Een logé hebben voor een weekje

Een vergelijking van twee situaties met als thema het al dan niet hebben van een Gezond Zelf Gevoel en de wereld van verschil waar dat toe leidt.

Naamloos

A – de gastvrouw heeft een Gezond Zelf-Gevoel
B – de gastvrouw heeft een Gebrek aan Zelf-Gevoel

Situatie A: Erika heeft een drukke advocaten-praktijk maar ze is blij dat een verre neef, die ze lang niet gezien heeft, het initiatief heeft genomen om haar te bezoeken in het land waarheen ze vele jaren geleden geëmigreerd is. Met enige voorbereidingen in haar werkomgeving, zoals een verzoek aan een collega om een ochtend voor haar waar te nemen, vooruitwerken aan bepaalde dossiers en het inlichten van de juiste personen dat ze enkele dagen minder beschikbaar zou zijn, slaagt Erika erin om een flink aantal uren vrij te maken voor het bezoek van haar neef. Ook thuis wordt er door haar en haar man de moeite genomen om interessante uitjes paraat te hebben die de logé zouden kunnen interesseren. Iedereen heeft het druk tegenwoordig dus veel tijd om het huis in orde te brengen is er niet echt, maar dat mag de voorpret zeker niet drukken.

Situatie B: Marlies weet dat ze een workaholic is. Ze ziet de bui al hangen dat ze niet aan de haar gestelde normen zal kunnen voldoen gedurende de week van het bezoek. Ze vindt het leuk dat die verre neef bij haar wil komen logeren, maar is meteen nerveus hoe dat allemaal moet. Straks gaat ze ook nog op vakantie en ze had gehoopt bepaalde dingen af te krijgen voor die tijd en dat gaat nu helemaal niet lukken. Wat een gedoe. En dan moet ze zeker ook nog in de stemming zijn om gezellig te doen en, misschien wel mee te gaan op toeristische uitstapjes. Ze slaapt slecht, is geïrriteerd en boos op zichzelf omdat ze niet het juiste gevoel weet op te brengen dat bij een hartelijke gastvrouw past… En dan is er nog het huis om op orde te brengen. De schrik slaat haar om het hart als ze zich realiseert dat er nog zoveel moet gebeuren voor het een beetje netjes is en wanneer moet ze dat nou weer doen. Onwillekeurig probeert Marlies redenen te vinden om haar onrust en ontevredenheid te verklaren, de gast, haar man, het werk, de kinderen, of misschien is ze zelf wel volledig gestoord. Allerlei misplaatste en deprimerende gedachten komen in haar op. Als er even iets tegen zit ontploft ze bijna van woede tegen deze of gene die haar op dat moment net voor de voeten loopt: ‘De dingen werken ook nooit eens mee…,’ verzucht ze.

Over welke gastvrouw zou de neef die komt logeren de meeste positieve sms’jes naar huis sturen? Welke gastvrouw, denk je, heeft het meeste plezier in haar bezoek? Met welke situatie kun jij je het meest identificeren?

Ik heb geen magische pil voor je maar wel een boek waar je wat aan zou kunnen hebben. Ook op mijn website, in Engels (healthysenseofself.com) en in Nederlands waar je dit leest, staan suggesties die je kunt gebruiken om van situatie B naar A te komen. Het zal niet altijd eenvoudig zijn, maar het vooruitzicht dat dit stukje van je leven minder zwaar kan worden is wel wat waard, toch?

HEALTHY Sense of Self – How to be true to your self and make your world a better place. Het is verkrijgbaar op Amazon.com (http://amzn.to/1hV5glg) – ook in Kindle formaat (http://amzn.to/1jUAc6w) nog alleen in het Amerikaans-Engels, maar binnen afzienbare tijd ook in het Nederlands!

 

Antoinetta Vogels

Antoinetta Vogels is the Oprichtster & Directrice van HealthySenseOfSelf, LLC, ontwerpster van de Zelf-Gevoel Methode, een Zelfhulp Programma, voor Mensen die de gemoedsrust willen genieten die het Jezelf zijn met zich meebrengt!