fbpx Skip to content

Een pleidooi aan Academia

De wetenschap bestudeert de dingen op een heel specifieke manier en dankzij de resultaten die hiermee zijn geboekt, is onze levensstandaard er de afgelopen decennia enorm op vooruitgegaan. De wetenschap heeft zich kunnen vertakken in een steeds verder ontwikkelend web van specialiteiten en expertises door steeds meer inzicht te krijgen in hoe dingen werken. Toch is het belangrijk dat de wetenschappelijke methode om alle details tot in de puntjes te vergroten en bestuderen geen op zichzelf staand einddoel wordt. Veel belangrijker is namelijk dat we leren wat ons het meeste helpt om gelukkiger en gezonder te worden. Als we dit grotere, overkoepelende doel uit het oog verliezen, dan kunnen alle inzichten van de wereld bij elkaar ons nog niet helpen om een beter leven te leiden.

Deze specifieke categorie is geschreven om de wetenschappelijke gemeenschap aan te spreken, in de hoop om een wederzijds inspirerende dialoog aan te gaan. Ik wil professionals binnen de vakgebieden psychologie en menselijk gedrag graag uitnodigen om zich meer te verdiepen in de Zelf-Gevoel Theorie en Methode. Wij van Healthy Sense of Self (HySos) hebben jullie expertise nodig om onze missie een wetenschappelijke basis te geven; en de wetenschap wil misschien dat wij alle waardevolle en gedetailleerde informatie die de ZG-methode te bieden heeft samenbrengen en zo ontdekken hoeveel aspecten van de menselijke natuur terug te leiden zijn naar de aan- of afwezigheid of van iemands Zelf-Gevoel.

Noodzaak van onderzoek

Er moet onderzoek worden gedaan om mijn bevindingen te bevestigen, des te meer omdat ze afkomstig zijn van iemand die geen academische achtergrond heeft. Mijn enige formele training was in de kunst en wetenschap van muziek. Ik kwam tot mijn bevindingen omdat mijn zware slapeloosheid me dwong om door alle lagen van mijn Zelf heen te werken en mijn waarheid onder ogen te komen, waardoor ik kon genezen van de slopende aandoening die ik 'een Gebrek aan Zelf-Gevoel' heb genoemd. Meer dan vijfentwintig jaar lang is het mijn missie geweest om mijn Zelf te bestuderen en analyseren, terwijl ik ondertussen verschillende soorten therapie onderging. Uiteindelijk kon ik de hoofdoorzaak van mijn slapeloosheid een naam geven. Dit leidde tot de ZG-methode.

Ik hoop dat mijn bevindingen kunnen bijdragen aan meer inzicht in waar mensen nou precies gelukkig en gezond door worden. Wat is de overkoepelende factor? Het is mijn droom dat deze theorie serieus genomen zal worden, zeker door mensen die zich in de juiste positie bevinden om deze theorie en methode te testen en te meten en ermee te experimenteren. Met hulp uit de wetenschappelijke wereld kan de ZG-methode hopelijk ook mensen helpen die, net als ik vroeger, het gevoel hebben dat er iets niet helemaal klopt, terwijl therapeuten en artsen het ook niet precies kunnen plaatsen.

Het bestuderen van de verschillende factoren waardoor iemand wordt beïnvloed tijdens het leven, evenals de richtingen waarin die invloeden actief zijn, is als het oplossen van een complexe puzzel. We dragen allemaal een rugzak mee met uiteenlopende factoren die onze gezondheid en welzijn bepalen of beïnvloeden. Voorbeelden hiervan zijn ons innerlijke temperament, karakter en voorkeuren, maar ook externe omstandigheden en factoren zoals iemands flexibiliteit en aanpassingsvermogen.

Onze individuele omstandigheden verschillen natuurlijk enorm, en daarom kunnen de levens van mensen heel verschillend uitpakken. Mensen met een gebrek aan Zelf- Gevoel ontlenen hun virtuele ruggengraat aan validatie en/of goedkeuring, met name van de hoofdverzorger. Dit proces manifesteert zich in de wereld op evenveel manieren als er individuen zijn. Dit zou de reden kunnen zijn waarom het eenvoudige overkoepelende verschijnsel van ‘goedkeuring nodig hebben’ nooit is erkend als correlerend aan ongewenst gedrag en aan wat we in de dagelijkse omgang ‘karakterfouten’ noemen, of zelfs aan de oorzaak van ziektes en stoornissen.

Motivatie

Het gaat dus niet om WAT we dagelijks doen, maar WAAROM we doen wat we doen. Wat motiveert ons om ons op een bepaalde manier te gedragen of bepaalde stappen te zetten? Zijn we überhaupt wel aanwezig bij wat we doen? Nemen we beslissingen op een bewuste manier, denken we voor onszelf, of functioneren we op de automatische piloot? Zijn we de slaaf van oude overlevingsstrategieën waarvan we ons nooit meer hebben afgevraagd of ze nog wel het oorspronkelijke effect hebben? En waarom zijn we vaak niet in staat om er voor onszelf te zijn, en daardoor ook voor anderen — zelfs niet voor onze kinderen?

