Les 2 – Antwoorden op de Vragen

‘Wees jezelf’ Cursus – Hulp bij de ontwikkeling van je Zelf-Gevoel

Hier zijn drie vragen om (voor jezelf) te zien of je de concepten in Les 2 goed begrijpt: 

 1. Hoe kan een Zelf-Gevoel natuurlijk zijn?
  Je kunt spreken van een Natuurlijk Zelf-Gevoel als je je als persoon hebt mogen ontwikkelen en de steun van je ouders/verzorgers hebt gekregen om je Zelf-Gevoel te ontwikkelen. Als je opgroeit, groeit je Zelf-Gevoel met je mee en wordt het een wezenlijk onderdeel van wie je bent.
 1. Wat is een Gebrek aan Zelf-Gevoel en wat is het effect op iemands leven?
  Een Gebrek aan Zelf-Gevoel is de afwezigheid van een voortdurend, innerlijk weten dat ‘ik mijn eigen persoon ben en een echt, onafhankelijk mens’, omdat dat gevoel nooit ontwikkeld is. Mensen met een Gebrek aan Zelf-Gevoel zijn verstrengeld met de waarden en wensen van hun ouders/verzorgers en missen het vermogen om te doen wat zij zelf willen. Vaak weten ze niet eens wat dat is. Ze kijken voortdurend naar anderen voor leiding, ideeën en maatstaven om mee te leven. Ze vermijden conflicten, en het steeds maar tegemoet komen aan de wensen van anderen kost veel energie en gaat ten koste van henzelf.
 1. Is het altijd goed om je ouders te behagen?
  Het is goed om je ouders te behagen als je vanuit een Gezond Zelf-Gevoel handelt. Het is altijd goed om aardig tegen anderen te zijn als er een gezonde intentie achter zit. Maar als je vanuit een Gebrek aan Zelf-Gevoel handelt, is de kans groot dat je je ouders behaagt om hun goedkeuring te krijgen, zodat jij je ‘Goed-voelt-over-jezelf.’ Dit is een ongezonde toestand, die je zo snel mogelijk moet zien te veranderen.

De volgende drie vragen zijn persoonlijk.
Ze dienen om je inzicht in je Zelf te verdiepen door je uit te nodigen de begrippen van Les 2 toe te passen op je eigen leven:

 1. Nu je weet wat een Natuurlijk Zelf-Gevoel is: kun je je iemand voor de geest halen die dat heeft?
 2. Ben je een ‘people pleaser’, iemand die anderen wil behagen? Wat doet dat met je leven?
 3. Wiens goedkeuring is het belangrijkst voor jou?