Oud en Nieuw – terugblikken en vooruit kijken

 

Het jaar loopt ten einde, je ruimt je bureau op en bereidt je voor op de feestdagen. Ergens in die laatste week is er altijd een moment waarop je terugdenkt aan wat geweest is en hoe het anders zou kunnen. De fouten die je in het komende jaar niet meer wilt maken, de slechte gewoonten die je af wilt leren, de dingen waar je niet aan toe kwam. Op de laatste dag denk je aan wat afgelopen jaar mis ging; je kunt daar afscheid van nemen en de volgende dag opnieuw beginnen. Hoe sta je ervoor? Zit je goed in je vel, heb je het naar je zin? Er ligt een mooi lege bladzijde voor je, een maagdelijk nieuw jaar. Een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Hoe ga je die invullen?

 

oudenieuw

Natuurlijk begint en eindigt het jaar met een feest. Oud en nieuw is het moment om alle kansen en mogelijkheden die het leven biedt uitbundig te vieren. Samen met vele anderen. 
In de dynamiek van een groep is het soms moeilijk je eigen koers vast te houden. Je doet mee met de rest, omdat je erbij wilt horen en de sfeer niet wilt bederven. Het is moeilijk om nee te zeggen als iedereen ja zegt. Misschien drink je daardoor iets meer alcohol dan je van plan was, lach je te hard om een gemene grap en ga je met veel bravoure op zoek naar een spannende manier om vuurwerk af te steken. En misschien kijken je vrienden met bewondering naar je omdat je dat allemaal doet. Respect!

 

Maar de volgende dag komt de kater. Hoeveel mensen zouden op 1 januari spijt hebben van de voorgaande avond? Zou het niet fijn zijn om het jaar fris te beginnen en zonder schuldgevoel? Een heel nieuw jaar ligt aan je voeten, waar je zonnig en fit aan wilt beginnen! 2016 kan het jaar worden waarin je zelf kiest, vanuit je hart, zonder je zorgen te maken over wat anderen daarvan zullen vinden. Een jaar zonder verborgen agenda. Want je bent wie je bent en dat zal altijd zo blijven. Je hoeft niet de goedkeuring van anderen te ‘verdienen’. Je moet alleen zorgen dat je jezelf eerlijk in de spiegel kunt aankijken en respect kunt hebben voor jezelf. Je bent je eigen criterium.

 

Als je weet wie je bent en beschikt over een gezond zelf gevoel is het niet moeilijk om je koers te bepalen. Dan wijst je innerlijk kompas vanzelf de goede richting aan. Dan kun je genieten van een mooi feest met je vrienden en familie, jezelf zijn en vol vertrouwen proosten op een nieuw jaar.

 

De allerbeste wensen voor een gezond en voorspoedig 2016!

Antoinetta Vogels

Antoinetta Vogels is the Oprichtster & Directrice van HealthySenseOfSelf, LLC, ontwerpster van de Zelf-Gevoel Methode, een Zelfhulp Programma, voor Mensen die de gemoedsrust willen genieten die het Jezelf zijn met zich meebrengt!