Volgens ZG-methode wordt veel menselijk leed veroorzaakt door de afwezigheid van (een gezond) Zelf-Gevoel. De methode biedt hulpmiddelen waarmee mensen hun Zelf-Gevoel kunnen herstellen. Wij van Healthy Sense of Self hebben symptomen zien verdwijnen wanneer mensen hun Zelf (opnieuw) opbouwen. De uiteindelijke vraag die we onszelf allemaal moeten stellen is: "Heb ik wat ik nodig heb om mijZelf te zijn?"

In mijn boek, Healthy Sense of Self, How to be true to yourself and make your world a better place!, en in de opvolger daarvan The Motivation Cure (dat begin 2018 verschijnt in Nederlandse vertaling met als titel Gezond Zelf-Gevoel – dé manier om het beste uit jezelf te halen)  maak ik onderscheid tussen twee basistypen mensen: mensen met een Gezond Zelf-Gevoel en mensen met een Gebrek aan Zelf-Gevoel.

Mensen met een Gebrek aan Zelf-Gevoel hebben nooit erkenning gekregen voor wie ze zijn. Niemand heeft ze ooit werkelijk 'gezien' als een uniek menselijk wezen dat los staat van de verzorger. In plaats van het gevoel te ontwikkelen dat ze hun eigen individu zijn, raken ze afhankelijk van – of zelfs verslaafd aan – goedkeuring. Dit proces functioneert vervolgens als een vervanging voor het (ontbrekende) Zelf-Gevoel. Het wordt dan iemands Verborgen Doel om koste wat kost dit vervangend, Vals Zelf-Gevoel te krijgen. Het voelt letterlijk alsof hun leven ervan afhangt om dit doel te bereiken.

Dit Vals Zelf-Gevoel komt bij iedereen op een andere manier tot uiting, maar het wordt altijd op dezelfde manier bereikt: door bevestiging en goedkeuring. Als bijvoorbeeld 'goed zijn in iets' tot goedkeuring leidt, dan zorgt dat ervoor dat die persoon zich 'Goed-voelt-over-zichzelf', wat vervolgens weer functioneert als een Vals Zelf-Gevoel. De methodes en drijfveren hierbij zijn voor alle mensen anders, want die zijn volledig aangepast aan de ouder/verzorger van wie ze de goedkeuring proberen te krijgen.

Door de extreme diversiteit is het moeilijk om deze omstandigheden en eigenschappen op een algemene manier te beschrijven, waardoor het bovendien lastig kan zijn om in te zien dat dit iets veroorzaakt wat ook onzichtbaar is: een Gebrek aan Zelf-Gevoel. Dus we hebben hier een situatie waarin zowel de oorzaak als het gevolg niet herkend worden, omdat ze van nature onzichtbaar zijn. Dat betekent niet dat ze niet bestaan. Ik zou graag willen vragen om open te staan voor de mogelijkheid dat de afwezigheid van een Gezond Zelf-Gevoel de grondoorzaak zou kunnen zijn van een groot aantal ziekten en stoornissen.

Een etiketje

Een essentieel onderdeel van de theorie is het herkennen van de afhankelijkheid aan een Vals Zelf- Gevoel. De aanwezigheid van een Vals Zelf-Gevoel is namelijk niet alleen het gevolg van een Gebrek Aan Zelf-Gevoel, maar ook de oorzaak van verschillende vormen van psycho-emotioneel en fysiek lijden, omdat het nu eenmaal enorm veel mentale stress en emotionele inspanning vergt om deze onnatuurlijke situatie in stand te houden.

Zodra een Gebrek aan Zelf-Gevoel als stoornis wordt aangemerkt, kunnen we mensen behandelingen aanbieden, zodat ze kunnen helen, zodat ze eindelijk aanwezig kunnen zijn voor zichzelf en hun eigen leven kunnen leiden. Als ouders geen Gezond Zelf-Gevoel hebben, dan lopen hun kinderen het risico om in hun voetsporen te treden. Maar als dit probleem al in een vroeg stadium wordt geïdentificeerd, kunnen kinderen worden bijgestaan om hun eigen (natuurlijke) Zelf- Gevoel te ontwikkelen. Dit brengt een enorme verandering teweeg in hun situatie, en daarmee een positieve verandering in de wereld.

*Antoinetta Vogels is geen arts of psycholoog maar de auteur van het boek Healthy Sense of Self en directeur van het gelijknamige bedrijf dat is gevestigd in Bellevue, WA, USA. Deze site is een Nederlandstalige versie van de originele Amerikaanse site; hierin vertelt zij over haar Zelf-Gevoel Methode, die zij heeft ontwikkeld op basis van haar eigen levenservaringen. Het heeft haar enorm geholpen om haar eigen leven aanzienlijk te verbeteren. Daarom is het haar diepste wens dat de wetenschap haar bevindingen serieus gaat bestuderen en testen. Therapie en educatie gebaseerd op de ZG-theorie zou velen kunnen helpen aan een betere kwaliteit van leven en tevens substantieel kunnen bijdragen aan de wereldvrede.

