Staat slapeloosheid op de lijst van zelf-sabotagegedrag?

Leestijd ± 2 minuten

 

Wikken en wegen, worstelen met gedachten die door je hoofd razen en uren voorbij zien kruipen tijdens een lange nacht – herkenbaar?

 

Leven met slapeloosheid is een eenzame en stressvolle ervaring. Soms kan het voelen alsof je gestraft wordt omdat je niet weet hoe je “los moet laten” en al die gedachten in je hoofd kan uitschakelen.

Als je worstelt met slapeloosheid weet je dat dit een innerlijke strijd is met enorme gevolgen voor de wereld om je heen. De hoeveelheid slaap die je krijgt, beïnvloedt elk aspect van je wakkere leven. Een rusteloze nacht kan van invloed zijn op hoe productief je bent op je werk; of je de energie hebt om te sporten of tijd met vrienden door te brengen; en hoeveel geduld je hebt met jezelf en de mensen om je heen.

 

 

 

Dus ja, slapeloosheid staat bovenaan de lijst van zelf-sabotagegedrag.

Slapeloosheid heeft vaak een web van externe en biologische oorzaken: stress in je professionele of persoonlijke leven, een onregelmatig slaapschema, gebrek aan lichaamsbeweging, zelfs hormonale onevenwichtigheden. Je slapeloosheid kan meerdere en complexe factoren hebben.

 

Waarom slaap je eigenlijk ‘s nachts moeilijk?

Hier is nog iets anders om te overwegen: misschien is geen van bovenstaande oorzaken de echte reden waarom je moeilijk slaapt. Al deze duidelijke oorzaken – angst, moeite om een consistent schema te houden, een geïrriteerd zenuwstelsel – zijn symptomen van een dieper, onderliggend probleem dat specifiek is voor jou en hoe je je door deze wereld beweegt.

 

 

 

Welke reden kan dan leiden tot zoveel tot slaap gerelateerde problemen? Het is iets dat je jezelf niet bewust aandoet. Het zijn ingesleten patronen in je denken en handelen over jezelf en anderen. Het is geen statische, passieve toestand waar je geen controle over hebt – verre van dat. Het zijn gewoontes, waar je met hulp en inzicht best verandering in kan brengen.

 

Is voor jou de maat ook vol? Wil jij verandering brengen in je slaappatroon en jezelf verlossen van slaaploosheid?

Ter introductie van ons nieuw te verschijnen boek: ‘Slapeloosheid, hoe kom je ervan af?’, versturen we hoofdstuk1 als een voorproefje – totaal kosteloos. Laat hier je emailadres achter en we sturen je hoofdstuk 1 deze week nog toe.  

 

Posted in

Antoinetta Vogels

Antoinetta Vogels is the Oprichtster & Directrice van HealthySenseOfSelf, LLC, ontwerpster van de Zelf-Gevoel Methode, een Zelfhulp Programma, voor Mensen die de gemoedsrust willen genieten die het Jezelf zijn met zich meebrengt!