shutterstock_492990685Is Donald Trump de belichaming van een generatie kloof? In de protestmarsen, in New York, Seattle en Portland zag ik alleen hele jonge burgers hun ongenoegen uiten over de verkiezingen uitslag in Amerika.
Ze zijn ontzet en bang. Ik ook. Ik ben bang dat Amerika een politie staat gaat worden waarin ik niet meer wil wonen.

Niet alleen door ouderen

Een generatie kloof wordt niet noodzakelijkerwijze alleen gecreëerd door ouderen die hun vroegere status quo willen handhaven. Zij denken, zodoende, hun leven onder controle te kunnen houden om een bepaalde uitkomst te garanderen. Deze mensen hebben hard gewerkt om hun levensomstandigheden zo acceptabel te krijgen dat ze er mee uit konden komen, en nu moet het opeens allemaal anders!

Ik weet het nog goed. Ik had hard gewerkt om een positie te krijgen in het Amsterdams Philharmonisch Orkest. Je keek op tegen de dirigent, meestal een man, en meestal veel ouder. Staat daar opeens zo’n jong broekie op het podium met een directie stokje in zijn handen die tegen iedereen maar even kan zeggen hoe hij het hebben wil. Ik moest echt wel even een paar keer slikken. Het was mijn eerste confrontatie met het natuurlijk verloop in de dingen: jongeren nemen de taken van de ouderen over.

Ook jongeren

Maar soms ook houden de jongeren het ook bij het oude. Vaak omdat ze in kleinere steden wonen of meer moeite hebben om hun werkomstandigheden draaglijk te maken. Maar ook omdat hun ouders zo hard gewerkt hebben om een status quo te verdienen en zij een traditie hebben om in hun voetstappen te treden. Omdat ze nooit geleerd hebben de normen en waarden van hun (voor-)ouders te toetsen en hun eigen denkbeeld over de wereld te vormen. Dat is niet hun schuld- het is een gegeven. Ook voor hen is verandering een angstaanjagend begrip: we hebben het altijd zo gedaan – en nu moet het opeens anders!

Trump

Trump lijkt wel verandering te willen maar in wezen wil hij het allemaal bij het oude houden. We waren goed op weg naar blijvende verbetering: meer gelijkheid, meer inspraak, meer respect voor elkaars etnische achtergrond of geslacht, meer globaal- ipv nationaal denken…

De president Elect D.T. wil het allemaal terugdraaien en de oude, traditionele waarden en normen weer installeren die de wereld voor duizenden jaren hebben geregeerd. De vrouw dient de man te gehoorzamen en heeft zelf geen rechten, zij is er voor het huishouden en, je weet wel, voor die andere behoeften van de man. Het recht van de sterkere geldt en als je voor een cent geboren bent ben je nou eenmaal een cent. Natuurlijk mag je heel hard werken en veel macht en geld verzamelen om je Amerikaanse droom te verwezenlijken maar totdat je het zover geschopt hebt, blijft je baas je baas en moet je doen wat ie zegt.

Dat bevalt de behoudende groeperingen. Nu krijgen zij weer de kans om zich binnen hun traditie te onderscheiden. De normen en waarden liggen vast- iedereen weet wat er goed en kwaad is en als je je niet aan de regels houdt lig je er gewoon uit. Dan komt de politie eraan te pas en ga je naar het gevang.

Verandering is onvermijdelijk

Maar de wereld laat zich niet ringeloren door de behoefte aan controle en draait door. De ontvouwing van andere dan bekende facetten, van hoe het leven zich kan manifesteren, is onbedwingbaar.

Laat dit een woord van troost zijn en een oproep aan de behoudende groeperingen tot “wakker worden.” “Moeten we echt wachten tot de ouderen het lootje hebben gelegd voordat we onze nieuwe denkbeelden kunnen implementeren,” is een kreet die ik nu meermalen heb gehoord. Ik weet niet hoe het met jou is maar ik wil liever niet dood gewenst worden om welke (goede) reden dan ook. Ik moet met mijn tijd mee al heb ik er mijn handen aan vol. Maar het lukt wel!

shutterstock_120027871

 

 

 

 

 

Illustration (is more than 100 words- even a mental one)