Heb je ouderlijke angsten? Inzichten van Jennifer Senior

 

door Deborah Drake

 

“Waarom gaat kinderen grootbrengen zo vaak gepaard met (ouderlijke) beklemmingen?”

Iedere keer als ik deze presentatie op TED bekijk, ben ik het helemaal eens met wat Jennifer Senior met ons deelt over ouderlijke angsten en de dag dat haar zoon geboren werd. Ik had ook geen keizersnede gepland, maar mijn dochter draaide zich een week voor de geboorte om in een stuitligging. Hoewel ik erg uitkeek naar haar geboorte, keek ik niet uit naar een ruggeprik. Ik had me helemaal voorbereid op een natuurlijke geboorte zonder drugs.

Hoe dan ook, ik keek uit naar het moederschap – dus manier waarop mijn dochter op de wereld kwam werd al snel overspoeld door de golf van liefde die ik voelde toen ik haar voor het eerst hoorde huilen.

“Dat is mijn zoon op de dag van zijn geboorte. Ik zat helemaal onder de drugs. Ik had een onverwachte keizersnede gehad. Maar zelfs in mijn opiaatnevel slaagde ik erin om een hele duidelijke gedachte te hebben toen ik hem voor het eerst vasthield. Ik fluisterde het in z’n oor. Ik zei: “Ik zal heel erg mijn best doen om je geen pijn te doen.” Het was de eed van Hippocrates en ik wist niet eens dat ik dat zei. Maar ik bedenk me nu dat de Hippocratische Eed een veel realistischer doel is dan geluk. In feite, zoals iedere ouder je kan vertellen, is het vreselijk moeilijk.”

~Jennifer Senior

Net als Senior wilde ik ook vooral geen kwaad doen. Ik wilde elke toekomstige ouderlijke uitdaging met liefde en geduld aanpakken. Ik wilde ongeschonden uit dit proces komen na mijn dochter in haar eigen heelheid geleid te hebben.
Mijn eigen herinneringen aan mijn opgroeien met een overgevoelige moeder en een emotioneel niet-aanwezige vader waren niet perfect. Ik was vastbesloten toen ik moeder werd, om bepaalde stukken van mijn eigen geschiedenis niet te herhalen.

Sterker nog, toen ik in de 20 was begon ik echt te kijken WAAROM mijn leven zo’n emotionele achtbaan was en WAAROM ik boven alles bang was dat ik in de steek gelaten zou worden. Het “innerlijke” werk om mezelf beter te begrijpen was nooit makkelijk, maar het was altijd de moeite waard – en na de onderzoekende fase kwamen de openbaringen.
Toen ik zelf ouder werd had ik een behoorlijke hoeveelheid emotioneel herstel achter de rug. Ik had het gevoel dat ik een goede ouder zou zijn. Onder de beste omstandigheden luister ik met aandacht naar mijn 16-jrige dochter, die haar tiener-jaren gracieus en met kracht aanpakt; en met veel meer zelfbewustzijn dan ik ooit had op haar leeftijd.

Net als Jennifer Senior is mijn doel om mijn kind zo op te voeden dat ze zichzelf kent, van zichzelf houdt, zich door mij geliefd en gewaardeerd voelt – onafhankelijk van haar ontwikkelingsstadia en haar emotionele ups en downs.

Dus wat kun je doen als ouder of aanstaande ouder om een goed resultaat voor je gezin te waarborgen? Maak de balans op van je eigen geschiedenis en de ervaring met het ouderschap, voordat je zelf vader of moeder ouder wordt. Dat is een goed begin om de toekomstige erfenis van je familie gezond te maken.

 

Bij gebrek aan nieuwe rollen, volgen we gewoon de oudsten in het boek – fatsoen, werkethiek, liefde – en geluk en zelf-respect komen vanzelf. Ik denk, dat als iedereen dit zou doen, alle kinderen in orde zouden zijn en hun ouders ook, waarschijnlijk zelfs beter. ~Jennifer Senior

En als je je ooit afvraagt “ben ik er klaar voor om ouder te zijn (want dat wil je graag),” overweeg dan om de status van je Zelf-Gevoel onder ogen te nemen. Vraag je af wat je motiveert en waar je warm voor loopt.

Begin met de Quiz. Ga daarvan uit. We hebben de online cursus ontworpen voor diegenen die hier meer over willen weten en iets voor zichzelf en hun familie willen doen.

 

Voor alle duidelijkheid: het ouderschap is de beste en moeilijkste ‘baan’ die ik heb ooit gehad heb; en ik zou er geen moment van willen veranderen.

 

About Deborah Drake

Deborah Drake is a lifelong lover of words and storytelling. She enthusiastically serves as Writer, Editor, Managing Editor and Evangelist for Healthy Sense of Self.

View all posts by Deborah Drake →

 

Antoinetta Vogels

Antoinetta Vogels is the Oprichtster & Directrice van HealthySenseOfSelf, LLC, ontwerpster van de Zelf-Gevoel Methode, een Zelfhulp Programma, voor Mensen die de gemoedsrust willen genieten die het Jezelf zijn met zich meebrengt!