Hangt geluk af van het uitfilteren van negatieve dingen?

“Je laat een glas vallen terwijl je ontbijt maakt. Je zit vast in het verkeer op weg naar kantoor. Je baas is woest, omdat je laat bent. Gefeliciteerd! Je hebt een slechte ochtend. Overkomt iedereen wel eens. Maar onze reactie op de moeilijke momenten in het leven zegt veel over de werking van onze hersenen. Het spreekt misschien vanzelf, maar mensen met een zonniger humeur kunnen hun gevoelens beter reguleren dan mensen met een sombere persoonlijkheid, die zich sneller door vervelende gebeurtenissen laten beϊnvloeden. Waarom is dat?
~uit “How Happy Brains Respond to Negative Things” door Summer Allen en Jeremy Adam Smith | March 29, 2016

Woman driver is angry stucking in traffic jam

ergernis in het verkeer

Deze ene zin in het artikel trok mijn belangstelling:
Hangt menselijk geluk af van het uitfilteren van de negatieve dingen in het leven?
Mijn antwoord: Ik denk van niet. Misschien is het afhankelijk van hoe je reageert op elke situatie die je tegenkomt in de loop van de dag.
Om een voorbeeld te geven: Ik probeer nadrukkelijk mijn dochter op te voeden met een sterk gevoel van haar eigen zelf. Sommmige dagen is dat makkelijker dan andere. Dat zijn de dagen dat we allebei goede zelf-zorg beoefend hebben. We hebben goed geslapen. We hebben allebei ons ‘huiswerk’ onder controle. We kunnen ons vrij uiten. Ze heeft een goede dag met trainen op de golfbaan of de wedstrijd (het is midden in het seizoen). Ik heb een goede schrijfdag en al mijn klanten zijn ook tevreden. Het is duidelijk een hele verzameling elementen, die de dag maken.
Soms gaat het allemaal niet zo lekker voor één van ons, of allebei. Hoe dan ook, ik blijf (zoveel mogelijk!) trouw aan een van mijn leidende mantras: Vertel de waarheid zo gauw je die herkent.
Om eerlijk te zijn: dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Niet zo lang geleden besloot mijn dochter om een eind te maken aan haar school-romance met de jongen die het ‘eerste echte vriendje’ was, omdat hij deed alsof hij haar niet meer zo leuk vond. Hij had niets echt fout gedaan, maar hij sms-te minder, was minder geϊnteresseerd in haar dag, begon meer tijd te besteden aan basketbal, gewichtheffen en zijn vrienden. Na een maand verzamelde ze haar moed om hem te vragen wat er aan de hand was.
Je moet begrijpen dat ze maandenlang haar vader, mijn partner en mij om advies gevraagd had als er iets voorviel. “Wat moet ik doen? Wat moet ik schrijven? Wat moet ik zeggen?” Mijn antwoord was altijd het zelfde: “Wat denk jij dat je moet doen?” Ik deed mijn best om mijn eigen opinies niet aan haar op te dringen en soms kostte dat heel veel moeite als ik zag dat ze het er moeilijk mee had.

Papa zegt dat ze een ultimatum moet stellen. Gelukkig vraagt mijn dochter ook altijd de meningen van anderen: van Dan en mij ☺
Mijn partner, Dan, stelt voor dat ze ‘de jongen’ bepaalde vragen stelt op een bepaalde manier (dwz kalm en als ze zich niet in de verdediging voelt). Met andere woorden, na even diep ademhalen voordat ze zich in de door emotionele met haaien-vergeven wateren begeeft. Hij weet dat ze naar ons allemaal luistert voordat ze actie neemt, wat een fijne gedachte is. Dan heeft zelf ook vier tieners succesvol opgevoed en ik glimlach altijd even als ik haar hoor zeggen “Hey Dan… raad eens wat er vandaag gebeurd is.”
De waarheid was dat ze in stilte leed op school (waar ik als moeder een beetje verdrietig om was) maar thuis was ze heel open (wat voor mij een zegen was en waar ik heel dankbaar voor was).

Het werk, dat ik dagelijks doe met het materiaal van Gezond Zelf-Gevoel ondersteunt mijn denkpatronen en keuzes als ouder. Het maakt me een nog betere ouder dan ik al was. Het zorgt ervoor dat ik me in het algemeen meer bewust en een betere waarnemer van mezelf ben en daar ben ik heel dankbaar voor. Sinds ik bij deze organisatie begonnen ben in 2011, maak ik op zijn minst één keer per jaar een persoonlijke inventaris op van de belangrijke ervaringen in mijn leven.

