Een pleidooi aan Academia

De wetenschap bestudeert de dingen op een heel specifieke manier en dankzij de resultaten die hiermee zijn geboekt, is onze levensstandaard er de afgelopen decennia enorm op vooruitgegaan. De wetenschap heeft zich kunnen vertakken in een steeds verder ontwikkelend web van specialiteiten en expertises door steeds meer inzicht te krijgen in hoe dingen werken. Toch is het belangrijk dat de wetenschappelijke methode om alle details tot in de puntjes te vergroten en bestuderen geen op zichzelf staand einddoel wordt. Veel belangrijker is namelijk dat we leren wat ons het meeste helpt om gelukkiger en gezonder te worden. Als we dit grotere, overkoepelende doel uit het oog verliezen, dan kunnen alle inzichten van de wereld bij elkaar ons nog niet helpen om een beter leven te leiden.

Deze specifieke categorie is geschreven om de wetenschappelijke gemeenschap aan te spreken, in de hoop om een wederzijds inspirerende dialoog aan te gaan. Ik wil professionals binnen de vakgebieden psychologie en menselijk gedrag graag uitnodigen om zich meer te verdiepen in de Zelf-Gevoel Theorie en Methode. Wij van Healthy Sense of Self (HySos) hebben jullie expertise nodig om onze missie een wetenschappelijke basis te geven; en de wetenschap wil misschien dat wij alle waardevolle en gedetailleerde informatie die de ZG-methode te bieden heeft samenbrengen en zo ontdekken hoeveel aspecten van de menselijke natuur terug te leiden zijn naar de aan- of afwezigheid of van iemands Zelf-Gevoel.

Noodzaak van onderzoek

Er moet onderzoek worden gedaan om mijn bevindingen te bevestigen, des te meer omdat ze afkomstig zijn van iemand die geen academische achtergrond heeft. Mijn enige formele training was in de kunst en wetenschap van muziek. Ik kwam tot mijn bevindingen omdat mijn zware slapeloosheid me dwong om door alle lagen van mijn Zelf heen te werken en mijn waarheid onder ogen te komen, waardoor ik kon genezen van de slopende aandoening die ik 'een Gebrek aan Zelf-Gevoel' heb genoemd. Meer dan vijfentwintig jaar lang is het mijn missie geweest om mijn Zelf te bestuderen en analyseren, terwijl ik ondertussen verschillende soorten therapie onderging. Uiteindelijk kon ik de hoofdoorzaak van mijn slapeloosheid een naam geven. Dit leidde tot de ZG-methode.

Ik hoop dat mijn bevindingen kunnen bijdragen aan meer inzicht in waar mensen nou precies gelukkig en gezond door worden. Wat is de overkoepelende factor? Het is mijn droom dat deze theorie serieus genomen zal worden, zeker door mensen die zich in de juiste positie bevinden om deze theorie en methode te testen en te meten en ermee te experimenteren. Met hulp uit de wetenschappelijke wereld kan de ZG-methode hopelijk ook mensen helpen die, net als ik vroeger, het gevoel hebben dat er iets niet helemaal klopt, terwijl therapeuten en artsen het ook niet precies kunnen plaatsen.

Het bestuderen van de verschillende factoren waardoor iemand wordt beïnvloed tijdens het leven, evenals de richtingen waarin die invloeden actief zijn, is als het oplossen van een complexe puzzel. We dragen allemaal een rugzak mee met uiteenlopende factoren die onze gezondheid en welzijn bepalen of beïnvloeden. Voorbeelden hiervan zijn ons innerlijke temperament, karakter en voorkeuren, maar ook externe omstandigheden en factoren zoals iemands flexibiliteit en aanpassingsvermogen.

Onze individuele omstandigheden verschillen natuurlijk enorm, en daarom kunnen de levens van mensen heel verschillend uitpakken. Mensen met een gebrek aan Zelf- Gevoel ontlenen hun virtuele ruggengraat aan validatie en/of goedkeuring, met name van de hoofdverzorger. Dit proces manifesteert zich in de wereld op evenveel manieren als er individuen zijn. Dit zou de reden kunnen zijn waarom het eenvoudige overkoepelende verschijnsel van ‘goedkeuring nodig hebben’ nooit is erkend als correlerend aan ongewenst gedrag en aan wat we in de dagelijkse omgang ‘karakterfouten’ noemen, of zelfs aan de oorzaak van ziektes en stoornissen.

Motivatie

Het gaat dus niet om WAT we dagelijks doen, maar WAAROM we doen wat we doen. Wat motiveert ons om ons op een bepaalde manier te gedragen of bepaalde stappen te zetten? Zijn we überhaupt wel aanwezig bij wat we doen? Nemen we beslissingen op een bewuste manier, denken we voor onszelf, of functioneren we op de automatische piloot? Zijn we de slaaf van oude overlevingsstrategieën waarvan we ons nooit meer hebben afgevraagd of ze nog wel het oorspronkelijke effect hebben? En waarom zijn we vaak niet in staat om er voor onszelf te zijn, en daardoor ook voor anderen — zelfs niet voor onze kinderen?

