Les 5 – Antwoorden op de Vragen

‘Wees jezelf’ Cursus – Hulp bij de ontwikkeling van je Zelf-Gevoel

Hier zijn vier vragen om (voor jezelf) te zien of je de concepten van Les 5 goed begrijpt:

 1. Waar komt de term ‘Ego-Referentie’ vandaan?
  ‘Ego’ is een ander woord voor ‘ik’, ofwel voor ‘identiteit’. Een Ego-Referentie is een activiteit of gedrag met een agenda die de plaats inneemt van het Zelf als we geen Gezond Zelf-Gevoel hebben. In plaats van simpelweg ‘te zijn’ doen we dingen om onze aanwezigheid te bewijzen.
 2. Zijn Voertuigen echte auto’s?
  Nee, in de Zelf-Gevoel Methode is een Voertuig een handeling of type gedrag bedoeld om een Ego-Referentie te laten zien. Bijvoorbeeld: ‘bedankjes sturen’ kan het Voertuig zijn voor de Ego-Referentie dat je ‘attent’ bent (in tegenstelling tot wat jij denkt dat je ouders van je denken en in je afkeuren).
  Of ‘je huis schoon en opgeruimd houden’ is het Voertuig voor de Ego-Referentie ‘laten zien dat je georganiseerd bent’ (in tegenstelling tot wat jij denkt dat je ouders van je denken en in je afkeuren).
 3. Waar gebruik je Voertuigen voor?
  Voertuigen zijn kansen om te demonstreren dat je ‘iets kunt’ of ‘iets bent’; je bent altijd op zoek naar Voertuigen om aan je ouders/verzorgers te laten zien dat ‘jij beter bent dan zij denken dat je bent.’
 4. Met welke twee concepten in de Zelf-Gevoel Methode staan Ego-Referenties en Voertuigen in verband?
  EgoRefs en Voertuigen staan heel dicht bij (Indirecte) Motivatie en OSVJ. EgoRefs zijn gebaseerd op beslissingen die een strategie werden om in je (vroege) kinderjaren goedkeuring te krijgen. Voertuigen zijn de gelegenheden om die strategieën uit te voeren en te showen, zodat je de gewenste goedkeuring krijgt.
  Soms creëer je Voertuigen en soms gebruik je al bestaande Voertuigen. Bijvoorbeeld: je kunt je vaders auto wassen om goedkeuring te verdienen (Indirecte Motivatie). De auto moest toch gewassen worden. Maar je kunt ook naar je vader toestappen en een Voertuig creëren door hem aan te bieden om zijn auto te wassen. Je zou kunnen beweren dat je dat doet omdat de auto stoffig is, maar in werkelijkheid heb je net een gelegenheid gecreëerd om de goedkeuring van je vader te verkrijgen.

De volgende drie vragen zijn persoonlijk.
Ze dienen om je inzicht in je Zelf te verdiepen door je uit te nodigen de begrippen van Les 5 toe te passen op je eigen leven:

 1. Welke Ego-Referentie geeft je de meeste zorgen?
 2. Welke Voertuigen gebruik je om deze Ego-Referentie uit te voeren?
 3. Hoe zou je je voelen als je geen Ego-Referentie meer nodig zou hebben?