fbpx Skip to content

Faalangst bij uitvoerend kunstenaars

Een Gezond Zelf-Gevoel is een groot pluspunt voor uitvoerend kunstenaars en sprekers.

Spreken in het openbaar is voor veel mensen ontzettend eng. Of je nu een professioneel presentator, muzikant, acteur of spreker bent, als je je geld op het podium verdient en aan faalangst lijdt, dan kan de Zelf-Gevoel Methode je enorm helpen. Maar zelfs wie het niet beroepsmatig hoeft te doen, zal vroeg of laat toch een keer iets moeten presenteren, voordragen of uitvoeren, al is het maar in intiemere kring. De ZG-methode kan je helpen om niet meer bang te zijn om voor een publiek uitdrukking te geven aan jezelf.

Muzikanten hebben vaak ook nog eens last van extra stress vlak voor ze een concert geven of een opname gaan maken. Als voormalig fagottist voor het Amsterdams Philharmonisch Orkest en talloze andere orkesten (tussen 1972 en 1987), weet ik maar al te goed wat zich afspeelt in de geesten van orkestmuzikanten, maar ik weet vooral wat zich in mijn eigen hoofd afspeelde, ondanks dat ik er in die tijd maar weinig van begreep. Ik maakte er mijn levensmissie van om het antwoord te vinden op al deze onzekerheden, en ik vind het erg leuk om dit nu met jullie te kunnen delen.

Voor sommige mensen zit optreden in hun bloed. Het lijkt wel alsof ze zich beter voelen op het podium in plaats van eraf. Als je tot die groep behoort, dan ben je een natuurtalent en heb je deze methode waarschijnlijk niet eens nodig. Maar lees dit artikel alsnog door, want het kan juist precies zijn wat je leerlingen nodig hebben om te leren hoe ze zelfverzekerder en met meer gemak op het podium kunnen staan.

Volgens sommigen horen angst en optreden nu eenmaal bij elkaar. De ZG-methode laat je zien dat dit niet per se het geval hoeft te zijn. Het is weliswaar zo dat een gezonde focus op - en verwachting van - wat je presenteert of uitvoert wat meer spanning dan normaal met zich meebrengt, maar meestal verbetert dat juist de kwaliteit van je opvoering. Maar hoe maak je dan onderscheid tussen goede en slechte stress? Goede stress helpt je om beter op te treden; slechte stress verstoort je voorbereidingen en intenties, en verstoort zelfs je vermogen om je te concentreren op wat je doet.

Stel dat je (net als ik vroeger) muzikant bent, extreem toegewijd om altijd de best mogelijke uitvoering te geven. Je oefent en repeteert als een gek om ervoor te zorgen dat je in vorm blijft en een smetteloze uitvoering kunt geven. Toch lijkt het nooit genoeg te zijn. Je voelt je zelden zelfverzekerd over je vermogen om het goed te doen. Je instrument, omgeving en publiek moeten precies zijn zoals jij dat nodig hebt, zodat je je nergens door hoeft laten afleiden. Je moet ervoor zorgen dat je perfect bent.

Of misschien ben je gevraagd een speech of presentatie te geven, en stemde je graag in. Maar naarmate de datum of het moment dichterbij komt, begin je kriebels in je buik te krijgen; je voelt je misselijk en hebt al uren niet kunnen eten (of slapen). Je bent bang dat je iets belangrijks gaat vergeten of dat je niet de juiste woorden kunt vinden, waardoor je uiteindelijk gefrustreerd weer naar huis moet gaan. Je zou graag willen dat het allemaal wat makkelijker en vooral ook leuker zou zijn.

Zelfs wanneer je je toevallig niet lekker voelt op de dag van je optreden, kan dat bij je faalangst horen. Door inzicht te krijgen in je angst, die zich vaak op een onbewust niveau afspeelt, kun je licht werpen op deze dubbelzinnige situatie, waardoor je de nodige veranderingen kunt ondergaan zodat je niet alleen goed werk levert, maar er ook nog eens van kunt genieten.

Wat is je ultieme motivatie?

