Hoge Pieten en alcohol verslaving

 

Hebben Hoge Pieten altijd een Gezond Zelf-Gevoel?
Hoe komt het dan dat zij soms toch een alcohol probleem hebben?

Hoe komt het toch dat we ons vaak zo ongemakkelijk voelen als we sociaal moeten zijn zonder een glaasje? Zelfs de mensen met de bestbetaalde banen en de hoogste posities hebben het hier vaak moeilijk mee. Je zou toch verwachten dat deze mensen wel goed in hun vel zitten.

shutterstock_445336540

 

Verstoppertje achter hun werk
Juist deze Hoge Pieten zijn vaak verlegen en introvert. Zij focussen voornamelijk op de inhoud van hun baan en zijn dan ook met genoegen ‘workaholic’. Jezelf uitdragen als mens is namenlijk iets heel anders dan je manifesteren als expert! Van jongs af aan hebben zij zich ingezet om goed te worden in wat ze deden. Dat gaf hen meteen een veilige schuilplaats tegen het zich moeten blootgeven als persoon tegenover hun medemens. Ze zeggen misschien dat ze minder geïnteresseerd zijn in interactie op algemeen niveau, maar met een borreltje op gaat het een stuk gemakkelijker en voelt het ook wel lekker. In mijn ogen hebben we uiteindelijk allemaal behoefte aan contact.

En ja, in hoeverre komt verlegen zijn voort uit een gebrek aan zelfvertrouwen? En in hoeverre komt gebrek aan zelfvertrouwen voort uit een Gebrek aan Zelf-Gevoel? Vaak zijn we zo gericht op wat er moet gebeuren, dat we ons gevoel van wie en wat we zijn totaal verloren hebben. Het enige wat we denken nodig te hebben aan het eind van de dag is een ‘goed-gevoel’. Zonder de high van dat ‘goede-gevoel’ kunnen we de dag niet afsluiten want we durven de realiteit van het bestaan nauwelijks onder ogen te zien.

 

Ik ben in de eerste plaats mijn lijf
Maar de realiteit is dat we in de allereerste plaats een lijf zijn. Zonder lijf kun je niet bestaan. Je lijf is een huis voor je ziel of hoe je de essentie die ten grondslag ligt aan elk mens ook maar wilt noemen. De werkelijkheid van het mens zijn en de beperkingen die dat met zich meebrengt onder ogen zien en accepteren is niet iets dat bijdraagt aan het succes van een dineetje. Jezelf te ervaren als de tijdelijke ontvanger van ‘the gift of life’ zou weleens heel andere discussies op gang kunnen brengen. Not cool!. Inzien dat je wellicht toch wat buiten de grenzen leeft van wat je menselijkerwijs aan kunt is pijnlijk en ongemakkelijk. Dan maar een glaasje of meer…dan krijg je in ieder geval je high.

 

Een Gezond Zelf-Gevoel brengt je dichter bij je zelf in al zijn facetten. Daarmee kom je beter in evenwicht en heb je minder hulpmiddelen nodig om je staande te houden. Je weet wat je waard bent en je weet ook dat dat prima is, ook als het een beetje minder moet.

 

Antoinetta Vogels

Antoinetta Vogels is the Oprichtster & Directrice van HealthySenseOfSelf, LLC, ontwerpster van de Zelf-Gevoel Methode, een Zelfhulp Programma, voor Mensen die de gemoedsrust willen genieten die het Jezelf zijn met zich meebrengt!