Alcoholgebruik om je goed over jezelf te kunnen voelen

shutterstock_370472597

Hoe het begint…
Het begint met een glaasje om 4 uur want het is toch zo lekker om even uit te puffen op een terrasje, en het zonnetje schijnt…Ha, daar komt mijn vriend toevallig ook aan – wil je ook een neutje? – en dat betekent voor mij dan meteen de volgende ronde. Thuisgekomen, wordt er aan het eten gewerkt, lekker muziekje op en tja, daar hoort toch wel een aperitiefje bij, toch? En onder het eten toch nog maar een glas wijn, of twee? En dan kun je de rest van de avond toch zeker niet op een droogje blijven zitten want dan word je ook zo slaperig.

Hoe het doorgaat…
Hoe vaak gaat het niet zo per week? En in het weekend? Voor sommige mensen vaker als voor anderen, dat weet je van je zelf het beste. Een ding is zeker, we vinden het allemaal lekker en waarom zou je je die geneugten ontzeggen in het leven. Je moet al zo hard werken of er zijn andere, moeilijk te verstouwen situaties gaande. En zo’n glas maakt toch echt dat je je lekkerder voelt. Eindelijk voel je je goed over jezelf – dat gevoel van ongeconditioneerde zelf-appreciatie. Je bent gewoon even blij dat jij jij bent en dat gevoel wil je verlengen, toch? Natuurlijk wil je dat!

Hoe het afloopt…
Maar alcohol in overmaat is slecht voor je – het breekt je celwanden af op de lange duur. Het begint er mee dat je er steeds meer van moet gaan gebruiken om je even goed over jezelf te voelen als de vorige keer. En dan komt er een moment dat dat goeie gevoel helemaal achterwege blijft en dat je lever het afbreken van de alcohol niet meer aankan omdat het verzadigd is- achterstallig werk te doen heeft. Voor je brein betekent dat dat het je niet meer die euforie kan geven die je zo nodig hebt om goed te voelen over jezelf. En dat niet alleen, maar de alcohol tast op den duur ook nog je grijze celletjes aan en maakt ze kapot. Gewoon stuk! Niet repareerbaar kapot – onbruikbaar.

Dat wou je niet. Dat wist je niet. Maar nou ben je verslaafd. De weg terug is verschrikkelijk lastig.

Doe het gewoon anders!
En weet je wat zo droevig is, je zou je gewoon altijd goed moeten voelen over jezelf. Dat is je geboorterecht! Het is wat minder cool misschien en niet algemeen gangbaar, maar door aan je Zelf-Gevoel te werken ga je je steeds beter over jezelf voelen en heb je die kicks helemaal niet nodig. Dan kun je misschien nu en dan eens een glaasje drinken, gewoon omdat het er is en het wel lekker is.

Begin een nieuwe trend en wordt zelf de trendzetter! Doe het anders, zeg ja tegen jezelf zonder alcohol! Uiteindelijk berust het alleen maar op een misverstand dat je denkt dat je je niet altijd goed zou mogen voelen over jezelf. Een opvoedings-foutje!

Jij bent jij en dat is waar het om gaat.
En omdat jij jij bent mag je je gewoon altijd goed voelen over jezelf!
Je bent immers alles wat je hebt?

Antoinetta Vogels

Antoinetta Vogels is the Oprichtster & Directrice van HealthySenseOfSelf, LLC, ontwerpster van de Zelf-Gevoel Methode, een Zelfhulp Programma, voor Mensen die de gemoedsrust willen genieten die het Jezelf zijn met zich meebrengt!