Zelf-destructief gedrag

Het is een beladen woord: zelfdestructief gedrag. Echt Nederlands zou zijn: zelf-vernietigend gedrag, want daar komt dit gedrag in wezen op neer: je doet dingen die slecht voor jezelf zijn. Als je ze vaak doet maak je jezelf zwakker en zwakker. Het ergste soort zelf-vernietigend gedrag zou zelf- moord kunnen zijn, ware het niet dat je je zou kunnen afvragen wat erger is: jezelf heel langzaam berg afwaarts laten glijden tot dat je je zo ellendig voelt dat je leven er niets meer toe doet of er een radicaal einde aan maken?

Het is allebei niks, toch?

Zelf-destructie

Zelf-destructie

Toch is er een gemeenschappelijke grond aan te duiden waaraan niet genoeg aandacht wordt geschonken. Er wordt gesproken over zelf-destructie, zelf mutilatie, over het verslaafd zijn aan alcohol of andere drugs maar daarbij wordt er nog steeds van uit gegaan dat mensen zich wel bewust zijn van een zelf, van zich zelf. Met andere woorden, je moet je misschien eerst eens afvragen of je eigenlijk wel bezig bent dingen te doen die tegen je eigen gezondheid in werken. Of weet je eigenlijk helemaal niet dat jouw zelf gezond is. Ben je je eigenlijk wel bewust dat jij bent, dat je echt bestaat, net zo als al die andere mensen om je heen? Ben je je eigenlijk wel bewust dat je het mes zet in je eigen wonderbaarlijke velletje of heb je niet echt door dat dat velletje van jou is, helemaal alleen van jou?

Misschien heb je nooit geleerd hebt, toen je klein was, dat jouw leven om jouw draait- alleen om jouw en dat jij jouw leven zelf kunt invullen, moet invullen zelfs. Dan ken je het woordje IK niet zo, en ZELF al helemaal niet. “Ik ben van mij zelf” is een concept dat je dan is onthouden. Maar juist dat concept opent alle deuren in het leven voor je. Probeer het eens en ga voor de spiegel staan, kijk jezelf in je eigen ogen en zeg: “Ik ben helemaal van mezelf en alleen van mezelf. Mijn leven is van mij!” Breng het met passie en emotie: schreeuw het uit en houd die woorden zo lang bij je tot je het echt zeker weet. Je hoeft naar niemand zijn pijpen te dansen – je kunt gewoon zijn wie je bent. Ook als je niet weet wat dat is.

Heb je een droom? Iets wat je heel graag zou willen? Of iets wat je je herinnert dat je vroeger heel graag wilde en dat je hebt opgegeven. Haal die droom weer naar boven: je kunt hem verwezenlijken! Je kunt heus leren wie je zelf bent en ook om in je zelf te geloven. Houdt vast- houdt vol – het kan slecht weer zijn of ijskoud in je hart, maar houd vast aan je spiegelbeeld. Zoals jij is er maar een! Jouw lijf, jouw gedachten, jouw opinie, jouw smaak, jouw mening. Knijp je zelf maar even zachtjes en adem een paar keer diep in. Wat is je eerste stap om je droom echt te leven…?

Als je volgende keer de beslissing neemt om weer over de schreef te gaan met het gebruiken van drugs of alcohol, om cool te zijn, erbij te horen of gewoon om troost of zelfs als beloning voor iets dat er gelukt was, neem dan even 1 minuutje. Probeer even stil te staan bij het feit dat het je eigen lichaam is dat je daaraan blootstelt. Jouw lijf en van niemand anders en dat het dagen kost van jouw eigen leven die je dan moet gebruiken om je roes uit te slapen of je kater te boven te komen.

Echt voelen dat jij er al bent – dat je al bestaat – dat jouw leven al aan de gang is – en dat het aan jou is er wat van te maken. Iets dat jij wilt, niet je moeder of je vader of je tante of je leraar…JIJ bepaalt het ZELF.

Antoinetta Vogels

Antoinetta Vogels is the Oprichtster & Directrice van HealthySenseOfSelf, LLC, ontwerpster van de Zelf-Gevoel Methode, een Zelfhulp Programma, voor Mensen die de gemoedsrust willen genieten die het Jezelf zijn met zich meebrengt!