Amerika! Geef ons, welwillende burgers, eindelijk eens een paar goede redenen waarom het nodig is wapens te mogen bezitten. We leven tenslotte niet meer in de cowboy tijd en op Indianen wordt allang niet meer (met permissie) geschoten. Welke reden kan er opwegen tegen het desastreuze gevolg van het in bezit hebben van wapens door de verkeerde mensen; die ze op hun medemens richten met als enige doel er zoveel mogelijk te doden, zoals het moordenaars echtpaar van de San Bernardino shooting eerder deze week toegaf.
Een ogenschijnlijk normaal echtpaar, ‘ouders’ van een baby van 6 maanden, beiden nog geen dertig jaar oud en uiterlijk bezig de ‘American Dream’ te leven; blijkt zeer doelbewust als missie te kiezen zoveel mogelijk mensen op te ruimen. Hij heeft zelfs al 5 jaar een baan als environmental health specialist voor San Bernardino County. Men zegt dat zelfs zijn naaste familie geen idee had dat dit echtpaar een dubbelleven leidde.

HT_michael_wetzel_family_blur_jef_151203_4x3_992                                     shutterstock_329652974
In de krant lees je voortdurend in detail over de verschillende soorten wapens die gebruikt werden. Het lijkt wel of de journalisten en lezers nog steeds hun hart op halen aan Amerika’s cowboy verleden, al is het door een en ander aan de kaak te stellen. Stop met deze beschrijvingen! Het houdt de destructieve tendensen alleen maar gaande. Zwijg stil over de details en probeer uit te vinden wat er in godsnaam ten grondslag ligt aan de motivatie van deze moordenaars.
De twee punten die ik wil maken:

Geef ons eindelijk eens één goede reden waarom Amerikanen zo nodig wapenbezit willen toestaan en het recht daartoe verdedigen. Is het om een misplaatst gevoel van (in dit geval Amerikaanse) identiteit? Het identiteits- probleem kan worden opgelost als er een richtlijn zou bestaan om ieder kind een Gezond Zelf-Gevoel bij te brengen, thuis of anders op school, zo gauw het duidelijk wordt dat hun ouders dat niet kunnen. Dan zou geen puber meer zo kwetsbaar zijn in zijn Zelf-Gevoel dat hij of zij zich zou laten beïnvloeden door extremistische of andere geesteszieke idealen. Dan zou geen puber meer wanhopig zijn heil zoeken in het lidmaatschap van groepen die deze zieke idealen vertegenwoordigen.

gty_daniel_kaufman_lb_151203_4x3_992

Waarom stappen niet alle wapenbezitters spontaan naar voren en gooien al de wapens die ze hebben op een grote hoop om ze te ontmantelen en ongevaarlijk te maken? Hang ze vervolgens als een trofee aan de muur met een bordje eronder: “Ik heb mijn bijdrage geleverd aan de wereldvrede. De tijden zijn veranderd – wapenbezit past daarin niet meer!”
Aan de schoolbesturen: neem in het curriculum van de school de regel op dat ieder mens het recht heeft om zichzelf te zijn, te beginnen op de kleuterschool. Dat klinkt zo normaal en eenvoudig maar de meeste mensen hebben daar toch ontzettend veel moeite mee en zijn boos en gefrustreerd; of ze zijn afhankelijk van allerlei omstandigheden van buitenaf, die ze als die in het geding komen met hand en tand en met het eigen leven verdedigen.

Laten we, ieder van ons, werken aan een Gezond-Zelf-Gevoel voor ons zelf en voor onze kinderen! Elke stap op weg naar dit ideaal heeft een positief gevolg, en al is het klein, tezamen kan het de wereld behoeden voor zelf-destructie.

 

shutterstock_25521622