De ZG-methode biedt technieken en tests om ongeïdentificeerde, stress veroorzakende factoren in kaart te brengen die een rol spelen in wat als zelfsabotage aanvoelt. De ZG-theorie laat ons inzien dat we iets uit zowel gezonde als ongezonde motivaties kunnen doen, en in dat laatste geval hebben we een zogenaamde Verborgen Agenda. De vraag die we ons dus moeten stellen is: WAAROM doen we WAT we doen?

Sommigen van ons doen dingen niet puur omwille van WAT we doen. Onze motivatie is complex, en dat komt door de ongelukkige situatie waarin we zijn opgevoed: onze ouders konden ons niet de basis meegeven die we nodig hadden om een Gezond Zelf-Gevoel te ontwikkelen. Hierdoor worden we afhankelijk van de goedkeuring van onze ouders of verzorgers. Hun goedkeuring krijgen voelt als een kwestie van leven of dood, en wordt ons Verborgen Doel.

Wanneer we een Verborgen Doel hebben, zijn we meestal amper bezig met het daadwerkelijke optreden. Al onze energie en aandacht gaat, op een onbewust niveau, naar ons Verborgen Doel. We vragen onszelf constant angstig af of we het wel goed genoeg doen om die (echte of virtuele) goedkeuring te krijgen. We willen het publiek geen leuke avond bezorgen, maar ons 'goed-voelen-over-onszelf'. We streven naar dit 'goed-voelen-over-onszelf', omdat het functioneert als een vervanging voor ons (ontbrekende) Zelf-Gevoel.

Als je muzikant bent, is het dan werkelijk je ultieme doel om het beste kanaal te zijn voor de muziek die je uitvoert, zodat het een genot is voor het oor van de toehoorder? Of heb je een ander doel dat je liever niet wilt toegeven? Is het misschien belangrijker dat je muziek indruk maakt op anderen, of zelfs op jezelf?

Of wanneer je een toespraak of presentatie geeft, is het dan echt belangrijk voor je dat je inhoud of boodschap wordt begrepen door het publiek? Of probeer je jezelf alleen maar te bewijzen? Met andere woorden: is je optreden slechts een middel om te bewijzen dat je 'goed genoeg' of zelfs 'bijzonder' bent?

De ZG-theorie laat je inzien wat het betekent om een gebrek aan Zelf-Gevoel te hebben, en dat mensen met een Gezond Zelf-Gevoel zich bewust zijn van hun eigen waarde en geen behoefte hebben om te bewijzen dat ze iets anders zijn dan zichzelf. Bovendien zul je leren hoe een Hersteld Zelf-Gevoel™ je helpt om vaardigheden te ontwikkelen die je in staat stellen om werkelijk te focussen op WAT je doet, naarmate je Verborgen Agenda's steeds meer wegvallen. Zo kun je je steeds meer bevrijden uit de greep van faalangst.

Kortom: je kunt de kwaliteit van je optreden enorm verbeteren door je eigen innerlijke processen te begrijpen en door de verschillende oefeningen van de ZG-methode toe te passen. Een Gezond Zelf-Gevoel is de sleutel tot het volledig 'je Zelf zijn'. Pas wanneer je volledig jezelf bent, zul je jezelf niet meer in de weg staan om betere resultaten te behalen.

* Antoinetta Vogels is geen arts of psycholoog maar de auteur van het boek Healthy Sense of Self en directeur van het gelijknamige bedrijf dat is gevestigd in Bellevue, WA, USA. Deze site is een Nederlandstalige versie van de originele Amerikaanse site; hierin vertelt zij over haar Zelf-Gevoel Methode, die zij heeft ontwikkeld op basis van haar eigen levenservaringen. Het heeft haar enorm geholpen inzicht te krijgen in de vraag waarom ze zich nooit echt lekker voelde als uitvoerend musicus. Het maakte dat zij later veel oprechter met muziek bezig kon zijn dan ten tijde van haar professioneel functioneren als orkestmusicus.

