Molly Ringwald: wijs voor haar leeftijd  en leeft haar leven zoals ze het zelf wil

door Deborah Drake HySoS/USA) – Vertaling door ons team Gezond Zelf-Gevoel

“We kennen allemaal wel mensen die al jaren in therapie zijn, die helemaal afgestemd zijn op hun kleinste motivatie, drang en emotie en die toch tegelijkertijd op een pijnlijke manier vergeten (of niet geïnteresseerd zijn in) hoe andere mensen zich voelen.

Het kost finesse, doorzettingsvermogen en misschien wel een beetje geluk om een kind op te voeden dat emotioneel bewust is zonder dat het ego-centrische neigingen gaat vertonen.” Molly Ringwald, Entertainer, Auteur, Moeder, Echtgenote, uit “Getting the Pretty Back: Friendship, Family and Finding the Perfect Lipstick”

Ik heb altijd een aantal boeken van haar om me heen liggen, waar ik af en toe een paar bladzijden uit lees, omdat ze parels van wijsheid bevatten, waar je ze ook maar openslaat. “Getting the Pretty Back: Friendship, Family, and Finding the Perfect Lipstick” is er één van. Molly Ringwald’s “luchthartige gids voor vrouwen … die herinnerd willen worden aan hun jeugdige, zorgeloze zelf” (zoals de New York Times het zegt) is zoiets – een lichthartige gids voor vrouwen.

molly-ringwald-breakfast-club

Toch inspireert het me om dieper na te denken over hoe we van kind tot volwassene op kunnen groeien met een Zelf-Gevoel, dat zich op een natuurlijke manier kan ontwikkelen, ongeschonden blijft en altijd binnen  bereik. Dat soort Zelf-Gevoel geeft ons meer kans om ons volledig te kunnen ontwikkelen en de vorm en inhoud van ons leven zelf te bepalen.. Molly Ringwald is  iemand die haar levenspad van jongs af aan gekozen heeft met de steun van haar ouders. Dat heeft een groot verschil gemaakt.

Molly Ringwald is voor de meeste mensen bekend om haar befaamde tienerrollen in John Hughes films (Sixteen Candles, Pretty in Pink en The Breakfast Club.) Maar ik herinner me haar van haar vroegere tijd op TV in de komische serie “The Facts of Life”, waar ik als jong meisje naar keek. Ik kon me helemaal vereenzelvigen met haar rol en de wereld binnen die serie. Ik was ook een leerling op een school voor meisjes en ging de laatste twee jaar van de middelbare school ook naar een  internaat, net zo als zij in de serie.

Mijn latere tienerjaren waren stormachtig omdat ik, net als zij, vocht om uit te vinden wie ik was, waar ik thuis hoorde en hoe ik een onafhankelijk leven moest leiden vanaf mijn 16de zonder ouders. Gelukkig had ik een paar goede mentoren die me stevig met beide benen op de grond hielden, waardoor mijn zelfrespect en eigenwaarde de storm heelhuids overleefden.

Toen ik 20-30 jaar oud was had ik grote problemen met mijn zelfvertrouwen, mijn zelfbeeld en mijn levensweg. Toen ik 16 jaar geleden zelf moeder werd, veranderde er veel ten goede in mijn leven. Het is een levenslang avontuur geworden om mezelf te blijven, nu dat ik zelf een dochter grootbreng, die haar eigen leven mag leven.

In “Getting the Pretty Back” (wat Molly schreef omdat ze 40 werd) schitteren haar opmerkingen en inzichten over zelfrespect, zelfbeeld, relaties en ouderschap op de pagina’s, tussen humoristische verhalen en makkelijk te verteren advies. Haar inzichten zijn vaak raak en onvergetelijk; ze komen heel waar over voor mij. Ze geeft goed advies vanaf een gegronde plek.

Ik stel me zo voor dat die gegronde plek als haar Zelf-Gevoel functioneert, als haar constante innerlijke thuis.

Haar wijsheid, tussen de kooklessen of naar een nieuwe buurt verhuizen door, doet me vaak denken aan ons “Gezond Zelf-Gevoel” en aan alles waar we hier op Healthy Sense of Self voor staan (het beste voor de mens en de familie waar ze lid van zijn.)

Wat had Molly Ringwald (en haar broers en zusjes)?

Voor zover ik kan nagaan, hadden Molly en haar broers en zusjes een goede jeugd, ouders die aanwezig en ondersteunend waren en die haar en haar broers en zusjes toelieten dat ze zichzelf waren. Molly Ringwald  komt altijd bij mij over als iemand die vanaf een vroege jeugd haar eigen Zelf-Gevoel heeft mogen ontwikkelen. Ik herinner me dat ik haar bewonderde, omdat ze al vanaf heel jong een goede actrice was en later omdat ze in Frankrijk woonde en haar verhalen over haar moederschap mij diep raakten.

Molly Ringwald is niet alleen een entertainer, auteur, echtgenote en moeder; ze is één van mijn voorbeelden van iemand met een Gezond Zelf-Gevoel, die de koers van haar leven zelf bepaalt, creatief is waar ze het nodig vindt en bij de opvoeding van haar kinderen menselijk is en ‘gek’ durft te doen. Ik vind het geweldig hoe ze de ervaring van haar jeugd deelt en hoe dat in haar eigen ouderschap weer tevoorschijn komt.

gezond zelfgevoel
Zelf-Gevoel

Een bewust en onderbewust besef dat je zelfstandig bestaat als een uniek
en  (potentieel) autonoom  mens en wat daar allemaal bij
komt kijken in het dagelijkse leven.

Het is niet altijd makkelijk om de kinderen in ons leven de ondersteuning te geven die ze nodig hebben om zichzelf te worden, maar het is zeker onze moeite waard.

Neem de tijd om naar haar Moederpraat te luisteren: Mothering in Captivity. Je zult het leuk vinden.

En Molly, als je deze blog ooit leest, dank je wel dat je een geweldig voorbeeld bent (dankzij de opvoeding die je ouders je hebben gegeven) en omdat je het voortzet met je kinderen. Je bent voor mij, moeder van een tiener, op zoek naar haar eigen leven, een inspiratie en een gids.

Over Deborah Drake

Deborah Drake houdt haar hele leven van woorden en verhalen. Ze werkt met enthousiasme als Schrijver, Editor, Managing Director voor Gezond Zelf-Gevoel

 

 

 

Posted in ,

Antoinetta Vogels

Antoinetta Vogels is the Oprichtster & Directrice van HealthySenseOfSelf, LLC, ontwerpster van de Zelf-Gevoel Methode, een Zelfhulp Programma, voor Mensen die de gemoedsrust willen genieten die het Jezelf zijn met zich meebrengt!