Volgens ZG-methode wordt veel menselijk leed veroorzaakt door de afwezigheid van (een gezond) Zelf-Gevoel. De methode biedt hulpmiddelen waarmee mensen hun Zelf-Gevoel kunnen herstellen. Wij van Healthy Sense of Self hebben symptomen zien verdwijnen wanneer mensen hun Zelf (opnieuw) opbouwen. De uiteindelijke vraag die we onszelf allemaal moeten stellen is: "Heb ik wat ik nodig heb om mijZelf te zijn?"

In mijn boek, Healthy Sense of Self, How to be true to yourself and make your world a better place!, en in de opvolger daarvan The Motivation Cure (dat begin 2018 verschijnt in Nederlandse vertaling met als titel Gezond Zelf-Gevoel – dé manier om het beste uit jezelf te halen)  maak ik onderscheid tussen twee basistypen mensen: mensen met een Gezond Zelf-Gevoel en mensen met een Gebrek aan Zelf-Gevoel.

Mensen met een Gebrek aan Zelf-Gevoel hebben nooit erkenning gekregen voor wie ze zijn. Niemand heeft ze ooit werkelijk 'gezien' als een uniek menselijk wezen dat los staat van de verzorger. In plaats van het gevoel te ontwikkelen dat ze hun eigen individu zijn, raken ze afhankelijk van – of zelfs verslaafd aan – goedkeuring. Dit proces functioneert vervolgens als een vervanging voor het (ontbrekende) Zelf-Gevoel. Het wordt dan iemands Verborgen Doel om koste wat kost dit vervangend, Vals Zelf-Gevoel te krijgen. Het voelt letterlijk alsof hun leven ervan afhangt om dit doel te bereiken.

Dit Vals Zelf-Gevoel komt bij iedereen op een andere manier tot uiting, maar het wordt altijd op dezelfde manier bereikt: door bevestiging en goedkeuring. Als bijvoorbeeld 'goed zijn in iets' tot goedkeuring leidt, dan zorgt dat ervoor dat die persoon zich 'Goed-voelt-over-zichzelf', wat vervolgens weer functioneert als een Vals Zelf-Gevoel. De methodes en drijfveren hierbij zijn voor alle mensen anders, want die zijn volledig aangepast aan de ouder/verzorger van wie ze de goedkeuring proberen te krijgen.

Door de extreme diversiteit is het moeilijk om deze omstandigheden en eigenschappen op een algemene manier te beschrijven, waardoor het bovendien lastig kan zijn om in te zien dat dit iets veroorzaakt wat ook onzichtbaar is: een Gebrek aan Zelf-Gevoel. Dus we hebben hier een situatie waarin zowel de oorzaak als het gevolg niet herkend worden, omdat ze van nature onzichtbaar zijn. Dat betekent niet dat ze niet bestaan. Ik zou graag willen vragen om open te staan voor de mogelijkheid dat de afwezigheid van een Gezond Zelf-Gevoel de grondoorzaak zou kunnen zijn van een groot aantal ziekten en stoornissen.

Een etiketje

Een essentieel onderdeel van de theorie is het herkennen van de afhankelijkheid aan een Vals Zelf- Gevoel. De aanwezigheid van een Vals Zelf-Gevoel is namelijk niet alleen het gevolg van een Gebrek Aan Zelf-Gevoel, maar ook de oorzaak van verschillende vormen van psycho-emotioneel en fysiek lijden, omdat het nu eenmaal enorm veel mentale stress en emotionele inspanning vergt om deze onnatuurlijke situatie in stand te houden.

Zodra een Gebrek aan Zelf-Gevoel als stoornis wordt aangemerkt, kunnen we mensen behandelingen aanbieden, zodat ze kunnen helen, zodat ze eindelijk aanwezig kunnen zijn voor zichzelf en hun eigen leven kunnen leiden. Als ouders geen Gezond Zelf-Gevoel hebben, dan lopen hun kinderen het risico om in hun voetsporen te treden. Maar als dit probleem al in een vroeg stadium wordt geïdentificeerd, kunnen kinderen worden bijgestaan om hun eigen (natuurlijke) Zelf- Gevoel te ontwikkelen. Dit brengt een enorme verandering teweeg in hun situatie, en daarmee een positieve verandering in de wereld.

*Antoinetta Vogels is geen arts of psycholoog maar de auteur van het boek Healthy Sense of Self en directeur van het gelijknamige bedrijf dat is gevestigd in Bellevue, WA, USA. Deze site is een Nederlandstalige versie van de originele Amerikaanse site; hierin vertelt zij over haar Zelf-Gevoel Methode, die zij heeft ontwikkeld op basis van haar eigen levenservaringen. Het heeft haar enorm geholpen om haar eigen leven aanzienlijk te verbeteren. Daarom is het haar diepste wens dat de wetenschap haar bevindingen serieus gaat bestuderen en testen. Therapie en educatie gebaseerd op de ZG-theorie zou velen kunnen helpen aan een betere kwaliteit van leven en tevens substantieel kunnen bijdragen aan de wereldvrede.

