Waarom doen we wat we doen met Kerst?

kerstboom

 

Ik weet niet hoe jullie erover denken, maar ik kijk altijd uit naar Kerstmis. Heerlijk al dat lekkere eten, de muziek, de vredige stemming in de perfecte advertenties en kaarten, films en winkels, de gezelligheid van familie bij elkaar, warm, veilig en beschermd. Ik geloof dat de meesten van ons dat ook wel voelen, tenminste in de weken vóór de eigenlijke dagen.
En toch is de Kerstviering met familie voor veel mensen best wel gespannen. Je hoort vaak de meest afgrijselijke verhalen over families die bij elkaar komen onder het mom van gezellig en vredig. Wat gaat daar mis? Waarom lukt dat niet?

 

In de loop der jaren heb ik deze theorie ontwikkeld:
Als we als familie bij elkaar komen op de oude familie-manier met de overbekende dynamieken, worden we teruggebracht naar de eerste herinneringen van Kerstmis, waarschijnlijk ergens in onze vroege kinderjaren. We verwachten automatisch dat iedereen zich gedraagt, zegt, reageert, kookt, meebrengt en dezelfde grappen vertelt als voorgaande jaren. Doe jij dat ook? Ben je net zo voorspelbaar als je broers en zusjes of je ouders? Staat je boog gespannen?

 

Waarom vervallen we iedere keer weer in die oude patronen? Waar is de winst?
Denk aan al die jaren tussen die vroege jeugdherinnering en wie we nu zijn. We hebben zoveel geleerd, gelezen, ervaren, gestudeerd en geleefd in al die jaren. We zijn gegroeid. We kunnen met een gerust hart zeggen dat we geen kind meer zijn, zelfs niet als onze dierbaren ons wel zo behandelen; alsof we al die jaren niet geleefd hebben.
Deze gewonnen wijsheid heeft met het verstrijken van de tijd een grotere totaalwaarde gekregen, te vergelijken met de rijkdommen die we opgebouwd hebben vanuit ons kleine spaarvarkentje. Verkwansel dat niet! Het is de meest waardevolle investering die we kunnen maken.

 

Wereldwijd zijn er zoveel mensen in oorlog, in conflict met zichzelf en de wereld en in rouw over zinloos verlies van hun dierbaren. Dat maakt onze persoonlijke relaties des te belangrijker. En de belangrijkste band die we ooit kunnen hebben, die ons het meest na ligt, is die met ons Zelf. Die houdt ons sterk en geaard van binnenuit. Het leeft binnenin ons, het is ons binnenste. Het bepaalt wie en wat we zijn en onze wisselwerkingen met de buitenwereld. Onze banden met anderen aarden ons net zo.
Verkwansel ze niet. Zie ze niet als zelfsprekend. Laat ze niet verwateren tot vervelende routines die zoveel energie pakken, onze eigen energie incluis, jaar na jaar. Ze zijn heel belangrijk in het beheer van ons totale welzijn.

 

Als je deze Kerst bij familie gaat vieren, breng dan niet alleen het kind in je mee. Breng de hele persoon die je geworden bent vanaf je vroege jeugd. Deze Kerst gaat het erom dat jij je hele zelf bent en dat deelt met de mensen waar je om geeft en die om jou geven.

 

Go well!

 

MH
The MoneyWhisperer

Antoinetta Vogels

Antoinetta Vogels is the Oprichtster & Directrice van HealthySenseOfSelf, LLC, ontwerpster van de Zelf-Gevoel Methode, een Zelfhulp Programma, voor Mensen die de gemoedsrust willen genieten die het Jezelf zijn met zich meebrengt!