moet laten” en al die gedachten in ...
  • Je hoofd zegt ‘Nee’ tegen goede voornemens NeuroGym – John Assaraf Ik heb mij ingeschreven op een Online Cursus van John Assaraf. John is de CEO van NeuroGym. Hij vertegenwoordigt de ‘hottest trend’ die hier in Amerika door de ether golft: het betreft een wetenschappelijk gefundeerde, ultieme, herconditionerings leerschool. Door actief je onderbewuste te overtuigen dat, wat je vroeger ooit besloten had, niet ...
  • Wie ben ik? Innerlijke rust door jezelf te vinden. Door: Antoinetta Vogels “Wie ben ik?” is de belangrijkste vraag die je kunt stellen over het meest belangrijke project waar je mee bezig bent: jezelf! Hoe komt het dat dit niet HET onderwerp van de dag is?     We praten over politiek, sport en beroemdheden, maar we vragen ons niet af wie en wat we eigenlijk zijn. We ...
  • Beter bestand tegen depressie Beter bestand tegen Depressie Hoe kun je beter bestand zijn tegen depressie? (deel 1 van 2) door Antoinetta Vogels   Sommige mensen worden depressief als ze geconfronteerd worden met schokkende ervaringen in hun leven, maar anderen niet. Hoe komt dat toch? Al dertig jaar lang bestudeer ik mezelf en mijn gedachten – omdat ik moest begrijpen waar die slopende depressie zo plotseling ...
  • Je-ZELF zijn in je relatie zonder onzekerheid Als je Zelf niet dubbel en dwars vast staat en iets is waar je op kunt bouwen dan kun je er donder op zeggen dat je onzekerheid wordt weerspiegeld in je relatie. Zelfs tijdens de opwinding van de eerste kennismaking kan een slechte relatie met je eigen Zelf al een rol spelen en roet in ...
  • Hoe zelf-liefde mijn leven gered heeft Auteur: Casey Wild Mijn vader verliet mijn moeder toen ik drie jaar was. Ze was er kapot van en belandde in een depressie.   Ik werd voor de televisie gezet om naar tekenfilms te kijken, uren achter elkaar, elke dag weer. Soms nam ze me mee naar de speeltuin, waar ik in mijn eentje moest gaan spelen. Als ...
  • Een Gezond Zelf-Gevoel, hoe krijg je dat?   Heb je weleens mensen horen zeggen dat ze ‘visualisaties en affirmaties’ gebruiken om meer duidelijkheid te krijgen over wat er in hun leven speelt? Wat betekent dat nu eigenlijk? Lees verder en je ontdekt hoe ook jij je leven in de gewenste richting kunt sturen.   Wat is ‘creatieve visualisatie’?   Creatieve visualisatie is precies wat je denkt dat ...
  • Hoe je je kind kunt helpen bij het ontwikkelen van zelfrespect Je gunt je dierbare zoon of dochter ongetwijfeld een mooie toekomst.   Een van de kostbaarste geschenken die je je kinderen kunt meegeven is een gezonde mate van zelfrespect. Dat maakt ze sterk genoeg om vol zelfvertrouwen op te groeien, in de wetenschap dat ze er mogen zijn en dat ze voorbereid zijn op wat het leven ...
  • Ben je altijd maar op zoek naar goedkeuring in je beroepsleven? Ben je in je beroepsleven een betrouwbaar mens? Ben je flexibel, vol zelfvertrouwen, assertief? Kun je goed samenwerken? Er wordt naar je gekeken en over je geoordeeld op het werk – door je manager, je collega’s, je ondergeschikten en je zakenpartners. En jij kijkt op jouw beurt waarschijnlijk ook met een kritische blik naar hen. Of het ...
Lees meer gerelateerde berichten