Gerelateerde berichten

 • Moederdag 2022
    Een beetje geschiedenis… Moederdag wordt in sommige landen gevierd. Het is een maatschappelijk evenement dat in het leven is geroepen om de moederfiguur, het moederschap en de sociale verantwoordelijkheid die deze rol omvat, te vieren en te eren. Moederdag heeft geen christelijke oorsprong maar werd al gevierd ten tijde van de Grieken en Romeinen. Op die ...
 • Perfectie is een illusie
  Perfectie is een illusie Het streven naar perfectie is aangeleerd gedrag, gebaseerd op verslaving aan goedkeuring. Wat je zelf bijdraagt of voor elkaar krijgt, vind je nietgoed genoeg. Waarom is dat? Niet omdat het niet goed genoeg is, maar omdat je er zeker van wilt zijn dat een ander het goed keurt. Maar dat vermindert je ...
 • Van jeZelf leren houden
  Van jeZelf leren houden In veel van mijn blogs leer je wat een Gezond Zelf-Gevoel is en hoe je de problemen in je leven kan aanpakken. In deze blog gooi ik het over een ander boeg. We zitten namelijk in de een na laatste maand van 2020. Een mooi moment om terug te blikken op dit ...
 • Wat is een Gezond Zelf-Gevoel
  Zelf-vertrouwen, Zelf-liefde, Zelf-verzekerd, Zelf-Gevoel… Dit heb je allemaal nodig om een fijn leven te kunnen leiden. Maar wat als je helemaal geen connectie meer hebt met je ZELF? Een Gezond ZELF-Gevoel Wat als je geen idee hebt hoe Zelf eigenlijk voelt? Wie je Zelf eigenlijk bent? En wat er dan allemaal bij jouw Zelf past en hoort? Je moet eerst weer ...
 • Slapeloosheid, hoe kom je ervan af?
  “Ik word gek van de slapeloosheid! Het is 3 uur in de nacht en ik heb nog steeds plafond-dienst… Om 23.00 ging ik naar bed maar ik kan de slaap niet vatten. Dit overvalt mij volledig! Zou ik, van de één op de andere dag last hebben van slapeloosheid?” Slapeloosheid, hoe kom je er vanaf? Normaliter heb ik helemaal geen moeite ...
 • Relaties tijdens Covid19 – Met je partner en met je Zelf
  Relaties zijn altijd een uitdaging. Niet alleen romantische, maar ook ouder-kind relaties, bij getrouwde stellen onderling of met (goede) vrienden. Denk eens aan je relatie met iemand die veel voor je betekent. Je zult zien dat er altijd ruimte is voor meer flexibiliteit en meer acceptatie. De pandemie maakt het misschien nog wel lastiger, of juist ...
 • Me-time – Tijd voor jezelf maken
  Me-time – Juist tijdens de pandemie! De zomer staat weer voor de deur, al is de bewolking in alle opzichten vaak nog zeer wisselend. Je wil wel op vakantie maar kan het eigenlijk wel? Je wil wel met je vrienden feesten, maar is dat wel zo slim? Heb jij voldoende me-time? Wat je wel kunt doen is ...
 • Wie ben ik? 
  “Wie ben ik?” is de belangrijkste vraag die je kunt stellen over het meest belangrijke project waar je mee bezig kunt zijn: jezelf! Hoe komt het eigenlijk dat dit niet HET onderwerp van jouw dag is? We praten over politiek, sport, beroemdheden en tegenwoordig natuurlijk heel veel over de Corona-crisis. Maar we vragen ons niet af ...
 • Hoe ontdek je nieuwe kansen in tijden van VERANDERING
  Wij mensen zijn gewoontedieren. We voelen ons het prettigst als we omringd zijn door waar we al bekend mee zijn. We hebben duidelijke verwachtingen van onszelf en willen ook graag begrijpen wat anderen van ons verwachten. We proberen onze toekomstige acties te plannen en te voorspellen. We plannen, hopen, wensen én denken dat we weten ...
 • Besmetting met het Corona-virus en de Zelf-Gevoel Methode om dat te voorkomen
  Besmetting met het Corona-virus en de Zelf-Gevoel Methode om dat te voorkomen   Gezond Zelf-Gevoel ziet het uitbreken van het Corona-virus wel degelijk als een wereldwijde verandering in onze realiteit van alle dag. Deze enorme bedreiging voor onze gezondheid zorgt ervoor dat we ons meer zorgen maken dan goed voor ons is. Hoe cultiveren we de wijsheid ...
Lees meer gerelateerde berichten