Gerelateerde berichten

  • Dit is precies waarom je moeite hebt om in slaap te vallen Leestijd ± 2 minuten   Hoewel ik slapeloosheid heb overwonnen, heb ik nog steeds moeite met in slaap vallen. Tijdens het schrijven van mijn nieuwst boek, over onder andere de relatie tussen slapeloosheid en zelf-sabotage, merk ik dat er nog steeds een paar aspecten van mijn slapeloosheid hardnekkig blijven terugkomen.   Vaak als ik echt genoten heb, val ik gelukkig ...
  • Staat slapeloosheid op de lijst van zelf-sabotagegedrag? Leestijd ± 2 minuten   Wikken en wegen, worstelen met gedachten die door je hoofd razen en uren voorbij zien kruipen tijdens een lange nacht – herkenbaar?   Leven met slapeloosheid is een eenzame en stressvolle ervaring. Soms kan het voelen alsof je gestraft wordt omdat je niet weet hoe je “los moet laten” en al die gedachten in ...
  • Je hoofd zegt ‘Nee’ tegen goede voornemens NeuroGym – John Assaraf Ik heb mij ingeschreven op een Online Cursus van John Assaraf. John is de CEO van NeuroGym. Hij vertegenwoordigt de ‘hottest trend’ die hier in Amerika door de ether golft: het betreft een wetenschappelijk gefundeerde, ultieme, herconditionerings leerschool. Door actief je onderbewuste te overtuigen dat, wat je vroeger ooit besloten had, niet ...
  • Wie ben ik? Innerlijke rust door jezelf te vinden. Door: Antoinetta Vogels “Wie ben ik?” is de belangrijkste vraag die je kunt stellen over het meest belangrijke project waar je mee bezig bent: jezelf! Hoe komt het dat dit niet HET onderwerp van de dag is?     We praten over politiek, sport en beroemdheden, maar we vragen ons niet af wie en wat we eigenlijk zijn. We ...
  • Beter bestand tegen depressie Beter bestand tegen Depressie Hoe kun je beter bestand zijn tegen depressie? (deel 1 van 2) door Antoinetta Vogels   Sommige mensen worden depressief als ze geconfronteerd worden met schokkende ervaringen in hun leven, maar anderen niet. Hoe komt dat toch? Al dertig jaar lang bestudeer ik mezelf en mijn gedachten – omdat ik moest begrijpen waar die slopende depressie zo plotseling ...
  • Je-ZELF zijn in je relatie zonder onzekerheid Als je Zelf niet dubbel en dwars vast staat en iets is waar je op kunt bouwen dan kun je er donder op zeggen dat je onzekerheid wordt weerspiegeld in je relatie. Zelfs tijdens de opwinding van de eerste kennismaking kan een slechte relatie met je eigen Zelf al een rol spelen en roet in ...
  • Hoe zelf-liefde mijn leven gered heeft Auteur: Casey Wild Mijn vader verliet mijn moeder toen ik drie jaar was. Ze was er kapot van en belandde in een depressie.   Ik werd voor de televisie gezet om naar tekenfilms te kijken, uren achter elkaar, elke dag weer. Soms nam ze me mee naar de speeltuin, waar ik in mijn eentje moest gaan spelen. Als ...
  • Een Gezond Zelf-Gevoel, hoe krijg je dat?   Heb je weleens mensen horen zeggen dat ze ‘visualisaties en affirmaties’ gebruiken om meer duidelijkheid te krijgen over wat er in hun leven speelt? Wat betekent dat nu eigenlijk? Lees verder en je ontdekt hoe ook jij je leven in de gewenste richting kunt sturen.   Wat is ‘creatieve visualisatie’?   Creatieve visualisatie is precies wat je denkt dat ...
  • Hoe je je kind kunt helpen bij het ontwikkelen van zelfrespect Je gunt je dierbare zoon of dochter ongetwijfeld een mooie toekomst.   Een van de kostbaarste geschenken die je je kinderen kunt meegeven is een gezonde mate van zelfrespect. Dat maakt ze sterk genoeg om vol zelfvertrouwen op te groeien, in de wetenschap dat ze er mogen zijn en dat ze voorbereid zijn op wat het leven ...
  • Ben je altijd maar op zoek naar goedkeuring in je beroepsleven? Ben je in je beroepsleven een betrouwbaar mens? Ben je flexibel, vol zelfvertrouwen, assertief? Kun je goed samenwerken? Er wordt naar je gekeken en over je geoordeeld op het werk – door je manager, je collega’s, je ondergeschikten en je zakenpartners. En jij kijkt op jouw beurt waarschijnlijk ook met een kritische blik naar hen. Of het ...
Lees meer gerelateerde berichten