Om de dingen in perspectief te zetten: In 2011 was mijn dochter 11 en druk bezig op de basisschool. Jongens waren nog niet aan de orde. Zelf-imago, vriendschappen, cijfers en een eigen kat wel. Middelbare School is een heel andere wereld om te veroveren. Na mijn eigen gefaalde relaties in mijn latere tienerjaren, 20-, 30- en 40jaren weet ik precies wat ze doormaakt. Ik ken dit deel van de menselijke ervaring heel grondig. Het goede, slechte en lelijke draagt bij aan onze steeds veranderende emotionele intelligentie, ons inlevingsvermogen, onze veerkracht, onze rationele en intuitieve vaardigheden en ons Zelf-Gevoel.

Toen ze uiteindelijk en wijselijk koos om bij hem aan te dringen waarom hij zijn vrije tijd niet met haar doorbracht, kwam het eruit dat hij drie weken geleden zijn belangstelling had verloren. Ze stelde hem nog een pijnlijk vraag – wat getuigt van haar moed, zeg ik maar.

Het meisje: Waarom heb je drie weken geleden niets gezegd?
De Jongen: Ik wilde je geen pijn doen.
Het meisje: Maar je hebt me pijn gedaan.
De Jongen: … Nou, ik denk dat ik je wel zie op school na de vakantie.
Het Meisje: Ja, doei!! (en toen hing ze op en kwam met krokodillentranen in haar ogen naar mij toe voor een lange omhelzing.

Ik maakte zoete thee. Ze liet de koekjes staan. We praatten samen over de pijnlijke ervaring om de waarheid te horen, die ze al weken vermoed had. Ze weet dat ze de rest van de week heeft, voordat ze terug naar school gaat. Het Universum (dat duidelijk een gevoel voor humor heeft!) testte haar echter diezelfde middag, nog geen twee uur later.
Ze ging naar golftraining die middag en rapporteerde later thuis met een sarcastische ondertoon: “Raad eens wie ik op de golfcourse zag?” Ze zat er niet mee. In feite was ze gelukkiger dan ze in weken geweest was, omdat ze ‘de ontmoeting’ gracieus en sterk verwerkt had. Ze speelde goed golf die dag en het huiswerk was zo klaar. En er is nog minstens een volle week vakantie over om van te genieten. Haar veerkracht verbaast me iedere keer weer, hoewel ik weet dat het in haar kern geworteld is. Nogmaals, ik ben dankbaar dat ze haar emoties in het moment weet te uiten.

Ik stel de vraag weer:
Hangt menselijk geluk af van het uitfilteren van de negatieve dingen in het leven?
Het gaat niet zozeer om het uitfilteren van het negatieve; het gaat om het omarmen van het proces om te begrijpen wat we waarnemen als negatief; en ervan te leren. Geluk kan worden versterkt door hoe we het enge, het schokkende, het angstige verwerken, dat we ongetwijfeld tegen zullen komen in het leven en zeker in relaties.
Mijn favoriete blogger over het moederschap, Joni Gilbert, eindigt haar grappige en inzichtvolle artikelen op Facebook over haar wunderkind Cody altijd met: Bonzend Hart. Overstromend van Liefde

Lees hier het hele artikel dat me tot dit blog inspireerde: http://bit.ly/1N9rrhg
De Missie van GezondZelf-Gevoel is om mensen te ondersteunen op hun traject naar het herstel van hun eigen gelukkige, Gezond Zelf-Gevoel, vooral degenen die niet precies weten wat dat zou kunnen zijn. Doe vandaag onze 90 seconden quiz om meer over je Zelf-Gevoel te begrijpen.

De blogpost: Hangt menselijk geluk af van het uitfilteren van de negatieve dingen in het leven? verscheen voor het eerst op www.GezondZelfgevoel.nl

Antoinetta Vogels

Antoinetta Vogels is the Oprichtster & Directrice van HealthySenseOfSelf, LLC, ontwerpster van de Zelf-Gevoel Methode, een Zelfhulp Programma, voor Mensen die de gemoedsrust willen genieten die het Jezelf zijn met zich meebrengt!

2 reacties

  1. The MoneyWhisperer op april 24, 2016 om 7:38 pm

    Je beschrijft het proces van je teenager dochter heel mooi, Deborah. Het kan zo pijnlijk en ingewikkeld zijn voor “beginners”. Zo belangrijk om ouders te hebben met scherpe oren en een groot hart.  2. Antoinetta Vogels op april 24, 2016 om 10:01 pm

    Dank je wel voor je reactie. Je hebt gelijk, het is makkelijk om ouder te worden maar een goede ouder zijn vraagt heel wat bereidheid om je zelf op zij te zetten, terwijl je toch je essence honoreert.