Gerelateerde berichten

  • Dit is precies waarom je moeite hebt om in slaap te vallen Leestijd ± 2 minuten   Hoewel ik slapeloosheid heb overwonnen, heb ik nog steeds moeite met in slaap vallen. Tijdens het schrijven van mijn nieuwst boek, over onder andere de relatie tussen slapeloosheid en zelf-sabotage, merk ik dat er nog steeds een paar aspecten van mijn slapeloosheid hardnekkig blijven terugkomen.   Vaak als ik echt genoten heb, val ik gelukkig ...
  • Staat slapeloosheid op de lijst van zelf-sabotagegedrag? Leestijd ± 2 minuten   Wikken en wegen, worstelen met gedachten die door je hoofd razen en uren voorbij zien kruipen tijdens een lange nacht – herkenbaar?   Leven met slapeloosheid is een eenzame en stressvolle ervaring. Soms kan het voelen alsof je gestraft wordt omdat je niet weet hoe je “los moet laten” en al die gedachten in ...
  • Je hoofd zegt ‘Nee’ tegen goede voornemens NeuroGym – John Assaraf Ik heb mij ingeschreven op een Online Cursus van John Assaraf. John is de CEO van NeuroGym. Hij vertegenwoordigt de ‘hottest trend’ die hier in Amerika door de ether golft: het betreft een wetenschappelijk gefundeerde, ultieme, herconditionerings leerschool. Door actief je onderbewuste te overtuigen dat, wat je vroeger ooit besloten had, niet ...
  • Wie ben ik? Innerlijke rust door jezelf te vinden. Door: Antoinetta Vogels “Wie ben ik?” is de belangrijkste vraag die je kunt stellen over het meest belangrijke project waar je mee bezig bent: jezelf! Hoe komt het dat dit niet HET onderwerp van de dag is?     We praten over politiek, sport en beroemdheden, maar we vragen ons niet af wie en wat we eigenlijk zijn. We ...
  • Beter bestand tegen depressie Beter bestand tegen Depressie Hoe kun je beter bestand zijn tegen depressie? (deel 1 van 2) door Antoinetta Vogels   Sommige mensen worden depressief als ze geconfronteerd worden met schokkende ervaringen in hun leven, maar anderen niet. Hoe komt dat toch? Al dertig jaar lang bestudeer ik mezelf en mijn gedachten – omdat ik moest begrijpen waar die slopende depressie zo plotseling ...
  • Je-ZELF zijn in je relatie zonder onzekerheid Als je Zelf niet dubbel en dwars vast staat en iets is waar je op kunt bouwen dan kun je er donder op zeggen dat je onzekerheid wordt weerspiegeld in je relatie. Zelfs tijdens de opwinding van de eerste kennismaking kan een slechte relatie met je eigen Zelf al een rol spelen en roet in ...
  • Hoe zelf-liefde mijn leven gered heeft Auteur: Casey Wild Mijn vader verliet mijn moeder toen ik drie jaar was. Ze was er kapot van en belandde in een depressie.   Ik werd voor de televisie gezet om naar tekenfilms te kijken, uren achter elkaar, elke dag weer. Soms nam ze me mee naar de speeltuin, waar ik in mijn eentje moest gaan spelen. Als ...
  • Een Gezond Zelf-Gevoel, hoe krijg je dat?   Heb je weleens mensen horen zeggen dat ze ‘visualisaties en affirmaties’ gebruiken om meer duidelijkheid te krijgen over wat er in hun leven speelt? Wat betekent dat nu eigenlijk? Lees verder en je ontdekt hoe ook jij je leven in de gewenste richting kunt sturen.   Wat is ‘creatieve visualisatie’?   Creatieve visualisatie is precies wat je denkt dat ...
  • Hoe je je kind kunt helpen bij het ontwikkelen van zelfrespect Je gunt je dierbare zoon of dochter ongetwijfeld een mooie toekomst.   Een van de kostbaarste geschenken die je je kinderen kunt meegeven is een gezonde mate van zelfrespect. Dat maakt ze sterk genoeg om vol zelfvertrouwen op te groeien, in de wetenschap dat ze er mogen zijn en dat ze voorbereid zijn op wat het leven ...
  • Ben je altijd maar op zoek naar goedkeuring in je beroepsleven? Ben je in je beroepsleven een betrouwbaar mens? Ben je flexibel, vol zelfvertrouwen, assertief? Kun je goed samenwerken? Er wordt naar je gekeken en over je geoordeeld op het werk – door je manager, je collega’s, je ondergeschikten en je zakenpartners. En jij kijkt op jouw beurt waarschijnlijk ook met een kritische blik naar hen. Of het ...
Lees meer gerelateerde berichten