Les 4 – Antwoorden op de Vragen

‘Wees jezelf’ Cursus – Hulp bij de ontwikkeling van je Zelf-Gevoel

Hier zijn drie vragen om (voor jezelf) te zien of je de concepten van Les 4 goed begrijpt:

 1. Wat is Motivatie?
  In het algemeen creëert Motivatie een stimulans of een drang om iets te doen of niet te doen. Motivatie is de drijfveer van gedrag.
 1. Beschrijf het verschil tussen Directe en Indirecte Motivatie.
  Directe Motivatie is natuurlijk en gebaseerd op het heden. Er is geen agenda om aan een onderbewuste behoefte uit het verleden te voldoen. Indirecte Motivatie daarentegen is niet wat het aan de buitenkant lijkt te zijn. Het stuurt gedrag aan vanuit het motief om een tijdelijk goed gevoel te bereiken, als vervanging van het blijvende gevoel een ‘echt’ mens te zijn.
 1. Hoe staan Directe en Indirecte Motivatie in verband met je Zelf-Gevoel?
  Het type Zelf-Gevoel dat je hebt bepaalt het type motivatie van waaruit je handelt. Als je een Gezond Zelf-Gevoel hebt, doe je de dingen om geen enkele andere dan de voor de hand liggende reden. Je handelt dan vanuit Directe Motivatie.
  Als je een Gebrek aan Zelf-Gevoel hebt, ben je indirect gemotiveerd, omdat je dingen doet om goedkeuring van je ouders te krijgen.Als je je motivatie wilt helen, begin dan bij het herstellen van je Zelf-Gevoel!

De volgende drie vragen zijn persoonlijk.
Ze dienen om je inzicht in je Zelf te verdiepen door je uit te nodigen de begrippen van Les 4 toe te passen op je eigen leven:

 1. Noem een paar activiteiten die je met Directe Motivatie doet. Denk na over waarom je een gezonde relatie met die activiteiten of dat gedrag hebt.
 2. Wat zijn de meest voorkomende emoties of sensaties die je bij Indirecte Motivatie voelt? Denk na over wat de oorzaak van deze gevoelens zou kunnen zijn.
 3. Welke Indirect Gemotiveerde activiteit of gedraging zou je het liefst willen veranderen?