Narcistische reparaties

shutterstock_96349472

Narcissus – het klinkt zo mooi, maar de gevolgen van een narcistische houding zijn minder mooi. Narcissus was een figuur uit de Griekse mythologie. Hij was een schone jongeling, die zich zelf zo mooi en belangrijk vond dat hij maar bleef staren naar zijn spiegelbeeld dat weerkaatst werd in een meertje. Uiteindelijk ging hij daaraan ten onder.

Je kunt je voorstellen wat er met zijn kinderen gebeurd zou zijn, als hij die had gehad. Waar is papa? Die is zichzelf aan het bewonderen. Hij is er volledig van overtuigd dat dat het enige is wat de moeite waard is in het leven.

In het moderne leven ziet de realiteit er weliswaar anders uit, maar het beeld gaat nog steeds op. Als je ouder of verzorger alleen zichzelf ziet en denkt dat alles om hem of haar draait kun je spreken van narcisme, en bestaat het gevaar dat jouw zelfbeeld daardoor schade heeft opgelopen.

Een ‘huil’-spiegel

Als kinderen zien we onszelf door de ogen van onze ouders. Die hielden ons een spiegel voor en we geloofden wat we daarin zagen. Het was alsof je in een soort vervormende spiegel keek, noem het maar een ‘huil’-spiegel, want om te lachen is het zeker niet. In die spiegel zag je niets goeds aan jezelf, maar omdat je je ouders zonder meer geloofde probeerde je je toch zo te gedragen dat je in dat spiegelbeeld zou passen. Dan waren je ouders immers blij met je en kreeg je wat je zo hard nodig had: een glimlach of een aai over je bolletje.

Terug naar jezelf

Om nu je echte ‘zelf’ te kunnen worden en je eigenlijke leven te kunnen gaan leiden, moet je uitvogelen hoe je was voordat de vervormende spiegel je parten speelde. Vervolgens moet je jezelf leren dat je je niet meer aan dat spiegelbeeld hoeft aan te passen – integendeel, dat moet je juist niet doen! Je moet ophouden met jezelf in bochten te wringen om anderen te behagen en je te voegen naar hun normen en waarden.

Maar het is verschrikkelijk lastig om eenmaal aangeleerde patronen te doorbreken en nieuwe gewoontes aan te leren. Toch is dat wat er moet gebeuren, of je blijft voor altijd aan de leiband lopen van je narcistisch gestoorde ouder.

Als je wilt weten waar jij je bevindt in dit proces, kun je onze quiz doen, ons boek lezen of onze speciale online cursus doen.

 

mirroring_card

 

Antoinetta Vogels

Antoinetta Vogels is the Oprichtster & Directrice van HealthySenseOfSelf, LLC, ontwerpster van de Zelf-Gevoel Methode, een Zelfhulp Programma, voor Mensen die de gemoedsrust willen genieten die het Jezelf zijn met zich meebrengt!