Het was een goede voorstelling – maar heb je echt geleefd?

theater

Theater is prima maar wel daar waar het hoort. Je leven is geen toneelstuk maar dat kan het heel gemakkelijk geworden zijn.

We hebben allemaal een idee over ons zelf – over hoe en wie en wat we zijn. Over al die dingen waar je ooit van dacht dat je ze niet goed genoeg kon en het idee dat je leven heel anders zou zijn als je ze wel kon. Dit soort ideeen worden soms een sterke drijfveer en zonder dat we ons er eigenlijk van bewust zijn besteden we een groot deel van ons leven om het tegendeel ervan te bewijzen, aan een belangrijk persoon in je leven of soms gewoon aan jezelf.

Voordat je het weet ben je 10-20-30 jaar verder en dan denk je ineens: “Wat heb ik al die jaren toch gedaan?”
Soms ben je zelfs vergeten om zorg te dragen voor de meest alledaagse noodzakelijkheden en is je huis een rommeltje. Je hebt niet echt bewust gekozen voor je baan en probeert de gaatjes te vullen terwijl je bezig bent met je “heilige kwestie”, iets te bewijzen aan jezelf. En o ja, een relatie zou ook wel leuk geweest zijn, en misschien …kinderen.

Als je ouders in staat zijn geweest jou een Gezond Zelf-Gevoel bij te brengen of voor te doen, gebeurt je zoiets niet. Je weet dat je niet afhankelijk bent van wat of hoe je iets doet om jezelf waar te maken: je bént gewoon al en dat is dat. Geen kwesties van leven en dood om de beste te worden in je vakgebied of in de straat. Gewoon je steentje bijdragen en zorgen dat je je hoofd boven water houden is al zwaar genoeg! Heb je een extra talent voor iets, dan komt dat er vanzelf wel uit. We zijn niet allemaal uitblinkers, maar we zijn allemaal mens en dat is onze eerste verantwoordelijkheid.

Lastig hoor om dat te accepteren. Maar als je het kunt dan heb je een geweldige voorsprong: dan kun je doen wat jij wilt en ervan genieten. En het gekke is dat dat vaak doorwerkt in wat je doet en anderen voelen dat. En daarom houden ze meer van je muziek, of het project dat je ontwikkeld hebt of van je advies als je een dokter of onderwijzer bent.

Zorg ervoor dat je een goede relatie hebt met je Zelf-Gevoel. Doe het voor jezelf en voor je kinderen. Goed voorbeeld doet goed volgen!

Antoinetta Vogels

Posted in

Antoinetta Vogels

Antoinetta Vogels is the Oprichtster & Directrice van HealthySenseOfSelf, LLC, ontwerpster van de Zelf-Gevoel Methode, een Zelfhulp Programma, voor Mensen die de gemoedsrust willen genieten die het Jezelf zijn met zich meebrengt!